Kanser

5 Manfaat Potensi Daun Sirsak untuk Kanser •

Bukan hanya buahnya, orang Indonesia telah lama menggunakan daun sirsak untuk perubatan tradisional. Salah satunya, untuk merawat barah. Para penyelidik juga memerhatikan potensi daun sirsak terhadap penyakit yang mengancam nyawa ini. Apa potensi daun sirsak untuk barah? Mari kita perhatikan pelbagai potensi dari pelbagai kajian di bawah.

Potensi daun sirsak untuk merawat barah

Kanser adalah penyakit yang mematikan kerana sel barah dapat merebak dan merosakkan tisu atau organ sekitarnya.

Sel barah boleh muncul di mana-mana bahagian badan anda. Bermula dari bahagian paling luar tubuh, iaitu kulit hingga tulang, bahkan di organ vital yang menyokong kelangsungan hidup seseorang, seperti jantung, paru-paru, dan otak. Itulah sebabnya penyakit ini boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat dengan baik.

Nah, daun sirsak (Annona muricata) cukup popular digunakan sebagai penawar semula jadi untuk barah. Orang biasanya memanfaatkan daun sirsak dengan meminum ekstrak daun, memakan daun secara langsung, atau merebus daun menjadi teh.

Terdapat banyak kajian yang melihat potensi daun sirsak terhadap pelbagai jenis barah. Mari kita bincangkan potensi daun sirsak satu demi satu untuk menyembuhkan barah berikut.

1. Mengandungi bahan sitotoksik

Sitotoksik adalah bahan yang boleh menyebabkan kerosakan atau kematian sel. Istilah ini agak kerap anda dapati dalam perihalan ubat kemoterapi yang membunuh sel barah. Dalam sistem imun anda, ada sel yang dianggap sitotoksik, iaitu sel T yang membunuh bakteria, virus, dan sel barah.

Pada daun sirsak, ternyata terdapat juga komponen bioaktif yang mempunyai sifat sitotoksik, iaitu asetogenin anonaceous (AGE). Penyelidikan mengenai Ubat oksidatif dan umur panjang sel menunjukkan bahawa AGE berpotensi merosakkan sel barah yang tahan terhadap beberapa ubat.

Caranya, dengan menghalang mitokondria dalam menghasilkan adenosin trifosfat (ATP), yang merupakan tenaga kimia untuk sel. Anda perlu tahu bahawa sel barah memerlukan lebih banyak ATP daripada sel normal.

Apabila proses penghasilan tenaga sel dihambat, sel barah secara automatik tidak akan mendapat banyak tenaga. Akibatnya, sel barah kemungkinan besar tidak dapat tumbuh dan merebak ke kawasan lain atau mati.

Dalam kajian ini, AGE yang dimurnikan dan ekstrak etanol daun sirsak mempunyai kesan sitotoksik pada sel barah hati, barah payudara, barah prostat, dan barah pankreas.

2. Mencetuskan apoptosis

Potensi daun sirsak untuk rawatan barah adalah memicu apoptosis. Apoptosis itu sendiri adalah kematian sel terprogram yang bertujuan untuk mengekalkan populasi sel yang stabil.

Proses ini memainkan peranan penting dalam memusnahkan sel-sel yang tidak diperlukan oleh badan atau mengancam sel-sel sihat yang lain. Dalam kes barah, gen yang mengatur apoptosis rosak. Ini menyebabkan sel yang sepatutnya mati terus hidup dan tidak terkawal.

Penyelidik memerhatikan bahawa terdapat aktiviti yang mendorong apoptosis pada ekstrak daun sirsak. Kandungan etanol dalam ekstrak daun sirsak berpotensi untuk merangsang kematian sel barah serviks.

3. Menghambat percambahan sel

Para penyelidik juga menemui potensi daun sirsak untuk merawat barah, iaitu menghalang percambahan sel. Proliferasi adalah kitaran pembelahan sel, dalam keadaan normal DNA induk membahagi dan membahagi menjadi dua sel anak.

Kandungan AGE telah terbukti mempengaruhi "mesin" yang mengatur kitaran sel, sehingga kitaran sel dapat berhenti. Ini bermaksud, sel barah di dalam badan tidak dapat membiak. Ini dapat menghalang kemampuan sel barah untuk menyebar dan merosakkan tisu atau organ sekitarnya.

4. Menghambat pergerakan sel barah

Sebanyak 90% kematian akibat barah berlaku kerana sel barah terus bergerak (motilitas), bergerak, dan merebak ke organ vital. Proses kerja sel barah adalah apa yang anda ketahui sebagai metastasis barah.

Berdasarkan beberapa kajian, ekstrak daun sirsak berpotensi menyembuhkan barah kerana dapat menghambat metastasis barah. Kandungan etil asetat menyekat laluan sel barah untuk bergerak dan merebak dalam kes barah kolorektal.

5. Mengandungi antioksidan

Antioksidan adalah sebatian aktif yang dapat melawan radikal bebas. Nah, radikal bebas termasuk dalam barisan faktor yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan mungkin mencetuskan sel menjadi tidak normal sehingga dapat membentuk barah.

Oleh itu, makanan yang tinggi antioksidan sangat disyorkan untuk mencegah barah sambil menjaga kesihatan sel-sel badan.

Patuhi ini sebelum menggunakan daun sirsak untuk ubat barah

Walaupun penyelidikan telah menemukan banyak potensi daun sirsak untuk merawat barah, penggunaan daun ini belum mendapat persetujuan dari pakar kesihatan. Sebabnya adalah kerana ujian keselamatan penggunaan daun sirsak dan ekstrak belum terbukti sepenuhnya.

Satu jenis AGE, iaitu annonacin dalam jumlah besar dapat meningkatkan risiko penyakit neurodegenerative. Penyakit ini merujuk kepada penurunan fungsi otak kerana sel saraf kehilangan struktur secara progresif, yang dapat menyebabkan penyakit Parkinson atau penyakit Alzheimer.

Atas sebab ini, daun sirsak tidak boleh menjadi rawatan utama untuk menyembuhkan barah. Anda masih perlu mengutamakan rawatan doktor, seperti kemoterapi atau radioterapi yang telah terbukti berkesan dalam merawat barah.

Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menambahkan ubat semula jadi ini untuk rawatan barah anda.