Kesihatan ENT

Sakit Kepala Sinusitis: Punca dan Cara Mengubatinya

Kesesakan hidung yang disertai sakit kepala boleh menjadi salah satu gejala sinusitis. Sakit kepala akibat sinusitis boleh menyebabkan tekanan yang menyakitkan di sekitar mata, pipi, dan dahi. Lalu, bagaimana mengatasi sakit kepala akibat resdung?

Apa yang menyebabkan sinusitis?

Sinusitis paling kerap disebabkan oleh jangkitan virus, seperti virus selesema. Virus ini akan merebak ke rongga sinus dari saluran pernafasan atas, sehingga akhirnya menyebabkan dinding sinus (ruang kecil di tengkorak) menjadi radang.

Adanya bukaan kecil dari sinus ke hidung dapat disekat, dan sering kali akhirnya menyebabkan pembentukan tekanan pada sinus. Biasanya gejala sinusitis ringan seperti sakit kepala, demam, sakit tekak dan hidung tersumbat boleh hilang dengan sendirinya.

Sakit kepala akibat sinusitis serupa dengan gejala migrain

Selain perasaan tekanan pada wajah, gejala sakit kepala akibat sinusitis kadang-kadang hampir sama dengan gejala migrain. Sekiranya selama ini anda fikir sakit kepala disebabkan oleh sinusitis, tetapi hanya berlaku sekali-sekala, sembuh tanpa antibiotik, disertai dengan muntah dan sensitif terhadap cahaya, kemungkinan besar anda mengalami migrain. Selain itu, migrain juga disifatkan oleh kesakitan yang teruk dan gangguan penglihatan, sehingga menyukarkan anda melakukan aktiviti harian.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, salah satu perbezaan yang paling jelas antara sakit kepala migrain dan sinusitis adalah bahawa penghidap migrain hanya akan merasa sakit di satu sisi kepalanya. Sementara sinusitis, biasanya seolah-olah ada penekanan pada dahi dan bahagian atas kepala.

Lalu, bagaimana mengatasi sakit kepala akibat resdung?

Perkara pertama yang harus anda lakukan untuk melegakan sakit kepala akibat sinusitis adalah merawat jangkitan sinus terlebih dahulu. Sekiranya anda berjumpa doktor, doktor mungkin mencadangkan agar anda mengambil beberapa antibiotik dan antihistamin atau dekongestan untuk sementara waktu. Untuk penggunaan dekongestan, anda tidak digalakkan menggunakannya dalam jangka masa panjang. Kerana penggunaan dekongestan yang berterusan dapat membuat sakit kepala sinusitis anda bertambah teruk.

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat melegakan sakit kepala anda kerana gejala sinusitis:

  • Ambil ubat sakit

Ambil ubat kortikosteroid dan ubat penahan sakit seperti acetaminophen, ibuprofen, untuk menghilangkan rasa sakit. Ubat ini berfungsi sebagai ubat analgesik yang menyekat isyarat sakit ke otak.

  • Melakukan wap

Mengukus hidung anda ketika sinusitis memerah boleh menjadi cara yang baik untuk menghilangkan rasa sakit di kepala anda. Mengukus akan menenangkan selaput lendir yang membuat hidung anda tersumbat.

Anda boleh membuat wap dengan cara yang mudah, seperti meletakkan lembangan air panas di hadapan anda sambil meletakkan kepala di atasnya untuk menyedut wap. Anda juga boleh menambahkan minyak pudina atau minyak kayu putih ke dalam air panas, untuk menambahkan rasa sejuk dan sejuk semasa menyedut wap.

  • Menggunakan semburan hidung

Anda juga boleh menyemburkan steroid hidung (dengan preskripsi) untuk membantu melembapkan dan mengurangkan udara di sekitar hidung anda. Semakin lembap saluran pernafasan, gejala sakit kepala akibat sinusitis mereda.

  • Melakukan operasi

Dalam kes yang jarang berlaku, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan sinusitis untuk membuang polip atau membuka sinus untuk melegakan sakit kepala.