Kesihatan mental

Narkosis Nitrogen Semasa Menyelam, Bagaimana Mengatasinya?

Bagi pencinta dunia bawah laut, selam skuba adalah sukan yang paling popular. Selain menikmati keindahan alam dan kehidupan laut, selam skuba juga mempunyai manfaat kesihatan. Selam skuba dapat melatih pernafasan, melatih semua otot badan, membakar lebih banyak kalori dan menghilangkan tekanan. Namun, di sebalik semua manfaatnya, selam skuba juga mempunyai risiko terhadap kesihatan, salah satunya adalah narkosis nitrogen.

Apa itu narkosis nitrogen?

Narkogen Nitrogen atau keadaan kehilangan kesedaran akibat kesan narkotik nitrogen dosis tinggi yang larut dalam badan setelah menyelam. Ia boleh berlaku semasa penyelaman cetek, tetapi lebih mungkin dan sering terjadi pada penyelam yang turun di bawah 20 meter. Keadaan ini boleh teruk pada kedalaman 40 meter. Ini adalah had selamat untuk selam skuba.

Semakin dalam anda menyelam, semakin besar risiko anda terkena narkosis. Sebabnya, semakin dalam anda menyelam, semakin tinggi tekanan yang diterima oleh badan anda maka semakin banyak nitrogen yang anda serap.

Apakah gejala narkosis nitrogen?

Narkosis menghasilkan keadaan yang serupa dengan mabuk alkohol. Gejala narkosis nitrogen termasuk pening, euforia (gembira gembira), disorientasi (keliru / bingung), kehilangan keseimbangan, reaksi tindak balas yang perlahan, dan gangguan kognitif seperti ucapan kabur, kesukaran mengingat, kepekatan yang lemah, kesukaran berfikir dengan jelas, kesukaran memproses maklumat, dan sukar memahami apa yang orang lain katakan.

Kesan anestetik ini kemudian boleh menyebabkan halusinasi, keseimbangan terjejas dan koordinasi badan, buta, tidak sedar (sebahagian atau sepenuhnya), dan bahkan kematian.

Gejala-gejala ini dapat diperburuk oleh suhu sejuk, tekanan, dan kadar perubahan tekanan yang cepat.

Apa yang menyebabkan narkosis nitrogen?

Penyebab narkosis nitrogen adalah kesan narkotik nitrogen dos tinggi yang larut dalam badan.

Kesan anestetik nitrogen ini dapat dicapai ketika tubuh anda berada dalam lingkungan tekanan tinggi, seperti di laut dalam. Apabila terkena tekanan tinggi, nitrogen terlarut di dalam badan menyerap ke dalam membran saraf dan menyebabkan gangguan pada penghantaran isyarat otak. Ini kemudian menyebabkan pelbagai perubahan dalam keadaan mental dan persepsi deria anda.

Nitrogen dalam badan juga dipercayai bertindak balas dengan tisu lemak. Sebahagian besar otak terdiri daripada tisu berlemak.

Bagaimana mengetahui narkosis nitrogen semasa menyelam?

Kesan anestetik nitrogen boleh menyebabkan anda tertidur dan merasakan sensasi mabuk, yang membuat anda memutuskan untuk terus menyelam lebih jauh di luar tekanan simpanan tangki tanpa bimbang. Kesan mabuk ini membuat anda tidak menyedari bahaya sebenar narkosis nitrogen.

Untuk kaedah cepat untuk mengesan narkosis semasa menyelam, perhatikan perubahan emosi yang tidak biasa. Banyak penyelam melaporkan mengalami fikiran yang tidak biasa semasa narkosis. Sebagai contoh, seorang penyelam pernah melaporkan kesan pelik seperti merasakan air manis atau melihat warna yang berbeza pada alat pengukur tekanan mereka.

Pergi ke tingkat atas (perlahan) atau beritahu instruktur menyelam dan rakan anda ketika anda mula menghadapi masalah untuk memahami maklumat, seperti membaca alat ukur tekanan atau menyelam.

Bagaimana menangani narkosis nitrogen?

Sebaik sahaja anda mula memperhatikan simptomnya, perlahan-lahan lakukannya. Kesan narkosis akan berkurang ketika anda sampai ke perairan cetek. Selepas itu, gejala akan mereda dan hilang sepenuhnya, tanpa kekal.

Sebaiknya jangan terus menyelam dengan segera. Beri masa badan anda untuk menyesuaikan diri terlebih dahulu untuk beberapa waktu. Sekiranya gejala berlanjutan, hentikan sesi menyelam anda sebaik sahaja anda sampai di permukaan air.

Jangan sesekali menyelam. Bantuan pasangan menyelam adalah penting apabila anda mula merasakan gejala narkosis nitrogen di lautan.