Kesihatan lelaki

Chiffon, Tradisi Berkhatan Menggunakan Buluh Yang Boleh Mengancam nyawa

Walaupun tidak diperlukan secara perubatan, berkhatan masih dilakukan dengan pelbagai alasan seperti agama, budaya, untuk pilihan peribadi. Manfaat kesihatan sunat lelaki, seperti membantu mengurangkan risiko lelaki dijangkiti HIV, adalah salah satu sebab lelaki harus disunat. Namun, tradisi berkhatan mungkin berbeza di setiap wilayah, misalnya ritual sifon di NTT yang mengamalkan berkhatan menggunakan buluh. Selain daripada manfaat perubatan sunat, ritual chiffon cukup berbahaya bagi kesihatan.

Apakah tradisi chiffon?

Sifon adalah tradisi berkhatan yang diturunkan dari generasi ke generasi oleh suku Atoni Meto di daerah Nusa Tenggara Timur. Walaupun berkhatan biasanya dilakukan ketika kanak-kanak lelaki masih muda, chiffon ditujukan untuk remaja lelaki selepas usia 18 tahun.

Chiffon biasanya dilakukan pada musim menuai dan memakan masa tiga minggu hingga sebulan.

Seperti apa perarakan chiffon?

Sebelum disunat, anak lelaki itu akan diminta untuk mengumpulkan dan menghitung batu mengikut jumlah wanita yang telah dia jalin hubungan seks. Selepas itu, ahli sunat yang dipanggil ahelet akan meminta pemuda itu berendam di air sungai yang mengalir.

Perarakan chiffon dilakukan di sungai untuk mengelakkan pemuda kehilangan banyak darah setelah disunat. Sebabnya, Ahelet akan melakukan sunat menggunakan buluh yang diasah dan bukannya menggunakan laser atau pisau bedah steril.

Sunat akan dimulakan dengan mengepit kulup dengan buluh. Setelah itu, luka pada zakar akan dibalut dengan daun kom (daun yang digunakan untuk memelihara mayat) dengan tujuan untuk mengurangkan pendarahan. Untuk menggantikan darah yang keluar, Ahelet akan meminta pemuda itu meminum darah ayam yang dicampurkan dengan air kelapa.

Ritual itu kemudian ditutup dengan hubungan seksual dengan tujuan untuk menyembuhkan luka sunat dan menyingkirkan nasib buruk. Hubungan seksual dilakukan dengan wanita asing yang tidak mempunyai hubungan keluarga atau saudara dengan lelaki itu. Kerana, wanita itu dipercayai menerima "panas" dari lelaki yang disunat, sehingga dia tidak dapat melakukan hubungan seks dengan lelaki yang sama lagi.

Selain mengusir penyakit dan membawa nasib buruk, istilah "panas" juga merujuk kepada pembaharuan jiwa untuk menjadi suci ketika ia pertama kali dilahirkan, serta meminta restu kesuburan semula jadi. Hubungan seksual dengan wanita yang tidak dikenalinya juga dipercayai dapat mempercepat proses penyembuhan luka-luka sunat.

Mengapa berkhatan menggunakan buluh berbahaya?

Berkhatan menggunakan buluh adalah prosedur yang tidak steril. Risiko yang paling jelas adalah jangkitan. Sebabnya, buluh yang digunakan sudah terdedah kepada bakteria dan kuman dari persekitaran sekitarnya sebelum digunakan berhampiran organ vital anda. Ada kemungkinan juga bahawa buluh itu mengandungi racun perosak atau bahan pencemar lain yang sama sekali tidak ditujukan untuk zakar.

Walaupun anda telah menyikat atau membersihkannya terlebih dahulu, kuman masih boleh bergerak dari permukaan kulit buluh ke kulit organ intim anda. Akibatnya, berkhatan dengan cara ini akan meningkatkan risiko kerengsaan, jangkitan bakteria, dan juga jangkitan kulat.

Selain meningkatkan risiko jangkitan bakteria, tidak mustahil buluh dapat dihancurkan menjadi pecahan tajam yang dapat merobek dan mencederakan kulit organ intim. Lebih-lebih lagi, luka dari jahitan sunat buluh akan terus dibiarkan terbuka tanpa jahitan. Tindakan ini boleh menyebabkan pemilik badan kehilangan banyak darah yang boleh mengakibatkan kematian jika dirawat terlalu lama. Walaupun anda melalui prosesi, luka sunat chiffon boleh menyebabkan kesakitan yang berpanjangan.

Sunat chiffon meningkatkan risiko penyakit kelamin

Oleh kerana luka sunat tidak steril, luka dapat berkembang menjadi jangkitan yang mengakibatkan kerusakan tisu di kawasan zakar. Oleh kerana lelaki muda mesti melakukan hubungan seks sejurus selepas berkhatan, ini akan meningkatkan risiko penyakit kelamin seperti sifilis, gonorea, dan juga HIV - untuk lelaki dan wanita.