Kesihatan

Selalunya tidak sihat? Mungkin Anda Mempunyai Hipotiroidisme

Cuaca di Indonesia akhir-akhir ini terasa agak membingungkan. Suatu ketika panas, satu ketika ribut petir. Cuaca yang tidak menentu ini sering membuatkan badan berasa hancur juga. Sebentar selesema, esok demam, semalam selesema. Tetapi jika anda sering merasa letih, anda mungkin mengalami hipotiroidisme, yang merupakan sejenis gangguan metabolik. Sekiranya ia berlarutan dalam jangka masa yang lama tanpa tanda-tanda membaik, berhati-hatilah dengan hipotiroidisme dan cuba berjumpa doktor.

Hypothyroidism, sejenis gangguan metabolik. Sebab apa?

Metabolisme adalah proses penting dalam menghasilkan tenaga yang kita perlukan untuk bergerak. Proses ini melibatkan reaksi hormon dari beberapa kelenjar di dalam badan, salah satunya adalah kelenjar tiroid. Walaupun kelenjar tidak berfungsi sendiri, penurunan aktiviti kelenjar tiroid mempunyai kesan yang cukup besar pada tubuh.

Kelenjar tiroid adalah organ kelenjar kecil yang terletak di leher bawah. Hormon yang dihasilkan dari kelenjar ini akan memasuki aliran darah dan mempengaruhi hampir semua bahagian badan, terutamanya jantung, otak, otot dan kulit. Hormon yang dihasilkan mengatur bagaimana sel-sel tubuh menggunakan tenaga dari makanan atau proses metabolik.

Hypothyroidism adalah gangguan metabolik akibat penurunan aktiviti kelenjar tiroid dalam menghasilkan hormon, menyebabkan penurunan dalam kerja tubuh untuk memulakan proses metabolik. Ini berlaku apabila kelenjar tiroid tidak bertindak balas hormon perangsang tiroid (TSH) dihasilkan oleh kelenjar pituitari secara optimum dalam menghasilkan hormon tiroid. Kesannya, badan akan mengalami hipotiroidisme.

Penyebab utama hipotiroidisme adalah tiroiditis atau juga dikenali sebagai tiroiditis Hashimoto kerana gangguan autoimun yang menyerang kelenjar tiroid. Tiroiditis juga dapat dipicu oleh jangkitan virus. Hipotiroidisme adalah gangguan yang agak biasa kerana pelbagai penyebabnya dan boleh dialami oleh sesiapa sahaja.

Sebab-sebab lain yang berkait rapat dengan hipotiroidisme adalah:

  • Kesan terapi radiasi pada leher
  • Rawatan iodin radioaktif - kesan sampingan rawatan hipertoridisme
  • Ubat yang menekan aktiviti kelenjar tiroid - seperti ubat jantung, psikiatri dan barah
  • Penyingkiran separa kelenjar tiroid
  • Kekurangan yodium dari makanan - seperti makanan laut, produk tenusu dan telur
  • Kehilangan kelenjar tiroid sementara yang disebabkan kehamilan (tiroiditis selepas bersalin)
  • Punca kelenjar tiroid kongenital tidak sempurna (hipotiroidisme kongenital)
  • Gangguan kelenjar hipotalamus dan hipofisis - kedua-duanya menghasilkan hormon yang mencetuskan aktiviti kelenjar tiroid

Gejala hipertiroidisme serupa dengan tidak sihat

1. Letih dengan mudah

Rasa letih sepanjang masa boleh menjadi tanda kekurangan hormon tiroid.

Salah satu fungsi hormon tiroid adalah mengatur koordinasi dan keseimbangan tenaga tubuh, serta mengatur jam biologi badan untuk aktiviti dan rehat. Itulah sebabnya orang dengan hipotiroidisme cenderung selalu merasa kurang sihat walaupun mereka sudah cukup tidur. Selalunya letih tanpa sebab adalah gejala biasa bagi seseorang yang tidak mempunyai metabolisme yang baik, atau akibat hipotiroidisme.

2. Mudah mendapat sejuk / menggigil

Pada orang yang sihat, proses metabolik akan berlaku secara berterusan walaupun mereka tidak aktif secara fizikal. Pada masa yang sama, badan juga akan menghasilkan haba sebagai hasil sampingan proses metabolik.

Peningkatan prestasi metabolik akibat hipotiroidisme menyebabkan panas badan menurun dan menyebabkan badan lebih sensitif terhadap suhu sejuk. Kesannya anda lebih mudah sejuk atau menggigil.

3. Sakit sendi dan otot

Apabila metabolisme badan menurun, tubuh menghasilkan tenaga melalui proses katabolisme. Di mana prosesnya menyebabkan penguraian tisu badan. Ini menyebabkan jisim dan kekuatan otot menurun yang akhirnya menyebabkan seseorang menjadi lemah. Kesakitan pada sendi dan otot yang muncul secara tiba-tiba juga boleh disebabkan oleh proses katabolik ini.

4. Sembelit

Sembelit adalah gejala hipotiroidisme yang biasa. Tahap hormon tiroid yang menurun juga mempengaruhi aktiviti pelbagai otot badan, termasuk otot usus dalam mencerna makanan. Keadaan hipotiroidisme menyebabkan otot usus tidak berfungsi dengan normal sehingga usus mencerna makanan lebih lama.

Beberapa gejala hipotiroidisme lain, mungkin kurang biasa adalah:

Peningkatan berat badan secara tiba-tiba

Orang yang mengalami hipotiroidisme menambah berat badan dengan lebih senang daripada orang yang sihat, bukan hanya kerana mereka cenderung kurang bergerak. Gangguan metabolisme mereka menyebabkan hati, otot, dan lemak mereka menyimpan lebih banyak kalori.

Hipotiroidisme menyebabkan penurunan metabolisme sehingga kalori dari makanan disimpan lebih banyak dalam bentuk lemak, dan bukannya dibakar untuk menghasilkan tenaga dan proses pertumbuhan organ. Itulah sebabnya hipotiroidisme boleh menyebabkan kegemukan pada seseorang walaupun jumlah kalori yang dimakan tidak berlebihan.

Kebotakan

Seperti sel lain, folikel rambut juga dipengaruhi oleh hormon tiroid. Walau bagaimanapun, sel folikel cenderung lebih sensitif terhadap penurunan kadar hormon tiroid kerana mereka mempunyai jangka hayat yang lebih pendek sebelum tumbuh semula.Hipotiroidisme menyebabkan folikel rambut berhenti tumbuh dan akhirnya boleh menyebabkan kebotakan jika hipotiroidisme tidak dirawat. Kebotakan akan bertambah baik jika tahap hormon tiroid kembali normal.

Gangguan pada kulit

Sebagai lapisan pelindung pertama, sel-sel kulit akan tumbuh semula dengan cepat. Hipotiroidisme adalah dalang di sebalik stagnasi proses pertumbuhan semula kulit sehingga lapisan kulit mati terbentuk, menyebabkan kulit menjadi kering dan kasar. Kerosakan pada kelenjar tiroid yang disebabkan oleh autoimun juga boleh menyebabkan permukaan kulit membengkak dan menjadi merah, yang dikenali sebagai myxedema.

Sindrom terowong karpal dan Neuropati Periferal

Sindrom terowong karpal adalah bentuk kerosakan saraf periferi kerana kekurangan hormon tiroid. Walau bagaimanapun, tidak diketahui sepenuhnya bagaimana hipotiroidisme menyebabkan keadaan tersebut. Hipotiroidisme diketahui menyebabkan pengekalan cecair atau penahan pada tisu tertentu yang memberi tekanan pada saraf periferal. Tanda jika seseorang mengalami ini adalah rasa sakit, sensasi terbakar, mati rasa, dan kesemutan di bahagian saraf yang rosak.

Kemurungan

Tidak diketahui dengan tepat bagaimana hipotiroidisme menyebabkan kemurungan. Walau bagaimanapun, kemurungan mungkin merupakan kesan sampingan mental kerana kekurangan tenaga yang dihasilkan oleh metabolisme. Lebih-lebih lagi, turun naik hormon tiroid seperti selepas melahirkan juga menyumbang kepada kemurungan selepas bersalin.