Kesihatan Muskuloskeletal

Berapa Berat Tulang? Inilah jawapannya

Tulang berfungsi sebagai rangka dan sokongan. Mempunyai tulang yang kuat pastinya akan menjadikan anda lebih aktif. Namun, ada yang mengatakan tulang yang berat akan menjadikan anda berlebihan berat badan. Jadi dari jumlah berat badan anda, berapa berat tulang anda? Adakah benar orang kurus Lihat jawapan di bawah.

Sebenarnya, berapa berat tulang saya?

Pada mulanya, manusia dilahirkan dengan 300 tulang. Namun, ketika tumbuh, tulang dewasa hanya menjadi 206, kerana banyak tulang menyatu bersama. Mengenai seberapa kuat tulang manusia, para pakar mendakwa bahawa tulang manusia lebih kuat daripada baja.

Walaupun berat tulang hanya lebih kurang 15 peratus daripada jumlah berat badan, tulang anda telah dirancang sebagai pelindung dan sokongan yang sangat kuat. Dalam keadaan mendesak, tulang dapat menahan hingga 2-3 kali berat badan anda. Walaupun tulang boleh patah, tisu dibuat untuk tumbuh kembali dan masih menyokong badan.

Kemudian, adakah setiap orang mempunyai berat tulang yang sama? Sudah tentu, kepadatan dan berat tulang setiap orang berbeza. Gen anda menentukan berapa berat tulang anda. Walaupun gen adalah faktor dominan dalam menentukan ini, gaya hidup juga mempengaruhi berat tulang seseorang. Makanan yang tinggi mineral dan senaman telah terbukti menjadikan tulang lebih berat dan padat.

Adakah benar bahawa seseorang berlebihan berat badan kerana mempunyai berat tulang yang besar?

Ramai orang mendakwa bahawa mereka gemuk kerana tulangnya yang besar. Bolehkah ini dijadikan alasan? Memang, mempunyai kerangka tulang yang besar akan membuat seseorang kelihatan lebih besar, tetapi ia tidak boleh dijadikan alasan untuk peningkatan jumlah skala. Sebabnya, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, berat tulang dalam tubuh hanya sekitar 15 persen, selebihnya adalah berat air, otot, dan lemak. Ini menunjukkan bahawa tulang menyumbang sedikit sahaja kepada berat badan.

Sekiranya memang anda mempunyai badan yang gemuk, perhatikan dan lihat semula lemak yang ada di bawah lapisan kulit anda. Mungkin, lemak yang menjadikan berat badan anda meningkat. Berat tulang biasanya tidak akan banyak berubah. Walaupun anda memampatkannya, ia tidak akan memberi kesan besar kepada jumlah berat badan anda. Jadi, pengaruh yang sangat besar adalah simpanan lemak anda.

Lagipun, orang yang mempunyai tulang besar juga dapat memiliki berat badan yang ideal. Anda boleh mendapatkan berat badan yang ideal dengan meningkatkan jisim otot dan mengurangkan berat lemak yang melekat pada organ dan kulit anda. Bagaimana untuk? Sudah tentu, dengan menerapkan kehidupan yang sihat, memilih makanan yang tepat, dan bersenam secara teratur. Dengan cara itu, mempunyai kerangka tulang yang besar tidak akan menjadi masalah.

Untuk mengira sama ada berat badan anda sekarang adalah ideal, berlebihan, atau kurang berat badan, anda boleh memeriksa kalkulator BMI ini atau di bit.ly/bodymass index.