Pemakanan

5 Khasiat Buah Bacang Kaya dengan Vitamin |

Buah Bacang atau dalam bahasa Inggeris disebut mangga kuda mempunyai ciri yang serupa dengan buah mangga. Buah kuning kehijauan ini juga mempunyai manfaat kesihatan. Lihat kandungan dan faedah buah Bacang berikut.

Kandungan buah Bacang

Baca buah ( Mangifera foetida ) adalah salah satu jenis tanaman yang mudah dijumpai di negara-negara seperti Indonesia, Malaysia, dan Thailand. Walaupun bentuknya mirip dengan mangga, buah Bacang menawarkan rasa yang berbeza.

Selain itu, getah yang dihasilkan oleh Bacang juga dapat menyebabkan lepuh dan mengeluarkan bau yang khas. Namun, buah Bacang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh tubuh di bawah.

 • Tenaga
 • Protein
 • Lemak
 • Karbohidrat
 • Serat
 • Flavonoid
 • Kalsium
 • Fosfor
 • Besi
 • Beta karotena
 • Vitamin B6
 • Vitamin C

Khasiat buah Bacang

Terima kasih kepada kandungan nutrien yang telah disebutkan, tentu saja, buah Bacang akan menawarkan banyak manfaat kesihatan. Bagaimana tidak, buah ini adalah buah yang kaya dengan serat, vitamin, dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

Berikut adalah beberapa kelebihan buah Bacang yang anda dapat.

1. Melancarkan pencernaan

Salah satu kelebihan buah Bacang yang tidak ingin anda lewatkan adalah melancarkan sistem pencernaan. Sebabnya, buah Bacang mempunyai kandungan serat yang cukup tinggi yang baik untuk sistem pencernaan.

Serat adalah nutrien yang dapat meningkatkan ketumpatan dan jisim najis, menjadikannya lebih lembut. Kesannya, anda lebih lancar ketika membuang air besar (BAB).

Sekiranya anda mempunyai najis yang longgar, serat juga dapat membantu memadatkannya. Ini kerana serat menyerap air dan menambah berat pada najis.

Di samping itu, makanan yang kaya dengan serat seperti kekacang juga mengurangkan risiko buasir dan penyakit divertikular. Walau bagaimanapun, penemuan ini memerlukan kajian lebih lanjut untuk melihat bagaimana serat berperanan dalam fungsi usus.

2. Membantu mencegah anemia

Selain baik untuk sistem pencernaan, buah Bacang juga memiliki manfaat bagi orang yang berisiko mengalami anemia. Anda lihat, salah satu penyebab anemia adalah kekurangan zat besi. Namun, masalah ini dapat diatasi dengan memakan Bacang.

Zat besi adalah nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Tubuh tidak dapat menghasilkan zat besi secara semula jadi, jadi anda perlu mendapatkan zat besi dari makanan atau makanan tambahan.

Dengan cara itu, sel darah merah dapat membantu menyampaikan oksigen ke tisu yang memerlukannya, seperti otot dan sel otak. Oleh sebab itu, anda dapat memanfaatkan buah Bacang sebagai sumber makanan yang kaya dengan zat besi.

6 Pilihan Sumber Besi Terbaik untuk Vegan

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Tidak hanya mencegah anemia, manfaat lain dari buah Bacang adalah meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Salah satu bahan yang bermanfaat untuk sistem kekebalan tubuh yang terdapat dalam buahnya adalah beta karoten.

Sebagai jenis vitamin A, beta karoten mempunyai sifat antioksidan yang membantu menangkal radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul oksigen reaktif yang menimbulkan risiko merosakkan lipid membran sel, protein, dan DNA.

Kerosakan ini boleh mencetuskan keradangan kronik yang boleh mengganggu sistem imun. Akibatnya, badan lebih mudah diserang penyakit.

Oleh itu, anda boleh mengambil buah Bacang sebagai cara untuk mengekalkan daya tahan. Selain buah Bacang, meningkatkan sistem ketahanan badan juga perlu disertai dengan makan makanan dengan pemakanan seimbang agar tubuh lebih sihat.

4. Menurunkan kolesterol

Berkat kandungan serat larut, yaitu pektin, pada buah ini yang sering disalah anggap sebagai kweni, buah Bacang dipercayai dapat menurunkan kolesterol.

Pektin adalah sejenis serat larut yang biasanya terdapat pada kacang, gandum, dan biji rami. Namun, anda juga boleh menggunakan serat yang berubah menjadi gel pada buah Bacang.

Pektin dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol dengan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL). Ini tentu sangat berguna untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung dan darah tinggi.

5. Melindungi kesihatan otak

Tahukah anda bahawa pisang adalah sumber vitamin B6 yang baik untuk kesihatan otak? Ya, anda boleh mendapatkan kelebihan vitamin B6 dengan memakan buah Bacang.

Dikenal sebagai vitamin larut air, vitamin B6 ternyata memainkan peranan penting dalam menjaga dan meningkatkan fungsi otak. Vitamin yang boleh didapati dari suplemen ini dapat menyeimbangkan tahap normal homosistein, yang merupakan asid amino dalam darah.

Kompaun ini sememangnya diperlukan dalam pengembangan kognitif. Sementara itu, dilaporkan oleh National Health, jika anda kekurangan pengambilan vitamin B6, fungsi otak anda akan merosot, terutama pada orang tua.

Sebab itu, anda boleh mencuba memenuhi keperluan vitamin ini dengan memanfaatkan buah Bacang.

Pada asasnya, faedah Bacang tidak kalah dengan faedah buah mangga secara umum. Sebabnya, kedua buah ini berasal dari keluarga yang sama, jadi kandungan Bacang dan Mangga agak serupa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found