Kesihatan Seksual

Wanita Melancap, Bolehkah Ini Menyebabkan Gangguan Mental?

Melancap, atau melancap, berkait rapat dengan aktiviti masa lapang lelaki. Malah, wanita juga sering melakukannya. Tetapi, adakah benar wanita melancap itu berbahaya?

Bolehkah anda bukan wanita melancap?

Walaupun masturbasi dianggap sebagai fenomena seksual yang tidak normal, melancap adalah aktiviti yang sangat biasa pada manusia, bahkan pada haiwan.

Semasa anda menghampiri dan memasuki akil baligh (ketika badan dan fikiran anda akan menjadi dewasa secara seksual), anda mungkin mula menyedari bahawa anda mempunyai keinginan seksual, gairah, pemikiran seksual, dan rasa ingin tahu dan kesedaran mengenai tubuh anda sendiri yang tidak anda miliki semasa kecil. Selama dan selepas waktu ini, melancap boleh menjadi sebahagian dari kehidupan normal anda sebagai cara meneroka tubuh dan minat seksual anda.

Adakah melancap berbahaya bagi wanita?

Ramai yang salah percaya bahawa melancap adalah perbuatan yang menyimpang dan berbahaya. Ini adalah kesilapan besar. Walaupun kadang-kadang melancap boleh merengsakan kawasan faraj anda, terutamanya jika ini pertama kali anda melakukannya atau teknik yang salah (misalnya, menggunakan air liur sebagai pelincir), melancap tidak memberi kesan besar pada keadaan fizikal badan.

Menyentuh alat kelamin anda tidak akan menjejaskan kesihatan pembiakan anda atau kemampuan anda untuk mempunyai anak di kemudian hari. Melancap juga terbukti tidak menyebabkan kebutaan, lutut berlubang, jeragat, rambut gugur, atau gangguan mental seperti mitos yang sering berlaku di kalangan orang ramai. Melancap adalah aktiviti yang normal dan sihat, baik untuk lelaki dan wanita.

Apakah faedah melancap?

Berikut adalah lima perkara yang harus anda ketahui mengenai faedah melancap.

1. Meringankan tekanan

Melancap boleh menjadi kaedah yang baik untuk melepaskan tekanan seksual dan menghilangkan tekanan. Melancap meningkatkan aliran darah ke seluruh badan anda, termasuk otak anda, sehingga melepaskan hormon mood gembira yang disebut endorfin. Perubahan mood menjadi lebih baik menghilangkan semua kebimbangan yang melanda fikiran anda.

2. Tidur lebih lena

Melancap menurunkan tekanan darah anda, sekaligus menjadikan anda dalam keadaan tenang dan santai. Dengan badan dan fikiran yang santai kerana peningkatan endorfin, anda akan mendapat tidur yang lebih lena dan berkualiti. Itulah sebabnya melancap harus dilakukan sebelum tidur, bukan ketika anda bangun atau sebelum memulakan aktiviti.

Dilaporkan dari Cosmopolitan, satu kajian yang diterbitkan dalam Sleep Medicine malah mendapati bahawa melancap dapat mengubati sindrom kaki yang gelisah, gangguan neurologi yang menyebabkan anda sering menggoyangkan kaki secara tidak sengaja semasa tidur.

3. Merangsang imej diri yang positif

Melancap boleh menjadikan anda selesa secara seksual dan juga meningkatkan keyakinan diri anda. Melancap membolehkan anda memahami keinginan anda dan memberi anda peluang untuk mengenali tubuh anda sendiri. Tidak apa-apa untuk terus bereksperimen untuk mengetahui apa yang paling sesuai dan membuat anda memberi respons yang paling positif untuk mendapatkan pengalaman seksual yang lebih baik, sama ada untuk sesi melancap seterusnya atau ketika bersama pasangan.

3. Melegakan kekejangan perut semasa haid

Hormon endorfin yang dikeluarkan oleh otak ketika wanita melancap juga diketahui dapat mengurangkan kesakitan dan kekejangan perut semasa haid.

4. Mengurangkan risiko barah serviks

Melancap adalah latihan fizikal untuk menguatkan otot faraj, kelentit, dan bahagian lain dari organ seks wanita. Selain membawa faedah pada saat anda melakukan hubungan seks dengan pasangan, melancap wanita terbukti secara perubatan dapat mengurangkan risiko barah serviks. Ini kerana orgasme biasa dapat melenturkan serviks. Pada masa yang sama, keputihan yang keluar ketika anda orgasme juga membawa bakteria jahat keluar dari badan anda.

5. Meringankan masalah seks pascamenopause

Menopaus menyebabkan begitu banyak perubahan dalam tubuh wanita. Salah satunya adalah faraj yang menyempit. Ini bukan sahaja menjadikan seks pascamenopause sukar untuk merasa selesa, tetapi juga menyukarkan anda menjalani pemeriksaan faraj di pakar obstetrik. Tetapi melancap, terutama dengan batu pelincir berasaskan air, dapat membantu mencegah penyempitan dinding vagina, meningkatkan aliran darah, melegakan tekanan fizikal yang dialami oleh tisu intim, serta meredakan masalah kelembapan vagina. Melancap wanita semasa postmenopaus juga membantu meningkatkan rangsangan seksual.