Kehamilan

Makan Makanan Laut Semasa Mengandung, Adakah Mungkin atau Tidak? •

Banyak orang di Indonesia mungkin masih memiliki kepercayaan tentang beberapa makanan yang harus dihindari semasa kehamilan, seperti ikan. Sebilangan orang percaya bahawa makan ikan semasa hamil akan membuat anak mereka berbau amis. Namun, ini hanyalah kepercayaan keturunan yang tidak dapat dibuktikan secara ilmiah. Secara ilmiah, ikan diperlukan semasa kehamilan sebagai sumber protein yang sangat diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan janin.

Sesungguhnya, terdapat beberapa jenis ikan yang seharusnya terhad penggunaannya. Ini kerana beberapa jenis ikan mengandungi merkuri tinggi yang boleh membahayakan janin, bukan kerana ikan menyebabkan anak-anak berbau amis. Selain itu, cara memasak ikan juga mesti dipertimbangkan. Wanita hamil harus mengelakkan memakan ikan mentah atau ikan yang belum dimasak sepenuhnya kerana ikan tersebut mungkin masih mengandungi bakteria yang boleh membahayakan janin dan wanita hamil.

Bolehkah saya makan makanan laut semasa mengandung?

Sekiranya anda mengehadkan makanan apa yang harus anda makan, ia sebenarnya dapat menyempitkan pilihan dan pengambilan makanan anda. Wanita hamil harus makan pelbagai makanan sihat. Ikan atau makanan laut adalah salah satu makanan yang kaya dengan nutrien, dan wanita hamil harus menambahkannya ke dalam makanan mereka.

Wanita hamil sangat dibenarkan makan makanan laut. Walaupun tidak semua makanan laut selamat untuk wanita hamil, tetapi makanan laut mengandungi nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil. Makanan laut, seperti ikan dan kerang, adalah sumber protein, zat besi, dan zink yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Keperluan zat besi dan protein wanita meningkat semasa kehamilan berbanding sebelum kehamilan untuk menyokong pertumbuhan bayi, perubahan fizikal wanita hamil, dan juga untuk membantu mencegah anemia semasa kehamilan.

Di samping itu, makanan laut juga mengandungi asid lemak omega-3, termasuk asid docosahexanoic (DHA), yang sangat diperlukan untuk perkembangan otak bayi, terutama pada trimester ketiga di mana pertumbuhan otak bayi berlaku dengan sangat cepat. Omega-3 dalam makanan laut juga dapat mengurangkan pendarahan dan risiko kelahiran pramatang. Makanan yang kaya dengan ikan juga dapat menurunkan risiko penyakit jantung dengan mengurangkan pembekuan darah dan kadar trigliserida (lemak darah) dan menurunkan tekanan darah jika anda mempunyai tekanan darah tinggi yang sudah ada sebelumnya.

Tetapi beberapa jenis makanan laut, seperti ikan pemangsa, mengandungi kadar merkuri yang tinggi. Merkuri dapat menumpuk di aliran darah anda dari masa ke masa. Terlalu banyak merkuri dalam aliran darah boleh merosakkan otak dan sistem saraf bayi yang sedang berkembang. Oleh itu, pilih jenis makanan laut yang tidak mengandungi merkuri yang tinggi, terutamanya semasa mengandung.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) mengesyorkan wanita hamil makan sekurang-kurangnya 8-12 ons (340 gram) atau kira-kira 2-3 hidangan setiap minggu dari pelbagai jenis makanan laut yang rendah merkuri.

Apakah jenis makanan laut yang harus dihindari oleh wanita hamil?

Walaupun makanan laut mempunyai banyak faedah, anda harus mengelakkan jenis makanan laut tertentu semasa mengandung. Beberapa jenis makanan laut mengandungi merkuri dan ikan yang tinggi yang hidup di tasik atau sungai yang tercemar juga boleh mengandungi bahan kimia berbahaya. Elakkan makan ikan atau makanan laut jenis ini. Merkuri boleh merosakkan otak, ginjal dan mengembangkan sistem saraf pusat janin. Merkuri boleh menyeberangi plasenta dan boleh membahayakan janin. Untuk selamat, anda harus mengelakkan atau mengehadkan pengambilan jenis makanan laut tertentu semasa kehamilan.

Jenis makanan laut yang dimakan sekurang-kurangnya 8-12 ons seminggu adalah ikan nila, ikan kod, ikan salmon, ketam, udang, sardin, tuna, dan kerang.

Jenis makanan laut yang harus dihindari termasuk ikan hiu, ikan todak, ikan tenggiri, ikan ubi, marlin, dan ikan mentah, seperti dalam sushi dan sashimi.

Bagaimana cara makan makanan laut selamat semasa mengandung?

Walaupun merkuri boleh membahayakan perkembangan otak bayi, makan makanan laut yang mengandungi kadar merkuri rendah dalam jumlah rata-rata semasa kehamilan tidak terbukti menimbulkan masalah. Selagi anda mengelakkan makan makanan laut yang diketahui tinggi merkuri atau tercemar dengan bahan pencemar, makan makanan laut boleh menjadi sebahagian daripada diet sihat anda semasa kehamilan.

Beberapa petua untuk tetap dapat makan makanan laut dengan selamat semasa mengandung, termasuk:

  • Elakkan ikan besar atau ikan pemangsa, seperti ikan hiu, ikan tenggiri, atau ikan todak untuk mengelakkan terkena merkuri tinggi.
  • Elakkan juga makan ikan mentah atau kerang. Ikan mentah dan kerang mengandungi bakteria atau virus yang boleh membahayakan anda dan bayi anda.
  • Masak makanan laut sehingga dimasak dengan sempurna. Masak ikan atau makanan laut lain hingga suhu dalaman 63 ° C untuk mengurangkan risiko keracunan makanan. Ikan dimasak sehingga berubah warna dan dagingnya terpisah. Masak udang dan lobster sehingga daging berubah sedikit keputihan. Masak kerang dan tiram sehingga kulitnya terbuka dan buang kerang atau tiram yang tidak terbuka.
  • Pilih ikan segar yang berkualiti dengan ciri-ciri mempunyai mata yang jernih, sisik yang utuh, bau air garam segar, daging kenyal atau muncul semula setelah menekan, suhu sejuk (di bawah 4 ° C) tanpa kristal ais. Masukkan ikan ke dalam peti sejuk jika tidak dimasak dengan segera.

BACA JUGA

  • Senarai Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil
  • Adakah Wanita Hamil Perlu Minum Susu Hamil?
  • Udang untuk Wanita Hamil, Boleh atau Tidak Dimakan?