Penyakit berjangkit

Herbavid COVID-19, Dewan Perwakilan Menyumbang Perubatan Herba untuk Rawatan

Baca semua artikel berita mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Pasukan petugas Dewan Perwakilan Indonesia (DPR RI) Countering Covid-19 telah mengedarkan ribuan ramuan Herbavid-19 ke hospital rujukan COVID-19.

Ubat tradisional ini menjadi kontroversi setelah diklaim mampu menyembuhkan jangkitan yang disebabkan oleh virus SARS-CoV-2. Walaupun semasa diedarkan, Herbavid-19 belum mempunyai izin pengedaran dari Badan Penyelidikan Makanan dan Dadah (BPOM).

Apakah kandungan ubat herba ini yang dikemas dengan kanji Cina? Adakah bahan selamat untuk dimakan dan dapat menyembuhkan pesakit dari COVID-19?

Berita mengenai Herbavid-19, ramuan untuk rawatan COVID-19

Sumber: Task Force Against COVID-19 / @ Satgaslawanco19

Sebelum membincangkan kandungan Herbavid-19 yang didakwa dapat merawat COVID-19, mari kita bincangkan asal usulnya.

Pasukan Petugas Covid-19 Dewan Perwakilan memerintahkan 3000 paket ubat tradisional dan mengedarkannya terus ke beberapa hospital rujukan COVID-19 termasuk Hospital Kecemasan Wisma Atlet Kemayoran dan Hospital Moewardi Solo.

Mereka mendakwa bahawa ubat tradisional ini dapat merawat pesakit COVID-19 dan meminta pihak hospital menyebarkannya kepada pesakit.

Derma ini dikatakan telah membingungkan beberapa doktor yang menangani COVID-19. Kerana pada masa itu Herbavid-19 belum mendapat izin pengedaran dari BPOM. Tidak diketahui kandungan ubat herba tradisional ini.

Di bahagian depan bungkusan itu tertulis kanji Cina (中药 perubatan tradisional cina , TCM atau perubatan tradisional Cina dan cecair atau cecair).

Bahagian lain dilekatkan dengan pelekat yang bertuliskan "FIGHT COVID-19 - DPR-RI Task Force - Herbavid-19". Herbavid-19 kemudian menjadi nama ubat tradisional ini.

Pengedaran ubat tradisional telah dikritik oleh banyak pihak. Bermula dari persoalan isi kandungan, mengapa boleh mengaku dapat merawat COVID-19, hingga apakah ubat tersebut diimport dari China.

Wakil Penerangan mengenai Pasukan Petugas Penanggulangan Covid-19 Dewan Perwakilan, Arteria Dahlan, mengatakan bahawa mereka berkongsi ini kerana pengalaman rakan sekerja yang pulih dari COVID-19 dengan bantuan Herbavid-19.

"Tidak benar bahawa Pasukan Petugas Penanggulangan COVID-19 Dewan Perwakilan mengimport ubat tradisional Cina," kata Arteria dalam satu kenyataan, Selasa (28/4).

Dia menjelaskan formula Herbalvid-19 yang merujuk kepada Buku Panduan Mengendalikan COVID-19 di Wuhan dalam International Health Journal Publication. Namun, tidak dijelaskan apa yang dimaksudkan dengan jurnal.

"Bahan-bahan perubatan herba itu, 8 jenis ramuan ada di Indonesia, hanya 3 jenis yang mesti diimport, honeysuckle , forsythia , dan biji burdock, kata Arteria.

Dua hari selepas pernyataan Arteria, Khamis (30/4), izin pengedaran dari Pentadbiran Makanan dan Dadah (BPOM) untuk ubat tradisional ini dikeluarkan dengan nombor TR203643421. Herbavid-19 berjaya didaftarkan dalam masa yang singkat.

Pasukan Petugas Dewan Perwakilan (DPR) untuk Menangani COVID-19 dicatat sebagai pendaftar dan Pusat Perubatan Cina Utomo sebagai kilang.

Perbandingan ramuan Herbavid-19 dan Yinqiao San's TCM

Sumber: Task Force Against COVID-19 / @ andre_rosiade

Masih belum diketahui sebenarnya ramuan ramuan Herbavid-19. cuba menghubungi BPOM dan Pasukan Petugas DPR RI COVID-19 tetapi tidak mendapat sambutan.

Arteria Dahlan secara sepihak mendakwa bahawa ubat tradisional ini berasal dari resipi Yinqiao San dan dibuat oleh pakar TCM Indonesia.

Mengenai kandungan Herbavid-19, Ketua Persatuan Pengembang Perubatan Tradisional Indonesia dan Pengembang Perubatan Herba, dr. Ingrid Tania memberi penjelasan.

Yinqiao San adalah formula perubatan tradisional Cina yang mempunyai sejarah empirikal atau telah digunakan oleh orang Cina selama lebih dari 3 generasi. Ubat ini digunakan untuk gangguan pernafasan dan berpengalaman digunakan untuk penyakit berjangkit SARS.

Walaupun begitu, formula Yinqiao San, yang dikatakan berpengalaman dalam SARS, tidak disokong oleh kajian percubaan klinikal yang kuat.

Sementara itu, Herbavid-19 (menurut tuntutan Task Force Against COVID-19) mempunyai komposisi yang telah diubahsuai dari formula asal.

Lapan ramuan berasal dari Indonesia, yaitu alang-alang, kemangi, daun pudina, daun nilam, jali-jali, temulawak, daun buluh, dan minuman keras. Kemudian tiga bahan yang diimport dari China adalah honeysuckle , forsythia, dan biji burdock .

“Ini bermakna formula Herbalvid-19 bukan lagi formula empirik. Ini adalah formula baru yang belum digunakan dalam masyarakat Cina atau Indonesia, "jelas dr. Ingrid ke.

Doktor Ingrid meneruskan bahawa formula itu harus menjalani ujian keselamatan. Walaupun telah mendapat izin pengedaran dari BPOM, ia tidak menjadikan Herbavid-19 sebagai ubat untuk pesakit COVID-19.

Dia juga menjelaskan bahawa perlu ada kajian yang biasanya melibatkan pakar dengan Kementerian Kesihatan. Mereka biasanya akan membuat draf atau formula perubatan herba standard. Reka bentuk ini dibuat melalui banyak perbincangan, penilaian data mengenai faedah, keselamatan, dan keberkesanan.

Ujian klinikal ubat tidak semudah yang dibayangkan, sekurang-kurangnya ada peringkat ujian untuk ubat yang akan digunakan. Doktor Ingrid mengatakan bahawa tuntutan unilateral tanpa bukti percubaan klinikal tidak dapat dibenarkan.

"Walaupun ada keadaan darurat kesihatan, usaha dapat dilakukan agar kajian keselamatan dapat dilakukan dengan cepat dan efektif sambil tetap memperhatikan standard keselamatan," kata dr. Ingrid.

Percubaan Remdesivir sebagai ubat COVID-19 belum berjaya, apa maksudnya?

Mengedar ubat tradisional yang mengaku mampu merawat Coronavirus

Nampaknya kita sering mendengar tuntutan produk perubatan tradisional yang dapat merawat COVID-19 tetapi kebenarannya belum jelas.

Mengenai kenaikan tuntutan ini, pada hari Selasa (5/5) BPOM mengeluarkan penjelasan umum yang mengandungi tiga poin pernyataan

Pertama , ubat-ubatan herba yang sudah memiliki Circum Number Permit Number (NIE) dari Badan POM, maka produk tersebut telah dinilai dari aspek keselamatan, keberkesanan, dan kualiti, "kata pernyataan itu.

Kedua , tuntutan keberkesanan ubat herba mesti dibuktikan, baik berdasarkan data empirikal atau secara ilmiah melalui ujian pra-klinikal dan ujian klinikal. Sekiranya produk herba terbukti berkhasiat untuk merawat penyakit, tuntutan keberkesanannya akan dinyatakan pada label produk / reka bentuk pembungkusan.

Dan ketiga, bahawa sehingga kini Badan POM tidak pernah menyetujui tuntutan keberkesanan ubat-ubatan herba yang dapat merawat semua jenis penyakit, termasuk jangkitan virus COVID-19.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌