Ubat dan Makanan Tambahan

Trimethoprim •

Apa Trimethoprim Dadah?

Untuk apa Trimethoprim?

Trimethoprim adalah ubat antibiotik yang berfungsi untuk merawat jangkitan bakteria. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria.

Antibiotik ini hanya merawat jangkitan bakteria. Ubat ini tidak akan berfungsi untuk jangkitan virus (contohnya, selsema, selesema). Penggunaan antibiotik yang tidak perlu atau berlebihan boleh menyebabkan keberkesanannya menurun.

KEGUNAAN LAIN: Bahagian ini menyenaraikan penggunaan ubat ini yang tidak disenaraikan pada label yang diluluskan, tetapi yang mungkin ditetapkan oleh profesional penjagaan kesihatan anda. Gunakan ubat ini untuk keadaan yang disenaraikan di bawah hanya jika ia telah ditetapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan anda.

Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengobati beberapa jangkitan paru-paru (pneumocystis carinii pneumonia) dan untuk mencegah jangkitan ginjal pada pasien tertentu.

Dos trimethoprim dan kesan sampingan trimethoprim akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Bagaimana cara menggunakan Trimethoprim?

Ukur dos ubat dengan berhati-hati menggunakan sudu / cawan. Minum dan biarkan dengan perut kosong sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Lebih baik meminumnya semasa makan jika terdapat perut yang sakit. Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas badan terhadap terapi.

Antibiotik berfungsi paling baik apabila jumlah ubat dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap. Oleh itu, gunakan ubat ini secara berkala.

Terus menggunakan ubat ini selama yang ditetapkan, walaupun gejala hilang setelah beberapa hari. Menghentikan ubat terlalu awal membolehkan bakteria terus tumbuh, yang boleh mengakibatkan kambuhnya jangkitan.

Beritahu doktor anda sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk selepas beberapa hari.

Bagaimana Trimethoprim disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.