Kesihatan jantung

Kesan Sampingan Nitrogliserin Sublingual untuk Penyakit Jantung •

Adakah anda pernah mendengar mengenai nitrogliserin? Ramai orang berpendapat bahawa ini adalah ubat 'tuhan', ubat yang dapat menyelamatkan nyawa dalam keadaan darurat, terutama bagi orang yang menghidap penyakit jantung. Namun, adakah ia benar? Bolehkah nitrogliserin diberikan dalam semua keadaan? Apakah kesan sampingan pemberian ubat ini tanpa petunjuk perubatan yang jelas?

Apakah nitrogliserin?

Nitrogliserin adalah ubat yang biasanya harus dibeli dengan preskripsi doktor. Ubat ini biasanya tersedia sebagai tablet sublingual, yang bermaksud, untuk mengambilnya, anda harus meletakkannya di bawah lidah anda atau di bahagian dalam pipi anda. Selain itu, ubat ini juga terdapat dalam bentuk sembur , aerosol , kapsul oral, tompok, dan salap pelepasan berterusan. Nitrogliserin juga tersedia dalam bentuk suntikan cecair, tetapi pemberiannya hanya boleh dilakukan oleh pekerja kesihatan.

Nitrogliserin biasanya digunakan untuk merawat sakit dada (angina). Angina adalah rasa sakit atau ketidakselesaan di dada yang berlaku ketika jantung anda tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Perasaan yang dialami biasanya seperti ditekan oleh berat badan dan dapat dirasakan di dada, leher, lengan kiri, dan bahkan rahang bawah.

Nitrogliserin adalah ubat yang tergolong dalam kelas vasodilator , yang bermaksud berfungsi dengan melebarkan diameter saluran darah. Ubat lain dalam kumpulan ini biasanya juga digunakan untuk merawat sakit dada.

Kesan sampingan nitrogliserin subingual

Tablet nitrogliserin subingual boleh memberi kesan sampingan seperti:

 • sakit kepala
 • pening
 • kelemahan
 • peningkatan kadar jantung
 • loya
 • muntah
 • siram atau kemerahan pada kulit
 • ruam

Sekiranya kesan sampingannya ringan, ia biasanya akan hilang sendiri dalam beberapa hari atau minggu. Sekiranya gejala ini tidak hilang atau bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor.

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan di atas, kesan sampingan yang paling ditakuti dalam penggunaan ubat ini adalah berlakunya hipotensi atau penurunan tekanan darah yang drastik. Keadaan ini boleh mengancam nyawa pesakit. Oleh itu, segera panggil ambulans atau bawa pesakit ke hospital terdekat jika setelah mengambil nitrogliserin pesakit mengalami gejala berikut:

 • pening
 • pengsan
 • penglihatan kabur
 • loya
 • kulit yang sejuk dan lembap
 • pernafasan cepat dan cetek

Cara menggunakan nitrogliserin sublingual

Ubat ini hanya ditunjukkan untuk penderita angina atau sakit dada akibat serangan jantung dan hanya diminum apabila diperlukan. Sekiranya sakit, letakkan satu tablet di bawah lidah, dan biarkan tablet larut dengan sendirinya.

Jangan menelan ubat ini secara langsung. Jangan merokok dan mengambil makanan atau minuman semasa mengambil ubat ini. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik setelah 5 minit mengambil satu tablet nitrogliserin, pergi ke bilik kecemasan terdekat atau segera hubungi ambulans. Jangan mengambil lebih daripada tiga tablet dalam 15 minit.

Sekiranya doktor anda menetapkan ubat ini untuk anda merawat serangan jantung atau sakit dada kerana jantung, selalu bawa ubat ini ke mana sahaja anda pergi. Duduk atau berbaring jika anda mengambil ubat ini untuk mengelakkan jatuh dari pening atau pingsan setelah mengambil ubat ini. Sekiranya anda merasa pening, bertenang, tarik nafas dalam-dalam, dan berbaring dengan kaki anda lebih tinggi (lebih tinggi dari jantung anda).

Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor

Nitrogliserin, seperti ubat lain, adalah ubat yang hanya boleh digunakan dalam keadaan khas. Dalam kes ini, nitrogliserin adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat serangan jantung atau sakit dada akibat jantung. Kerana pelbagai kesan sampingan dan kemungkinan interaksi ubat, ubat ini tidak boleh digunakan tanpa nasihat doktor. Sekiranya anda menghadapi keadaan kecemasan dan tidak mengetahui penyebabnya, lebih baik anda tidak memberi ubat apa pun dan segera bawa pesakit ke hospital terdekat.