Keibubapaan

Mengatasi Cirit-Birit pada Kanak-kanak di Rumah Melalui 6 Cara Ketat

Bayi dan kanak-kanak sangat mudah mengalami cirit-birit. Cirit-birit pada kanak-kanak pada umumnya cenderung melemahkan sehingga mereka tidak dapat bermain dan belajar dengan selesa. Gejala cirit-birit yang teruk malah boleh menyebabkan anak mengalami dehidrasi. Oleh itu, cara apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk merawat cirit-birit pada anak di rumah? Baca ulasan penuh di sini.

Pelbagai cara untuk merawat cirit-birit pada kanak-kanak di rumah

Gejala cirit-birit biasanya hilang sendiri dalam 1-2 hari. Walaupun begitu, cirit-birit pada kanak-kanak mungkin bertambah buruk jika anda tidak menemani mereka dengan pelbagai cara untuk mengatasi penyakit ini.

Oleh itu, agar tidak membuat kesilapan, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba melegakan cirit-birit pada anak-anak di rumah:

1. Banyakkan minum

Kanak-kanak kecil yang mengalami cirit-birit biasanya cerewet kerana dahaga. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, cirit-birit yang teruk sebenarnya membuat kanak-kanak malas minum.

Tidak kira sama ada kanak-kanak itu haus atau tidak, penting untuk selalu memberinya air untuk diminum sekiranya dia mengalami cirit-birit. Memberi banyak air minum kepadanya dapat mengatasi atau mencegah dehidrasi yang sering terjadi pada kanak-kanak yang mengalami cirit-birit.

Jangan lupa untuk memerhatikan kebersihan air minuman yang anda berikan kepada si kecil. Pastikan air minuman berasal dari air bersih dan rebus agar tidak meningkatkan risiko pencemaran bakteria.

Walau bagaimanapun, jangan berikan jus buah kepada kanak-kanak yang mengalami cirit-birit. Frank Greer, MD, menerangkan di laman web Pusat Bayi, walaupun mengandungi air, vitamin, dan mineral, jus cenderung memicu sakit perut sehingga dapat memperburuk keadaan anak.

Jangan juga memberi air kepada bayi yang berumur kurang dari 6 bulan. Bagi bayi, cara paling ideal untuk memenuhi keperluan cecair badan mereka adalah dengan memberi mereka susu. Oleh itu…

2. Jangan berhenti menyusu

Sekiranya anak masih menyusu, jangan berhenti menyusu. Melanjutkan penyusuan adalah kaedah terbaik untuk merawat cirit-birit dan mencegah dehidrasi pada bayi dan kanak-kanak sehingga usia 2 tahun.

Menurut Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan Indonesia, susu ibu adalah sumber tenaga yang selamat yang diberikan kepada anak-anak yang sakit kerana pemakanannya menyokong proses penyembuhan dari penyakit.

Laktosa yang terdapat dalam susu ibu tidak menyebabkan cirit-birit menjadi lebih teruk. Selain itu, susu ibu mengandungi antibodi yang berasal dari tubuh ibu yang dapat menguatkan sistem imun bayi.

3. Disalurkan dengan air dengan oralit

Sebagai tambahan kepada air, pemberian ORS boleh menjadi cara cepat untuk mengatasi cirit-birit pada anak kecil berusia lebih dari 6 bulan.

ORS adalah ubat untuk menggantikan elektrolit dan cecair badan yang hilang akibat dehidrasi. ORS boleh didapati dalam bentuk ubat serbuk yang mesti dilarutkan dengan air atau dalam bentuk cecair siap minum.

Kanak-kanak berumur kurang dari 1 tahun boleh diberi ORS sebanyak 50-100 ml, sementara kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun boleh diberikan sebanyak 100-200 mililiter. Tetapi ibu bapa mungkin perlu memasukkan sedikit larutan ke mulut anak jika dia tidak terbiasa minum dari gelas sendiri. ORS mampu mengembalikan tahap cecair badan dalam masa 8-12 jam selepas pengambilan.

ORS boleh dibeli di kedai ubat atau farmasi. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menjadikan penyelesaian ini sendiri sebagai kaedah merawat cirit-birit pada anak-anak di rumah. Anda hanya mencampurkan dua sudu teh gula dan setengah sudu teh garam meja ke dalam satu gelas air masak bersih.

Sekiranya anda masih tidak pasti mengenai dos ORS pada anak anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

4. Beri makan kepadanya dalam bahagian kecil

Cirit-birit boleh mengurangkan selera makan anak. Walaupun begitu, kanak-kanak masih perlu makan untuk memenuhi pengambilan nutrien mereka dan mengisi semula tenaga mereka sehingga mereka tidak merasa lemah sepanjang masa.

Supaya anak-anak mahu makan, anda boleh mengecapnya dengan memberi makanan dalam bahagian yang lebih kecil tetapi kerap. Memberi makanan langsung dalam bahagian besar sebenarnya boleh memicu perut menjadi lebih sakit.

Oleh itu, daripada makan makanan besar untuk si kecil anda 3 kali sehari, lebih baik anda memberi makanan padat kalori kepadanya 6 kali sehari.

5. Pilih makanan yang mudah dicerna

Sekiranya anak anda terbiasa makan makanan padat, anda harus lebih berhati-hati dalam memilih makanan untuknya. Ketahui terlebih dahulu makanan apa yang baik untuk kanak-kanak semasa cirit-birit dan makanan apa yang harus dielakkan semasa membuang air kecil.

Makanan yang baik untuk mengatasi cirit-birit pada kanak-kanak adalah makanan yang lembut teksturnya, padat kalori, dan mudah dicerna. Anak-anak yang telah memulakan makanan pejal atau pejal boleh diberi bubur nasi tanpa santan, pisang tumbuk, wortel rebus lembut, atau ayam, ikan atau daging lembu rebus.

Sementara itu, elakkan menyediakan makanan yang tinggi serat. Makanan berserat tinggi dapat membuat najis anak anda melembutkan, menjadikan cirit-birit bertambah buruk. Oleh itu, apabila anak anda masih mengalami cirit-birit, jangan beri dia brokoli, pir, dan sayur sawi.

Elakkan juga makanan yang tinggi lemak dan digoreng dengan minyak. Makanan seperti ini dapat membebankan usus sehingga melambatkan proses penyembuhan.

Perhatikan juga pilihan makanan tertentu jika anak anda mempunyai alergi atau intoleransi. Sebabnya adalah bahawa makanan yang mencetuskan sistem ketahanan badan untuk bertindak balas berlebihan boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

6. Berikan ubat cirit-birit sebagai langkah terakhir

Sekiranya pelbagai ubat rumah di atas tidak berfungsi untuk merawat cirit-birit pada anak-anak, jangan berlengah mendapatkan si kecil anda diperiksa oleh doktor. Terutama jika anak itu mengalami cirit-birit selama berhari-hari tanpa perubahan keadaan.

Doktor anda mungkin dapat menetapkan ubat cirit-birit yang selamat untuk kanak-kanak dan rancangan rawatan selanjutnya.

Jangan berikan makanan atau minuman lain kepada si kecil selain yang disyorkan sebelum berumur 6 bulan tanpa nasihat doktor.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌