Kesihatan

6 Perkara Yang Berlaku Pada Tubuh Manusia di Ruang •

Di bumi, kita dapat hidup dengan selesa berkat perlindungan atmosfera. Atmosfer berfungsi sebagai penutup selimut terhadap sinaran UV berbahaya dari matahari, mengatur suhu planet di mana kita tinggal, dan juga mengekalkan tekanan atmosfera yang baik.

Ini berbeza dengan luar angkasa, di mana sesuatu boleh menjadi sangat berbahaya. Tanpa suasana, ruang luar adalah vakum - vakum, tekanan, ruang jirim yang kosong.

Pernahkah anda tertanya-tanya apa yang mungkin berlaku pada tubuh manusia ketika berada di angkasa tanpa pakaian ruang angkasa, tanpa perlindungan pesawat ulang-alik? Adakah benar-benar dramatik seperti yang ditunjukkan dalam filem Hollywood? Bolehkah anda benar-benar meletup? Adakah sedikit peluang untuk bertahan hidup?

1. Ruang sangat sejuk anda akan membeku

Ruang luar adalah persekitaran yang sangat sejuk. Suhu di angkasa lepas mencapai -270ºC, suhu paling sejuk yang pernah dicatatkan - hanya beberapa darjah sedikit lebih tinggi daripada sifar mutlak. Oleh itu, jika suatu hari anda mendapati diri anda melayang tanpa tujuan tanpa saman ruang angkasa, hanya seketika sebelum badan anda membeku sepenuhnya.

Dalam cuaca panas bumi, tubuh manusia menghasilkan peluh sebagai cara semula jadi untuk menyejukkan badan. Setelah peluh menguap, sisa peluh yang melekat pada kulit menggunakan tenaga panas badan untuk menghasilkan kesan penyejukan. Di ruang angkasa, proses ini berlipat kali ganda. Biasanya, kelembapan sedikit menghalang kesan penyejukan kerana akan lebih sukar peluh menguap di udara yang telah dicampurkan dengan air. Dalam kekosongan, tidak ada kelembapan.

Ketiadaan kelembapan akan membolehkan proses penyejukan ini dipercepat berkali-kali dengan menguapkan cecair badan yang terdedah. Mata anda yang berair, mulut yang dilapisi air liur, dan saluran udara lembap akan membeku akibat proses yang dipercepat ini.

Walau bagaimanapun, proses ini tidak akan berlaku secepat yang anda fikirkan. Vakum menyebabkan pemindahan haba badan menjadi sangat perlahan, mungkin hampir tidak ada, sehingga sebelum membeku sepenuhnya, badan anda akan melalui beberapa proses lain terlebih dahulu - beberapa bahkan boleh berlaku pada masa yang sama. Pertama, mengembung seperti belon.

2. Tanpa perlindungan, badan anda dapat membengkak dengan sangat luar biasa

Ketika anda berada di udara sejuk atau di air ketika berada di bumi, anda memiliki kemampuan untuk menghasilkan arus "perolakan" yang akan menarik haba dari badan, tetapi vakum tidak memiliki kemampuan pemindahan haba ini kerana tekanan sifar.

Tidak, anda tidak akan meletup. Hanya kerana badan anda terdedah kepada tekanan sifar dari vakum, tidak bermakna badan anda akan kehilangan semua kohesi secara automatik.

Tetapi hanya kerana anda tidak akan meletup tidak bermakna anda tidak akan berkembang. Tanpa adanya tekanan atmosfera Bumi, air yang membentuk 70 peratus tubuh manusia akan membentuk wap air. Begitu juga, nitrogen yang larut dalam aliran darah berhampiran permukaan kulit anda akan terkumpul menjadi gelembung kecil. Seiring berjalannya waktu, gelembung ini mengembang, mengembang badan anda hingga dua kali ganda dari ukuran normal anda, bermula dari tangan dan kaki anda dan merebak ke seluruh badan anda. Keadaan ini disebut ebulisme. Ironinya, semua organ dalam badan dilindungi oleh kulit anjal - cukup berkesan untuk mengelakkan badan anda meletup dari dalam. Ebullism menyebabkan kerosakan tisu yang teruk dan aliran darah anda akan tersekat, tetapi anda tidak akan mati dengan cepat setelah anda mengalami keadaan ini.

3. Melecur kerana terdedah kepada cahaya matahari secara langsung

Bermain seharian di pantai tanpa perlindungan pelindung matahari adalah seperti mendedahkan diri anda pada selaran matahari. Sekarang, bayangkan jika badan anda yang 'telanjang' terkena cahaya matahari langsung tanpa perlindungan lapisan ozon yang dapat menangkal sinar UV yang paling berbahaya. Terapung dalam keadaan hampa tanpa perlindungan pakaian angkasawan akan membakar kulit yang terdedah. Selain itu, melihat matahari secara langsung akan "menggoreng" retina mata, menjadikan anda buta. Walaupun anda bertahan, risiko anda terkena barah kulit akan meningkat berkali-kali.

4. Darah tidak akan mendidih, tetapi cecair badan yang lain dapat

Tekanan dalam vakum sangat rendah sehingga titik didih cecair badan manusia dalam vakum akan turun di bawah suhu badan normal (37ºC). Akibatnya, tubuh memulakan pembentukan gelembung gas dalam cairan tubuh yang boleh membawa akibat yang serius.

Walau bagaimanapun, darah anda tidak dapat mendidih akibat ini. Kulit manusia yang elastik mampu mengekalkan suhu dan tekanan darah dalam badan agar tetap normal (untuk sementara waktu) untuk mengelakkan darah daripada mendidih. Sementara itu, air liur anda akan mula mendidih dan membakar lidah anda.

5. Tercekik kerana hipoksia

Semasa anda dalam keadaan hampa, anda akan kekurangan oksigen sepenuhnya, tetapi tidak mengikut cara yang anda fikirkan. Keadaan di mana seseorang menderita kekurangan oksigen yang melampau disebut hipoksia. Tanpa tekanan atmosfera Bumi, oksigen dalam darah akan menguap dan keluar dari badan anda. Akibatnya, sistem kardiovaskular anda akan gagal berfungsi, dan tidak ada darah yang dapat dihantar ke otot dan organ penting lain. Tambahan lagi, kesan mencekik ini akan menjadikan kulit anda mulai berubah menjadi biru.

Kelaparan kerana oksigen, otak anda akan memasuki mod shutdown - sama seperti komputer riba - untuk menjimatkan tenaga. Manusia dapat terus sedar sekurang-kurangnya 10-15 saat jika mereka mengalami keadaan ini sebelum kehilangan kesedaran sepenuhnya.

6. Dengan menahan nafas di ruang, paru-paru anda boleh meletup

Satu kesilapan yang boleh anda buat semasa dihisap dari kapal angkasa tanpa perlindungan adalah: memutuskan untuk mengambil satu nafas terakhir, menarik nafas panjang, dan menahannya.

Anda mungkin berfikir bahawa satu-satunya takungan udara yang sekarang tersimpan di paru-paru anda boleh menjadi penyelamat. Sebaliknya. Injap dan tiub pembentuk tekak tidak dirancang untuk menahan udara terhadap vakum. Menahan nafas di ruang angkasa akan menyebabkan letusan penyahmampatan di paru-paru anda - sama seperti ketika penyelam skuba naik ke permukaan lautan dengan cepat. Udara di paru-paru akan mengembang secara dramatik sehingga melampaui had toleransi dinding paru-paru. Ringkasnya: paru-paru anda akan pecah.

Pada saat-saat genting seperti ini, perkara paling bijak yang boleh anda lakukan adalah terus menghembus nafas, sebanyak mungkin, untuk mengelakkan trauma letupan ini.

Malangnya, jika anda mengapung di ruang selama lebih dari dua minit, otak yang sudah "dimatikan" akan disusuli dengan kegagalan organ dalaman lain kerana kekurangan oksigen yang melampau. Hanya dengan itu anda akan membeku hingga mati.

BACA JUGA:

  • Senyum Boleh Membuat Anda Bahagia, Inilah Penjelasan Perubatannya
  • Hypervitaminosis: Apa Yang Berlaku Sekiranya Badan Anda Melebihi Vitamin
  • Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Semasa Anda Bangun Lewat