Ubat dan Makanan Tambahan

Tamoxifen •

Ubat Tamoxifen apa?

Untuk apa Tamoxifen?

Tamoxifen adalah ubat yang berfungsi untuk merawat barah payudara yang telah merebak ke bahagian lain badan (barah payudara metastatik), untuk merawat barah payudara pada pesakit tertentu selepas pembedahan dan terapi radiasi, dan untuk mengurangkan kemungkinan barah payudara pada tahap tinggi. pesakit berisiko.

Ubat ini boleh menghalang pertumbuhan barah payudara. Ia berfungsi dengan mengganggu kesan estrogen pada tisu payudara.

Dos tamoxifen dan kesan sampingan tamoxifen akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Tamoxifen?

Baca Panduan Ubat yang diberikan oleh ahli farmasi anda sebelum anda mula mengambil tamoxifen dan setiap kali anda membelinya semula. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Ubat ini boleh digunakan sebelum atau sesudah makan, biasanya sekali atau dua kali sehari selama 5 tahun, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dos harian lebih besar daripada 20 miligram biasanya dibahagi dua dan diambil dua kali sehari, pagi dan petang, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda menggunakan larutan, ukur dos dengan teliti menggunakan alat ukur atau sudu pengukur. Jangan gunakan sudu dapur kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul.

Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas badan terhadap terapi.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk hasil terbaik. Sebagai peringatan, minum ubat anda pada masa yang sama setiap hari.

Sekiranya anda menghidap barah payudara yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain, anda mungkin mengalami sakit tulang dan sakit di bahagian barah ketika anda mula mengambil tamoxifen. Dalam beberapa kes, ini mungkin bermaksud tindak balas yang baik terhadap penggunaan ubat tersebut. Gejala lain seperti peningkatan sakit tulang, ukuran tumor meningkat, atau bahkan tumor baru muncul. Gejala ini biasanya hilang dengan cepat. Untuk apa jua alasan, laporkan gejala ini kepada doktor anda dengan segera.

Kerana ubat ini dapat diserap melalui kulit dan paru-paru, wanita yang hamil atau mungkin hamil tidak boleh menggunakan ubat ini atau menyedut serbuk dari tablet. (Lihat juga bahagian Amaran.)

Maklumkan segera kepada doktor anda sekiranya keadaan anda bertambah buruk (contohnya, anda mendapat benjolan baru di payudara).

Bagaimana Tamoxifen disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.