Gigi dan Mulut

Sebaik-baiknya, berapa kali anda perlu menggosok gigi dalam sehari?

Gigi anda penting untuk makan, bercakap, dan membentuk wajah anda. Itulah sebabnya anda perlu menjaga kebersihan gigi. Caranya, tentu saja, dengan menggosok gigi. Namun, idealnya, berapa kali anda perlu menggosok gigi dalam sehari? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Berapa kali anda perlu menggosok gigi dalam sehari?

Menyikat gigi membantu menghilangkan serpihan makanan, bakteria, plak, dan noda yang boleh merosakkan gigi. Sekiranya tidak dibersihkan, gigi boleh menjadi kuning, penuh dengan plak, mudah rapuh, rongga, dan bahkan rontok.

Walaupun penting, masih banyak orang yang salah dengan peraturan memberus gigi. Salah satunya, kekerapan menggosok gigi dalam sehari yang mesti dilakukan.

Menurut Persatuan Pergigian Amerika (ADA), idealnya, gosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi selama 2 minit. Peraturan berus gigi ini terbukti dapat mengurangkan plak sehingga risiko rongga berkurang.

Adakah memberus gigi lebih kerap?

Apabila anda memikirkannya, menggosok gigi lebih kerap tidakkah seharusnya menjadikan kebersihan gigi lebih terjamin? Sebenarnya, itu bukan satu-satunya kesan yang dicapai.

Daripada menjaga kesihatan mulut dan gigi, menggosok gigi dengan ubat gigi yang mengandungi lebih banyak fluorida sebenarnya boleh merosakkan gigi.

Kandungan fluorida dalam ubat gigi menguatkan gigi. Selain itu, bahan ini juga menghalang kotoran dan plak melekat pada gigi.

Malangnya, menggosok gigi dengan ubat gigi fluorida lebih dari 2 kali sehari dapat meningkatkan risiko fluorosis gigi.

Fluorosis gigi adalah kerosakan gigi yang dicirikan oleh munculnya bintik-bintik putih pada gigi. Semakin banyak bintik-bintik, gigi akan berubah menjadi coklat dan mudah berliang.

Sekiranya anda lebih kerap menggosok gigi, elakkan menggunakan ubat gigi ketika anda menggosok gigi untuk kali ketiga.

Pada dasarnya, menurut ADA, anda dibenarkan menggosok gigi dengan ubat gigi 2 kali sehari. Perhatikan cara menggosok gigi supaya anda tidak kasar dan tidak terburu-buru.

Perhatikan juga memberus gigi

Selain tidak menggosok gigi secara berlebihan, peraturan lain yang perlu anda perhatikan adalah ketika menggosok gigi. Gosok gigi 2 kali sehari, biasanya sekali selepas makan dan sekali sebelum tidur.

Gosok gigi selepas makan pada waktu pagi membolehkan gigi anda bersih dari serpihan makanan. Berus gigi juga dapat menghilangkan bau mulut kerana mulut kering setelah tidur berjam-jam.

Sementara itu, menggosok gigi sebelum tidur menghalang pengumpulan sisa makanan untuk waktu yang lama sehingga keesokan harinya.

Sekiranya anda terbiasa menggosok gigi selepas sarapan, pastikan anda menunggu sekurang-kurangnya satu jam selepas makan. Kenapa? Beri masa selang selepas makan untuk menggosok gigi, mengelakkan berlakunya kehilangan gigi.

Ini kerana makanan menjadikan mulut berasid dan melemahkan email, lapisan gigi terluar. Sekiranya anda menggosok gigi dengan kuat setelah makan, enamel yang telah dilemahkan oleh asid akan hilang dengan lebih mudah.

Apabila pilihan makanan yang anda makan mengandungi asid tinggi, seperti jeruk, risiko osteoporosis menjadi lebih besar. Daripada menggosok gigi dengan segera, lebih baik bilas mulut dengan air. Dengan cara itu kadar asid di mulut akan berkurang dan enamel anda akan kekal kuat.