Keibubapaan

Panduan Lengkap Mengenai Kanak-kanak Susu Umur 1-5 Tahun •

Susu bukan sahaja penting untuk bayi yang berusia di bawah satu tahun, tetapi sehingga mereka masih kecil untuk menyokong perkembangan anak. Apabila anak berusia 1 tahun, terdapat lebih banyak jenis susu formula yang tersedia dengan varian rasa yang berbeza. Bagaimana memilih susu formula untuk kanak-kanak dan bolehkah anak kecil anda hanya minum susu tanpa makan dalam satu hari? Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai susu untuk kanak-kanak berumur 1-5 tahun.

Apakah jenis susu untuk kanak-kanak kecil?

Sekiranya anda merancang untuk memberi susu formula kepada anak kecil anda, ada baiknya anda mengetahui jenis susu untuk kanak-kanak sehingga anda dapat memberikan susu yang betul.

Di pasaran, terdapat banyak jenis susu formula dari pelbagai sumber, bentuk, dan juga pelbagai jenama.

Memetik dari Mayo Clinic, jenis susu formula berikut untuk kanak-kanak:

Susu formula dari susu lembu

Sebilangan besar formula bayi berasal dari susu lembu yang mengandungi keseimbangan protein, karbohidrat dan lemak yang betul.

Protein dalam formula ini telah mengalami perubahan agar lebih mudah dicerna.

Berbeza dengan susu lembu biasa yang mengandungi protein yang lebih sukar untuk dicerna bayi.

Susu formula dari susu soya

Formula jenis ini dibuat dari susu soya. Biasanya, bayi memerlukan formula seperti ini jika mereka mempunyai:

 • Intoleransi laktosa sementara disebabkan oleh jangkitan gastrousus
 • Alergi susu lembu yang berkaitan dengan imunoglobulin E (IgE)
 • Galactosemia
 • Kekurangan laktase kongenital

Pada masa ini, terdapat banyak pilihan susu kedelai yang boleh dicuba oleh kanak-kanak dengan syarat di atas.

Formula bebas laktosa

Formula ini tidak mengandungi laktosa (gula yang terdapat dalam susu), jadi gula dalam formula ini biasanya diganti dengan jenis gula lain, seperti sirap jagung.

Jenis formula ini sesuai untuk kanak-kanak yang tidak bertoleransi laktosa atau mereka yang tidak dapat mencerna laktosa.

Formula sebahagian hidrolisis atau susu hypoallergenic (HA)

Formula ini mengandungi protein yang telah dipecah menjadi bentuk yang lebih kecil (dihidrolisis) sehingga lebih mudah dicerna oleh bayi.

Umumnya, bayi yang memerlukan formula jenis ini adalah bayi yang mempunyai alergi protein susu atau yang mempunyai masalah menyerap nutrien (biasanya bayi pramatang).

Susu UHT

Susu UHT adalah susu yang dipanaskan dengan teknologi pemanasan tinggi untuk membunuh semua mikroorganisma di dalamnya.

High Temperature Short Time (HTST) adalah kaedah pemanasan pendek dengan suhu 140 hingga 145 Celsius selama 4 saat yang mampu membunuh bakteria berbahaya sambil mengekalkan nutrien dalam susu.

Pada suhu yang sangat tinggi ini, semua bakteria yang membawa penyakit berbahaya termasuk spora dan enzim yang memusnahkan susu akan mati.

Susu yang telah dipanaskan kemudian segera dimasukkan ke dalam bekas supaya bakteria dari luar tidak berpeluang masuk dan mencemarkan susu.

Dengan sistem pemanasan yang sangat tinggi ini, susu UHT mempunyai jangka hayat yang lebih lama pada suhu bilik.

Sebenarnya, jika meterai belum dibuka, susu UHT boleh disimpan tanpa penyejukan sehingga sembilan bulan dengan kualiti yang tidak terganggu.

Bagaimana memilih susu formula untuk kanak-kanak kecil?

Susu formula boleh menjadi salah satu makanan anak anda setelah minum susu ibu. Memilih formula tidak sukar atau mudah.

Berikut adalah beberapa cara untuk memilih formula untuk kanak-kanak:

Sesuaikan dengan usia

Cara memilih susu yang harus anda lakukan terlebih dahulu adalah dengan menyesuaikan jenis susu mengikut usia anak anda.

Sebabnya, setiap jenis susu diformulasikan mengikut keperluan anak-anak berdasarkan usia masing-masing.

Ia sangat mudah. Anda hanya perlu melihat label pada kotak atau tin susu, kemudian perhatikan cadangan umur yang disenaraikan.

Sekiranya anak anda berumur satu tahun, ini bermakna anda mesti memilih susu yang khusus untuk anak-anak seusianya. Biasanya, pada kotak atau tin susu ditulis "untuk usia 1-3 tahun".

Pilih susu yang rasanya seperti anak anda

Pemilihan rasa susu anak adalah salah satu cara memilih susu yang sering diabaikan oleh ibu bapa.

Tidak sedikit ibu bapa yang hanya memilih susu, yang penting susu adalah baik untuk kesihatan si kecil.

Apabila anak minum susu dengan rasa yang tidak disukainya, dia akan segera menolak atau bahkan berhenti minum susu. Akibatnya, kanak-kanak tidak mendapat nutrien yang mencukupi dalam tempoh pertumbuhan mereka.

Oleh itu, pilihlah jenis susu yang mempunyai rasa yang enak dan disukai oleh kanak-kanak. Sekiranya si kecil menyukai rasa vanila, berikan susu dengan rasa vanila.

Begitu juga jika anak suka susu coklat, berikan susu coklat sehingga anak itu mahu minum susu.

Perhatikan kandungan nutrisi

Kanak-kanak berumur satu tahun tidak lagi bergantung pada pengambilan lemak dari susu ibu untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Ini bermaksud, kanak-kanak mula memerlukan pengambilan lemak tambahan dari luar, salah satunya adalah dari susu - susu lembu dan rendah lemak.

Lemak susu berguna untuk meningkatkan perkembangan otak anak-anak. Tetapi ingat, lemak ini tidak boleh terlalu banyak sehingga tidak mencetuskan kegemukan pada kanak-kanak.

Kanak-kanak pada usia ini hanya boleh minum maksimum 500 cc sehari, seperti yang disyorkan oleh American Academy of Pediatrics (AAP).

Pastikan susu yang anda pilih mengandungi vitamin dan mineral kaya yang diperlukan oleh anak-anak, termasuk vitamin A, vitamin D, kalsium, dan sebagainya.

Semua nutrien ini penting untuk menjaga kesihatan mata, membentuk tulang dan gigi yang sihat, dan meningkatkan sistem imun anak.

Di samping itu, susu untuk kanak-kanak berumur 1-3 tahun perlu mengandungi protein halus sehingga mudah dicerna di perut si kecil dan tidak akan menyebabkan masalah pencernaan.

Tetapi yang paling penting, susu untuk kanak-kanak juga mesti mengandungi omega 3 dan 6 yang penting untuk kecerdasan otak.

Omega 3 dan 6 adalah jenis asid lemak yang paling penting yang dapat meningkatkan fungsi dan kecerdasan kognitif pada kanak-kanak.

Omega 3 dan 6 dari makanan atau susu akan ditukar menjadi DHA dengan bantuan enzim delta-4-desaturase.

Semakin banyak omega 3 dan 6 anak, semakin banyak DHA terbentuk di dalam badan anak.

Hasilnya, ini dapat membantu menguatkan fungsi otak kanak-kanak dan meningkatkan kecerdasan mereka.

Pilih susu mengikut keadaan anak kecil

Dalam memilih susu formula untuk anak kecil, anda perlu memahami keadaan anak.

Sekiranya si kecil anda tidak mengalami alahan atau tidak menghadapi masalah mencerna susu, anda boleh memberi susu formula yang diperbuat daripada susu lembu.

Walau bagaimanapun, jika anak anda tidak toleran terhadap laktosa atau alergi terhadap protein susu, disarankan untuk memberi formula anak anda, formula kedelai, atau hidrolisis kepada bayi anda.

Sementara itu, kanak-kanak dengan keadaan kurang berat badan memerlukan susu berkalori tinggi untuk meningkatkan berat badan mereka dengan cepat.

Berikut adalah beberapa keadaan yang membuatkan anak anda memerlukan susu berkalori tinggi:

Tabiat makan kanak-kanak yang buruk

Memasuki usia 1-5 tahun, kanak-kanak mula dapat memilih makanan kegemaran mereka. Di satu pihak, ini bagus kerana ini menandakan pertumbuhan dan perkembangan.

Tetapi sebaliknya, ia juga boleh menimbulkan masalah kerana makanan yang mereka pilih tidak semestinya sihat.

Masalah kebiasaan yang akan timbul pada usia kanak-kanak adalah pemilih pemakan atau pemilih, bosan, sehingga anak tidak fokus semasa makan.

Keadaan di atas sering menjadi sebab mengapa kanak-kanak di bawah umur lima tahun perlu diberi susu penambahan berat badan.

Menurut halaman Mayo Clinic, pemakan pemilih boleh mengganggu perkembangan dan pertumbuhan berat badan kanak-kanak sekiranya dia memilih makanan yang tidak sihat.

Faktor persekitaran

Terdapat beberapa jenis ibu bapa yang takut anak mereka akan gemuk. Sekiranya terlalu terhad, ini akan memberi kesan kepada pengambilan nutrien yang tidak mencukupi untuk si kecil anda.

Akhirnya, pilihan dan bahagian makanan yang terhad ini menjadikan pertumbuhan balita terganggu sehingga mereka memerlukan susu penambahan berat badan.

Bukan hanya itu, faktor persekitaran di sini juga boleh disebabkan oleh keadaan sosio-ekonomi.

Kemiskinan, misalnya, boleh menyebabkan ibu bapa tidak dapat menyediakan makanan yang sihat dan berkhasiat untuk anak-anak mereka.

Melihat keadaan di atas, sangat penting untuk mengenali dan merawat kanak-kanak dengan berat badan yang rendah kerana ia boleh menyebabkan kekurangan zat makanan kanak-kanak atau masalah perubatan lain.

Keadaan kekurangan zat makanan dapat membuat anak mengalami komplikasi, seperti sistem kekebalan tubuh yang lemah, ketinggian yang lebih pendek, kesukaran untuk belajar, hingga gangguan perkembangan anak.

Sekiranya berat badan anak anda tidak dapat meningkat dengan diet, doktor akan memberi susu penambahan berat badan untuk menambah berat badan dengan lebih cepat.

Perhatikan tarikh luput

Secara umum, susu formula mengandungi khasiat dan khasiat yang hampir sama untuk kanak-kanak, walaupun berbeza jenama.

Semasa memilih formula, anda harus memeriksa tarikh luput pada bungkusan.

Pastikan produk belum melepasi tarikh luput dan masih jauh dari tarikh luput dan bungkusan produk tidak rosak.

Ini kerana pembungkusan yang rosak boleh mempengaruhi kualiti susu formula.

Kandungan nutrien dalam susu formula untuk anak kecil

Dalam memilih susu formula, anda tidak boleh sembarangan. Pilih susu formula yang mengandungi khasiat yang baik untuk anak-anak. Sebilangan kandungan susu formula adalah:

Kalori

Semasa anda mencari formula, perhatikan jumlah kalori dalam satu gelas susu. Anda dapat melihatnya dalam angka kecukupan pemakanan yang tertera pada produk tenusu.

Mengapa ini penting? Kalori mempunyai peranan untuk menghasilkan tenaga untuk kanak-kanak. Berikut adalah keperluan kalori kanak-kanak mengikut umur mereka:

 • Kanak-kanak berumur 1-3 tahun: 1125 kilokalori (kcal)
 • Kanak-kanak berumur 4-6 tahun: 1600 kilokalori (kcal)

Untuk mencari jenis susu yang betul dengan jumlah kalori yang tepat mengikut jadual makan anak anda, minta cadangan doktor anda.

Terutama untuk kanak-kanak yang perlu menambah berat badan kerana kalori tambahan sangat penting.

Lemak

Dilaporkan dari laman Heart, kanak-kanak yang berumur 2-3 tahun memerlukan pengambilan lemak antara 30-35 peratus daripada jumlah kalori.

Sementara itu, kanak-kanak berumur 4-18 tahun memerlukan 25-35 peratus daripada jumlah kalori.

Berikut ini adalah keperluan lemak anak berdasarkan kadar kecukupan pemakanan 2013:

 • Kanak-kanak berumur 1-3 tahun: 44 gram
 • Kanak-kanak berumur 4-6 tahun: 62 gram

Lemak ini boleh diperoleh dari pelbagai sumber asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh tunggal seperti ikan, kacang, dan minyak sayuran.

Protein

Protein berperanan dalam pembentukan sel dalam tubuh, hormon, sistem kekebalan tubuh, hingga pertumbuhan struktur pendukung tubuh seperti otot.

Berdasarkan kadar kecukupan pemakanan (RDA) 2013, kanak-kanak memerlukan pengambilan protein sebanyak:

 • Balita 1-3 tahun: 26 gram
 • Kanak-kanak 4-6 tahun: 35 gram

Apabila anda memutuskan untuk membeli formula untuk balita, jangan lupa untuk melihat jadual angka kecukupan pemakanan pada setiap bungkusan produk.

Ada dinyatakan berapa yang sesuai untuk usia si kecil agar si ibu tidak keliru.

Kalsium

Kandungan penting seterusnya dalam susu anak adalah kalsium dan vitamin D.

Memetik dari laman Kesihatan Kanak-kanak, kalsium adalah bahan penting untuk meningkatkan kepadatan dan kekuatan tulang dalam tempoh pertumbuhan balita 1-5 tahun.

Terdapat perbezaan dengan keperluan kalsium bayi dan balita berdasarkan kadar kecukupan pemakanan 2013, iaitu:

 • Kanak-kanak 1-3 tahun: 650 miligram (mg)
 • Kanak-kanak berumur 4-6 tahun: 1000 miligram (mg)

Bayi dan balita memerlukan kalsium dan vitamin D untuk mengelakkan riket. Riket adalah keadaan di mana tulang melemah dan pertumbuhannya terbantut.

Selain susu, kalsium juga terdapat dalam beberapa jenis makanan, seperti keju yogurt, kacang ginjal, kacang almond, dan sayur-sayuran hijau.

Bolehkah balita hanya minum susu sepanjang hari tanpa makan?

Susu lembu dipanggil makanan semula jadi yang hampir sempurna kerana mengandungi nutrien lengkap.

Bermula dari kalori, protein, gula, karbohidrat, asid folik, lemak, hingga vitamin dan mineral seperti kalsium dan fosforus, semuanya terdapat dalam segelas susu lembu.

Namun, walaupun padat nutrien, susu tidak dapat digunakan sebagai pengganti makanan balita kerana ketika anak-anak semakin tua, keperluan nutrisi mereka akan lebih banyak dan bervariasi.

Segelas susu sahaja masih belum dapat memenuhi keperluan pemakanan yang berbeza-beza dalam satu hari.

Berikut adalah contoh kesnya: segelas susu lembu biasanya hanya mengandungi 8 gram protein. Sementara itu, berdasarkan Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA), rata-rata kanak-kanak berumur 1-5 tahun memerlukan sekitar 26-35 gram protein setiap hari.

Minum tiga gelas susu lembu sehari tidak dapat memenuhi keperluan protein kanak-kanak di bawah umur lima tahun.

Lebih-lebih lagi, susu rendah vitamin C dan serat. Kandungan variasi tidak seimbang ini tentunya tidak baik untuk tubuh anak. Sekiranya anak itu hanya ingin minum susu, tidak mustahil dia akan kekurangan zat makanan.

Kesan meminum susu terlalu banyak adalah:

 • Obesiti
 • Sembelit
 • Anemia kekurangan zat besi

Meminum terlalu banyak susu untuk jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan pertumbuhan yang membantutkan.

Anda masih harus memberi susu formula mengikut cadangan pembungkusan, jangan berlebihan kerana anak-anak juga memerlukan pengambilan nutrien dari makanan lain.

Tanda bahawa kanak-kanak kecil tidak sesuai untuk susu formula

Apabila anak tidak sesuai dengan formula yang diberikan oleh ibu, terdapat pelbagai tanda dan gejala yang akan muncul, iaitu:

 • Cirit-birit atau buang air besar
 • Lebih cerewet
 • Gag
 • Lemah atau penat

Walau bagaimanapun, tanda-tanda ini mungkin muncul tanpa ada kaitan dengan keserasian susu formula.

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda di atas.

Jangan lupa bertanya kepada doktor anda sama ada anda perlu mengubah formula bayi anda atau tidak.

Cara melatih anak kecil minum susu menggunakan gelas

Apabila anak anda bertambah tua, anda perlu melatih anak anda untuk minum susu menggunakan gelas.

Sebabnya, penggunaan alat pacu tidak digalakkan kerana boleh mengganggu menghisap dan oral anak.

Beberapa cara untuk melatih balita minum susu menggunakan gelas adalah:

 • Lihat kesediaan kanak-kanak berdasarkan usia (berumur lebih dari 1 tahun boleh diajar dengan perlahan menggunakan gelas atau cawan sippy)
 • Ganti botol susu dengan gelas perlahan
 • Beri contoh minum susu menggunakan gelas
 • Jauhkan botol dari jangkauan kanak-kanak

Dipetik dari laman web Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) penggunaan pacifiers pada bayi mempengaruhi teknik menghisap bayi yang kurang tepat.

Semasa di balita, perkembangan fasa oral pada usia 1-5 tahun harus mulai belajar minum dengan menggunakan gelas.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌