Kehidupan yang sihat

4 Cara Merawat Ketiak Gatal Dengan Bahan Semula jadi

Setelah seharian melakukan aktiviti luar, peluh dan panas menjadikan kulit lebih sensitif. Nah, ketiak adalah salah satu bahagian badan yang paling sensitif dan jengkel. Oleh itu, tidak sedikit orang yang mengadu ketiak gatal ketika mereka aktif di luar bilik. Ketiak gatal adalah masalah remeh tetapi cukup menjengkelkan jika dibiarkan begitu sahaja. Ayuh, periksa pelbagai cara untuk merawat ketiak gatal dengan pelbagai bahan semula jadi.

Cara semula jadi untuk merawat ketiak gatal

Biasanya ketiak gatal disebabkan oleh kerengsaan kulit atau reaksi alergi. Kedua-duanya boleh menyebabkan gatal, kulit ketiak merah, dan rasa kering. Sekiranya terasa sangat gatal, jangan gores kerana akan membuatnya sakit dan jengkel.

Daripada menggaru, anda boleh menggunakan bahan semula jadi berikut untuk merawat ketiak yang gatal.

1. Minyak kelapa dan air suam

Sekiranya ketiak anda terasa gatal, cubalah mandi dengan air suam yang dicampurkan dengan minyak kepala. Minyak kelapa dapat merawat gatal dan kemerahan di ketiak. Selain itu, air suam dapat menenangkan kulit yang jengkel.

Kaedahnya mudah, anda hanya perlu menambahkan satu sendok makan minyak kelapa ke dalam air yang akan digunakan untuk mandi. Lakukan ini apabila gatal di ketiak berulang

2. Kompres dengan ketulan ais

Sekiranya disebabkan oleh kerengsaan, cara merawat ketiak gatal adalah dengan memampatkan kawasan itu dengan ketulan ais. Selain mengurangkan rasa gatal, ketulan ais boleh membuat anda lebih santai kerana ketulan ais tidak berbahaya untuk digunakan.

3. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

Kadang-kadang gatal juga disebabkan oleh kekurangan vitamin dalam badan kita. Mula meningkatkan pengambilan vitamin untuk membantu melawan kulat dan menjadikan kulit kita lebih sihat.

Sumber makanan yang boleh anda andalkan untuk mengurangkan ketiak gatal yang menyakitkan adalah jeruk, brokoli, dan tomato. Makanan ini kaya dengan vitamin C yang dapat membantu merawat gatal di ketiak

4. Gunakan hirisan lemon

Untuk membunuh kulat yang berkeliaran di ketiak, gunakan potongan lemon dan letakkan di kawasan gatal. Cuba potongkannya menjadi kepingan kecil. Selain itu, lemon boleh digunakan sebagai deodoran semula jadi yang dapat mengatasi kulat pada ketiak gatal.

Setelah mengetahui cara-cara merawat ketiak gatal, mari kita lihat bagaimana kita dapat mencegahnya daripada berlaku.

Cara mencegah ketiak gatal

Pencegahan adalah salah satu cara kita merawat tanpa perlu merasakan kesakitan. Nah, sekarang kita akan membincangkan cara mencegah ketiak gatal dengan cara yang mudah:

  1. Sekiranya terasa gatal baru, hentikan penggunaan alat pembersih yang menggunakan bahan kimia yang berpotensi menyebabkan alergi.
  2. Elakkan berkongsi pakaian, tuala, dan aksesori dengan orang lain. Ini kemungkinan besar menyebabkan jamur yang ada di badan orang lain melekat pada kita.
  3. Pakai pakaian yang menyerap peluh dan longgar.
  4. Jaga kebersihan diri. Sekiranya perlu, gunakan larutan antiseptik semasa mandi.

Sekiranya ketiak anda masih terasa gatal walaupun pelbagai usaha telah dilakukan untuk mengatasinya, segera berjumpa doktor untuk mengetahui apa yang menyebabkannya dan bagaimana memperbaikinya.