Pemakanan

9 Petua Mudah Minum Banyak Air |

Bagi banyak orang, memenuhi keperluan air harian mereka adalah satu cabaran. Mungkin anda tidak sering minum kerana sibuk dengan pekerjaan atau anda tidak menyukai rasa air kosong yang hambar. Jadi, adakah petua untuk membuat anda minum air lebih kerap?

Petua untuk minum lebih banyak air

Sekiranya anda adalah jenis orang yang jarang minum air, anda tidak bersendirian. Berikut adalah beberapa petua mudah dan menyeronokkan yang dapat membantu anda minum lebih kerap.

1. Letakkan segelas air di atas meja di sisi katil

Sediakan segelas air besar sebelum anda tidur. Kemudian, letakkan gelas di atas meja di bilik atau berhampiran tempat meletakkannya WL . Keesokan paginya, anda boleh minum air dengan segera setelah mematikan penggera.

Tidak percaya muslihat ini berjaya? Cuba lakukan ini selama empat hari. Anda akan menyedari bahawa tangan anda mula mencapai gelas secara automatik setelah mematikan penggera.

2. Buat penggera minum

Petua ini dapat membantu anda minum lebih banyak air secara berkala. Tetapkan penggera WL Anda mesti berbunyi setiap dua jam. Setiap kali penggera berbunyi, minum segelas air.

Selain menetapkan penggera secara manual, anda juga boleh menggunakan aplikasi pintar untuk mengesan pengambilan air harian anda. Beberapa aplikasi yang disyorkan yang boleh anda muat turun termasuk Air Harian, Air Isyarat, atau Waterlogged.

3. Simpan sebotol air berhampiran anda

Apabila anda sibuk dengan timbunan kerja, mungkin lebih sukar bagi anda untuk berulang-alik ke dapur untuk mendapatkan segelas air. Oleh itu, pastikan anda berada dekat dengan sumber air minuman yang mudah diakses.

Apabila anda mula bekerja pada waktu pagi, isikan sebotol air besar penuh dan letakkan di dekat anda. Lengkapkan petua ini dengan menggunakan botol air 1 - 2 liter untuk memastikan bahawa anda minum air secukupnya sepanjang hari.

4. Minum air sebelum makan

Minum segelas air sebelum makan membantu mengurangkan pengambilan kalori dengan menjadikan anda kenyang lebih cepat. Selain itu, sebuah kajian di India pada tahun 2013 juga menunjukkan bahawa air minum dapat meningkatkan kadar metabolisme.

Dengan mempertimbangkan dua faktor ini, minum air boleh membantu anda makan lebih sedikit dan menurunkan berat badan. Ini boleh menjadi motivasi bagi orang yang menurunkan berat badan dan ingin minum lebih banyak air.

5. Minum air setelah menggosok gigi

Menyikat gigi memberikan sensasi yang menyegarkan. Namun, tidak semua orang merasa selesa dengan rasa ubat gigi yang tinggal di mulut. Untuk mengatasi masalah ini, cubalah minum segelas air setiap kali anda selesai menggosok gigi.

Sediakan segelas air di singki terlebih dahulu, kemudian meneguknya setelah menggosok gigi dan berkumur. Dengan menggunakan petua ini, anda boleh minum lebih banyak air untuk memenuhi keperluan cecair sebelum tidur dan selepas bangun tidur.

6. Makan makanan dan minuman pedas selepas makan

Tanpa anda sedari, kebiasaan makan makanan pedas boleh menjadi pencetus kepada anda untuk minum lebih banyak air. Memang, tidak ada yang lebih selesa daripada segelas air ketika lidah terbakar dengan rasa pedas hidangan.

Sebaik sahaja anda terbiasa minum air setelah makan makanan pedas, cubalah menjadikan tingkah laku ini sebagai kebiasaan harian. Sama ada pedas atau tidak, pastikan anda minum segelas air setelah makan makanan.

7. Campurkan minuman manis dengan air dan ais

Sekiranya anda sukar meninggalkan kebiasaan minum minuman bergula seperti soda dan jus, cubalah petua ini untuk minum air. Semasa minum minuman manis, campurkan minuman dengan air dan banyak ais.

Dengan cara ini, anda masih boleh mendapatkan rasa minuman manis dan segar. Pada masa yang sama, anda juga akan minum lebih banyak air untuk memenuhi keperluan cecair badan.

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Selepas Minum Soda

8. Tambahkan perasa yang sihat

Petua ini sesuai untuk orang yang jarang minum air kerana mereka tidak menyukai rasa hambar. Bahan perasa akan menjadikan air lebih enak sehingga orang yang tidak suka air dapat minum lebih banyak.

Gunakan perasa yang sihat, seperti buah. Buat air yang dimasukkan dengan menambahkan strawberi, kiwi, atau buah-buahan lain yang anda suka. Selain meningkatkan pengambilan cecair, air yang disiram juga menyumbang nutrien tambahan.

9. Minum kopi atau teh

Serta air yang disiram , minum kopi atau teh dapat membantu orang yang ingin minum lebih banyak, tetapi tidak menyukai rasa air biasa. Prinsipnya serupa, iaitu menjadikan air menjadi minuman dengan rasa yang lebih sedap.

Kopi dan teh juga boleh menjadi minuman sihat selagi anda tidak menambahkan banyak gula. Kedua-duanya rendah kalori, kaya dengan antioksidan, dan dapat meningkatkan metabolisme dan pembakaran lemak.

Masih banyak orang yang jarang minum air walaupun mereka faham bahawa pengambilan cecair memainkan peranan penting untuk kesihatan. Sebabnya pelbagai, termasuk sibuk bekerja, tidak terbiasa, atau tidak menyukai rasa air.

Pelbagai petua di atas boleh menjadi titik permulaan untuk ingin minum lebih banyak air. Lakukan apa yang sesuai untuk anda dan jangan bosan mengulanginya. Lama kelamaan, pelbagai petua yang anda lakukan akan menjadi kebiasaan yang sihat.