Keibubapaan

Mengelupas Kulit Bayi pada Minggu Pertama, Adakah Ia Berbahaya?

Setiap ibu bapa pasti sangat gembira apabila mereka mempunyai bayi yang baru lahir. Sudah tentu, semua cinta akan dicurahkan kepadanya, ibu bapa juga selalu menjaga bayi. Apabila bayi mengalami penyakit atau perubahan fizikal tertentu, ramai ibu bapa akan merasa cemas. Satu perkara yang sering dibimbangkan ialah kulit bayi mengelupas. Sebenarnya, apa yang menyebabkannya? Apa yang harus dilakukan oleh ibu bapa?

Apa yang menyebabkan kulit bayi mengelupas?

Sebenarnya, apabila anda melihat kulit mengelupas pada bayi yang baru lahir, anda tidak perlu risau. Sebabnya, ini adalah perkara biasa bagi setiap bayi yang baru lahir. Pengelupasan kulit ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, setiap bayi akan berbeza. Dari tangan, telapak kaki, hingga pergelangan kaki, kulit dapat dikupas.

Kulit bayi yang baru lahir sensitif dan terdedah kepada gangguan atau masalah sekiranya terdapat pencetus. Walau bagaimanapun, ini bukan yang menyebabkan pengelupasan pada minggu pertama bayi. Keadaan ini disebabkan apabila lapisan kulit terluar bayi, yang berfungsi sebagai lapisan pelindung dalam rahim, mulai terkelupas.

Ya, lapisan kulit ini disebut vernix. Jadi, semasa masih dalam kandungan, bayi dilapisi dengan lapisan yang berguna untuk melindungi kulit bayi dalam cairan ketuban. Semasa kelahiran, lapisan ini akan hilang tetapi tidak semua. Selebihnya akan hilang sendiri dari masa ke masa setelah bayi dilahirkan. Oleh itu, selama lebih kurang 1 bulan akan muncul kulit yang mengelupas.

Lalu, apa yang boleh dilakukan untuk mengatasinya?

Walaupun pengelupasan kulit bayi ini normal, anda tetap harus menjaga. Ini untuk mengelakkan bahagian sihat yang lain terkelupas. Berikut adalah petua untuk mengelakkan kulit bayi anda kering dan kemudian mengelupas lebih banyak:

  • Pastikan bayi tidak mandi terlalu lama. Sekiranya anda biasa memandikan anak anda selama 20 minit, sekarang kurangkan durasinya menjadi hanya 5-10 minit. Semakin lama anda memandikan anak kecil anda, kulitnya akan semakin kering.
  • Gunakan pelembap. Tidak ada salahnya menjaga kelembapan kulit si kecil dengan pelembap bayi khas. Dalam memilih produk pelembap, anda juga harus berbincang dengan pakar pediatrik anda.
  • Berhati-hatilah dengan penggunaan bahan pencuci semasa mencuci pakaian bayi. Pakaian yang dipakainya setiap hari boleh menjengkelkan dan mengeringkan kulit jika bahan pencuci yang anda gunakan selamat. Pastikan produk pencuci yang anda gunakan selamat.

Sebenarnya, tidak semua pengelupasan kulit bayi normal, kadang-kadang ini disebabkan oleh masalah kesihatan, seperti eksim atau alahan. Walau bagaimanapun, biasanya gangguan kulit ini disertai oleh gejala kulit lain seperti kulit kemerahan. Sekiranya ini berlaku, segera bawa bayi anda ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌