Kesihatan pernafasan

Kaedah Pemeriksaan dan Diagnosis TB |

Tuberkulosis atau TB adalah penyakit pernafasan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis. Kadang kala, penyakit ini sukar dikesan lebih awal kerana bakteria penyebab TB boleh berada dalam keadaan "tidur" atau tidak aktif menjangkiti paru-paru. Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk menjalani ujian TB, terutamanya jika anda mempunyai faktor risiko dijangkiti bakteria M. tuberkulosis. Seperti apa proses diagnosis TB, dan siapa yang harus menjalani pemeriksaan? Lihat penjelasan di bawah.

Mengapa anda memerlukan ujian TB?

Tuberkulosis merebak melalui udara. Apabila seseorang yang menghidap TB batuk atau bersin, dia mengusir titisan (percikan kahak) yang mengandungi bakteria tuberkulosis. Titisan mengandungi bakteria dapat bertahan di udara untuk beberapa waktu.

Sebentar titisan mengandungi bakteria yang disedut oleh orang lain, bakteria akan dipindahkan ke tubuh orang melalui mulut atau saluran pernafasan atas.

Sebenarnya, kebanyakan orang telah terdedah kepada bakteria TB semasa mereka hidup. Walau bagaimanapun, kebanyakan mereka tidak menunjukkan simptom, alias dalam keadaan TB pendam atau tidur

Walau bagaimanapun, 10% orang yang dijangkiti tuberkulosis mempunyai TB paru aktif. Itulah sebabnya, pesakit dengan TB laten masih perlu mengetahui perkembangan penyakit ini di dalam badan, salah satunya adalah dengan melakukan pemeriksaan.

Beberapa faktor dapat meningkatkan risiko seseorang terkena bakteria tuberkulosis. Orang yang mempunyai faktor risiko ini disarankan untuk menjalani pemeriksaan TB. Dari hasil pemeriksaan, doktor akan menentukan sama ada anda perlu menjalani rawatan TB atau tidak.

Selain memastikan status jangkitan agar tidak terlambat untuk dirawat, diagnosis awal TB bagi orang yang mempunyai faktor risiko juga berguna untuk mengelakkan penyebaran penyakit ini kepada orang lain. Anda yang diuji positif untuk menyebarkan TB sejak awal dapat segera mengambil langkah-langkah untuk mencegah penularan TB.

Pelbagai kaedah pemeriksaan dalam diagnosis TB

Sekiranya anda atau pasukan perubatan mengesyaki jangkitan TB di dalam badan, anda mesti menjalani pemeriksaan fizikal sebelum rawatan.

Doktor akan memulakan proses diagnosis TB dengan bertanya mengenai faktor risiko yang ada. Kapan terakhir kali anda pergi ke kawasan endemik TB, kapan anda bersentuhan dengan pesakit TB, apakah pekerjaan anda?

Di samping itu, doktor juga akan mengetahui sama ada anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan tertentu yang menurunkan sistem imun anda, seperti jangkitan HIV atau diabetes.

Bukan hanya itu, doktor juga akan memeriksa pembengkakan kelenjar getah bening anda, dan mendengar paru-paru anda dengan stetoskop semasa anda bernafas.

Sekiranya terdapat kecurigaan jangkitan TB, doktor akan meminta anda melakukan ujian tambahan agar hasil diagnosis TB lebih tepat.

Beberapa prosedur pemeriksaan perubatan yang biasa dilakukan untuk mendiagnosis TB adalah:

1. Ujian kulit (ujian Mantoux)

Ujian kulit, atau Mantoux tuberculin skin test (TST), adalah kaedah yang paling sering digunakan dalam pemeriksaan tuberkulosis. Biasanya, ujian ini dilakukan di negara-negara dengan kejadian TB yang rendah, di mana kebanyakan orang hanya mempunyai TB pendam di badan mereka.

Ujian ini dilakukan dengan menyuntikkan cairan yang disebut tuberculin. Itulah sebabnya ujian ini juga dikenali sebagai ujian tuberkulin. Tuberkulin disuntik di bawah lengan anda. Selepas itu, anda akan diminta untuk kembali ke doktor dalam 48-72 jam setelah tuberkulin disuntik.

Pasukan perubatan akan memeriksa pembengkakan (benjolan) atau pengerasan - atau lekapan - di mana-mana bahagian badan anda. Sekiranya ada, pasukan perubatan akan mengukur indurasi.

Hasil diagnosis TB akan bergantung pada ukuran pembengkakan. Semakin besar kawasan yang bengkak akibat suntikan tuberkulin, semakin besar kemungkinan anda dijangkiti bakteria TB.

Malangnya, ujian kulit dengan cecair tuberkulin tidak dapat menunjukkan sama ada anda menghidap TB laten atau penyakit TB aktif.

2. Ujian Pelepasan Interferon Gamma (IGRA)

IGRA adalah jenis ujian TB baru yang dilakukan dengan mengambil sedikit sampel darah anda. Ujian darah dilakukan untuk mengetahui bagaimana sistem ketahanan badan anda bertindak balas terhadap bakteria penyebab TB.

Pada prinsipnya, sistem imun anda menghasilkan molekul yang disebut sitokin. Ujian IGRA berfungsi dengan mengesan sejenis sitokin yang disebut interferon gamma.

Terdapat dua jenis IGRA yang telah diluluskan dan mematuhi piawaian FDA, iaitu Ujian Dalam Tiub Emas QuantiFERON® – TB (QFT-GIT) dan Ujian T-SPOT® TB (T-Spot).

Ujian IGRA untuk diagnosis tuberkulosis biasanya akan berguna apabila hasil ujian kulit tuberkulin anda menunjukkan adanya bakteria M. tuberkulosis, tetapi anda masih perlu menentukan jenis TB.

3. Mikroskopi sputum smear

Ujian lain yang boleh dilakukan untuk mengesan kehadiran TB adalah: mikroskop sputum smear, atau mengambil sejumlah kecil dahak untuk diperiksa di bawah mikroskop. Anda mungkin lebih biasa dengannya dengan nama ujian dahak atau ujian smear.

Apabila anda batuk, doktor anda akan mengambil sampel dahak anda. Kahak kemudian akan digunakan pada lapisan kaca yang nipis. Proses ini dipanggil smear.

Selepas itu, cecair tertentu akan menetes ke sampel dahak. Kahak yang telah dicampurkan dengan titisan cair akan diperiksa dengan mikroskop untuk kehadiran bakteria TB.

Kadang kala, ada cara lain untuk meningkatkan ketepatan smear dahak, iaitu dengan menggunakan mikroskop pendarfluor. Cahaya yang dipancarkan dari mikroskop jenis ini menggunakan lampu merkuri berkuasa tinggi, sehingga lebih banyak kawasan sampel dahak dapat dilihat dan proses mengesan bakteria jauh lebih cepat.

Potensi penularan TB ditentukan oleh jumlah kuman yang terdapat dalam pemeriksaan sputum atau sampel dahak. Semakin tinggi tahap positif pemeriksaan sputum untuk tuberkulosis, semakin tinggi risiko pesakit menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

4. X-ray toraks TB paru

Hasil sinar-X dada (toraks) dapat memberikan gambaran klinikal mengenai keadaan paru-paru seseorang sehingga mereka dapat mengesan penyakit TB.

Pemeriksaan TB ini boleh dilakukan setelah satu spesimen ujian smear sputum menunjukkan hasil positif dan dua spesimen lain negatif. Anda juga akan diminta untuk melakukan X-ray dada jika hasil ujian anda semua negatif dan anda telah diberi antibiotik TB bukan paru, tetapi tidak ada peningkatan.

Dari sinar-X toraks Ini dapat dilihat sama ada terdapat tanda-tanda jangkitan bakteria di paru-paru. Hasil sinar-X toraks Keabnormalan yang tidak normal menunjukkan bakteria TB aktif menjangkiti bahagian paru-paru. Itulah sebabnya ia sering disebut gambar tuberkulosis aktif.

Dalam artikel ilmiah Tuberkulosis Pulmonari: Peranan Radiologi, menjelaskan hasil sinar-X yang tidak normal yang ditandai dengan penampilan kawasan putih berbentuk tidak teratur di sekitar kawasan paru-paru yang ditunjukkan oleh bayangan hitam. Kawasan putih adalah lesi, iaitu kerosakan tisu yang berlaku akibat jangkitan. Semakin besar kawasan putih, semakin besar kerosakan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria pada paru-paru.

Doktor akan memeriksa pembentukan lesi untuk membuat diagnosis lebih lanjut mengenai perkembangan tuberkulosis. Lesi dapat ditunjukkan dalam berbagai bentuk dan ukuran yang diklasifikasikan sebagai rongga, menyusup dengan kelenjar yang membesar, dan nodul. Setiap lesi menunjukkan tahap perkembangan jangkitan atau keparahan penyakit TB.

Bagaimana dengan ketepatan ujian TB?

Setiap kaedah pemeriksaan TB mempunyai kelebihan dan kekurangan. Beberapa jenis ujian mungkin tidak menunjukkan hasil yang cukup tepat, dan bahkan mungkin memberikan hasil yang salah.

Ujian Mantoux dianggap salah satu yang berpotensi kurang tepat. Kerana ujian tuberkulin tidak dapat membezakan sama ada anda menghidap TB laten atau aktif. Hasil yang muncul pada orang yang telah menerima vaksinasi BCG juga kurang optimum.

Hasil ujian mungkin menunjukkan positif jangkitan TB jika anda telah menerima vaksinasi. Sebenarnya, anda mungkin tidak pernah terkena bakteria TB sama sekali.

Ujian tuberkulin negatif juga sering terjadi pada kumpulan tertentu, seperti kanak-kanak, orang tua, dan orang dengan HIV / AIDS.

Ujian dahak (pemeriksaan BTA) hanya mempunyai peratusan ketepatan 50-60 peratus. Sebenarnya, di negara-negara dengan kejadian TB yang tinggi, ketepatannya lebih rendah.

Ini mungkin kerana TB pada orang dengan penyakit lain, seperti HIV, mempunyai tahap bakteria TB yang rendah di dahak mereka. Akibatnya, bakteria sukar dikesan.

Kaedah ujian TB yang telah terbukti menunjukkan diagnosis yang paling tepat setakat ini adalah ujian darah IGRA. Malangnya, ujian IGRA belum tersedia di beberapa kawasan, terutamanya kawasan yang mempunyai kemudahan perubatan yang tidak mencukupi.

Siapa yang perlu melakukan ujian TB?

Dilaporkan dari laman web Pusat Kawalan dan Pencegahan PenyakitTerdapat beberapa orang dengan faktor risiko tertentu, keadaan kesihatan atau penyakit seperti diabetes yang diharuskan menjalani pemeriksaan TB, iaitu:

 • Orang yang tinggal atau menghabiskan banyak masa dengan penghidap TB
 • Orang yang tinggal atau pergi ke kawasan dengan kes TB tinggi, seperti Amerika Selatan, Asia Tenggara, Afrika, dan Eropah Timur.
 • Orang yang tinggal atau bekerja di tempat yang berisiko tinggi mendapat jangkitan, seperti hospital, pusat kesihatan, rumah anak yatim, tempat perlindungan anak jalanan, kem pelarian, dan sebagainya.
 • Bayi, kanak-kanak, dan remaja yang berhubung rapat dengan orang dewasa dengan TB.
 • Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.
 • Orang dengan penyakit yang melemahkan sistem kekebalan tubuh, seperti HIV / AIDS, atau rheumatoid arthritis.
 • Orang yang pernah menghidap penyakit TB dan tidak mendapat rawatan yang betul.

Ujian saringan TB secara amnya tidak perlu dilakukan oleh orang yang tidak mempunyai faktor risiko di atas.

Di samping itu, tidak kira sama ada anda mempunyai faktor risiko di atas atau tidak, anda harus mempertimbangkan untuk menjalani diagnosis TB jika tanda dan gejala TB berikut muncul:

 • Batuk berlangsung lebih dari 3 minggu
 • Hemoptysis (batuk darah)
 • Susah bernafas
 • Penurunan berat badan secara drastik
 • Selera makan berkurang
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Demam
 • Keletihan