Kesihatan mental

Bolehkah Anda Menghilangkan Penyakit Dengan Kekuatan Minda? •

Adakah anda pernah mendengar mengenai 'kekuatan impian'atau' daya impian '? Sesungguhnya fikiran kita hebat. Apabila kita yakin dapat mencapai sesuatu, itu boleh berlaku. Tahukah anda bahawa kita dapat bergantung pada pemikiran kita untuk menyembuhkan penyakit yang kita derita? Kedengaran klise? Sebenarnya, bahkan dalam dunia perubatan, kekuatan minda terhadap penyembuhan telah diselidiki lebih lanjut oleh para pakar. Inilah penjelasannya.

Apakah penyembuhan daya minda?

Penyembuhan dapat diperoleh dengan bergantung pada kaedah mind-body atau minda-badan. Kaedahnya adalah bergantung pada minda dan emosi untuk mempengaruhi kesihatan tubuh. Jangan salah, rawatan ini telah diterapkan sejak zaman dahulu lagi, seperti dalam perubatan tradisional Cina atau perubatan Ayurveda. Berbeza dengan perubatan Barat, perubatan tradisional menghubungkan minda dan badan.

BACA JUGA: Fikiran Positif Dapat Membantu Menyembuhkan Penyakit Hati

Lalu, bergantung pada kekuatan minda termasuk dalam perubatan tradisional? Tidak juga. Pada tahun 1964, psikiatri George Salomon mendapati bahawa pesakit yang menderita rheumatoid arthritis bertambah teruk ketika mereka mengalami kemurungan. Salomon menyiasat kesan emosi pada sistem kekebalan tubuh, dia menemui kaitan antara psikologi, saraf, dan imuniti.

Mind-body mula dianalisis lebih jauh pada tahun 1975 ketika Robert Ader, seorang psikologi, menunjukkan bahawa sistem mental dan emosi dapat mempengaruhi tubuh. Kita sering mendengar bahawa ketika seseorang mengalami tekanan, dia menunjukkan gejala perubahan fizikal. Begitu juga, apabila kita berfikir bahawa kita akan pulih dari penyakit, tubuh akan mencerminkan apa yang datang dari fikiran.

BACA JUGA: Hubungan Antara Asma, Minda, dan Tubuh

Bagaimana akal berfungsi dalam mempengaruhi penyembuhan?

Apabila anda mengalami tekanan fizikal dan emosi, tubuh anda akan melepaskan hormon tekanan yang boleh mempengaruhi sistem dan organ badan anda. Ketika kita merasa cemas, bukan sahaja tekanan adalah kesannya, jantung anda juga akan mengalami gangguan. Tekanan yang terkumpul boleh menyebabkan kemurungan, inilah yang menyukarkan badan untuk sembuh sendiri. Anda perlu tahu bahawa tubuh mempunyai kemampuan semula jadi untuk menyembuhkan dirinya sendiri.

Semasa anda sakit, anda sering menjadi tertekan. Mungkin anda memikirkan keluarga yang mengurus anda, perbelanjaan perubatan, masalah di sekolah atau tempat kerja, hingga rawatan lama. Tekanan adalah kesan pemikiran negatif. Walaupun tidak ada bukti pasti bahawa pemikiran negatif dapat menyebabkan penyakit, para penyelidik telah menunjukkan bahawa emosi negatif tidak sihat jika dibiarkan. Penyelidik juga tidak tahu pasti penjelasan saintifik tentang bagaimana pemikiran positif berfungsi pada penyembuhan seseorang. Intinya adalah, pemikiran positif bukan untuk menyelamatkan seseorang, tetapi untuk membentuk kesejahteraan dari dalam jiwa.

BACA JUGA: 4 Langkah Menangani Tekanan

Satu kajian baru-baru ini, yang dipetik di laman web Psychcentral, melakukan tinjauan terhadap pelajar Undang-undang pada tahun pertama mereka. Pada pertengahan semester, pelajar yang optimis pada semester berikutnya, menunjukkan fungsi sel imun yang lebih baik daripada pelajar yang cemas. Hipotalamus mampu memindahkan emosi ke dalam tindak balas fizikal melalui neuropetida (hormon messenger antara minda dan badan). Hipotalamus juga mengawal selera makan, kadar gula darah, suhu badan, adrenal, jantung, paru-paru, sistem pencernaan dan peredaran darah. Tubuh dan minda kita dirancang untuk saling berkaitan. Oleh itu, semasa anda sakit, hanya memikirkan penyembuhan dan pemikiran positif yang lain.

Adakah teknik tertentu yang mesti dilakukan untuk mempercepat penyembuhan dengan kekuatan minda?

Kunci untuk bergantung pada kekuatan minda adalah akal itu sendiri. Anda harus mempraktikkannya agar fikiran anda tertumpu pada badan anda tanpa terganggu. Beberapa teknik yang boleh dilakukan:

1. Terapi tingkah laku kognitif

Teknik ini digunakan untuk membantu orang mengenali pemikiran buruk mereka. Terapi ini adalah salah satu cara untuk membentuk pemikiran positif, kerana anda cuba diajak untuk mengetahui apa yang anda fikirkan.

2. Teknik relaksasi

Terdapat begitu banyak teknik relaksasi yang boleh anda gunakan. Yang paling terkenal ialah meditasi. Teknik ini juga merupakan cara untuk memupuk pemikiran positif di otak anda. Inilah penjelasannya:

BACA JUGA: Mendedahkan Hipnosis, Kaedah Terapi yang Sering Disalahpahami

  1. Meditasi: mungkin anda sering mendengar meditasi kesedaran? Ya, meditasi ini mengajar anda untuk merasakan sepenuhnya masa kini. Manfaatnya ialah mengelakkan minda anda melompat ke mana-mana. Fikiran anda dilatih untuk hanya memikirkan masa sekarang, proses yang sedang berlaku, dan sensasi yang anda rasakan. Terdapat banyak kajian yang menghubungkan manfaat meditasi dengan penyembuhan. Ini akan menguatkan minda untuk fokus pada penyembuhan sahaja, bukan perkara lain
  2. Hipnosis: Hipnosis adalah salah satu peringkat hipnoterapi. Anda akan diberi cadangan positif untuk mengubah pemikiran atau tingkah laku anda yang salah. Sudah tentu, cadangan itu tidak disertakan. Ahli terapi akan menjadikan anda dalam keadaan santai, sehingga dia dapat memberikan cadangan kepada bawah sedar anda