Kehidupan yang sihat

Cara Membersihkan Berus Topeng agar Bebas dari Kuman |

Memanjakan diri di rumah seperti memakai topeng muka adalah sesuatu yang menyeronokkan, terutama setelah seharian. Tetapi, tunggu sebentar, ingat kali terakhir anda mencuci sikat yang anda gunakan untuk memakai topeng? Tanpa penjagaan yang betul, berus topeng yang kotor boleh menyebabkan kesan sampingan pada kulit wajah anda, anda tahu! Nah, cubalah petua mudah ini untuk membersihkan berus topeng, mari kita pergi!

Apa bahaya jika berus topeng tidak dibersihkan?

Semasa menggunakan topeng muka, beberapa orang mungkin memilih untuk menggunakan jari mereka agar lebih praktikal dan cepat.

Sementara itu, beberapa yang lain lebih suka menggunakan alat seperti berus topeng khas.

Dengan bantuan sikat, proses penggunaan topeng menjadi lebih mudah dan menyebar secara merata ke semua bahagian wajah.

Namun, bolehkah anda menjamin kualiti dan kebersihan berus topeng yang biasa anda gunakan? Bilakah kali terakhir anda mencucinya?

Seperti berus solek, sikat yang anda gunakan untuk memakai topeng mudah kotor dan dipenuhi dengan sisa produk topeng dan habuk.

Selain itu, kadangkala anda membiarkan berus topeng dalam keadaan basah dan lembap. Keadaan ini menjadikan sikat topeng terdedah kepada bakteria dan kulat.

Memetik dari halaman American Academy of Dermatology Association, jika bakteria tumbuh di sikat, ini boleh menyebabkan masalah pada kulit.

Masalah pada kulit yang mengancam di sebalik sikat topeng yang kotor boleh merangkumi jerawat, ruam, jangkitan kulat dan bakteria E coli.

Oleh itu, mengetahui cara membersihkan berus peralatan kosmetik dan penjagaan wajah, termasuk berus topeng, sangat penting.

Sebaik-baiknya, berapa kali anda perlu membersihkan berus topeng?

Berus pembersih solekan dan produk penjagaan wajah boleh dilakukan setiap 7-10 hari.

Namun, akan lebih baik jika anda segera mencuci berus topeng selepas setiap penggunaan.

Sebabnya, sisa topeng yang tersisa di permukaan berus, ditambah dengan sisa air yang menjadikannya lembap, akan lebih mudah mengendap dan diserang kuman.

Ini tidak memerlukan banyak masa dan usaha, memandangkan topeng muka biasanya hanya perlu dilakukan beberapa kali seminggu.

Penting untuk anda ingat bahawa menjaga peralatan kosmetik dan penjagaan wajah anda bersih bermakna anda juga menjaga kebersihan diri dan kesihatan kulit wajah secara keseluruhan.

Cara membersihkan berus topeng sehingga bersih sepenuhnya

Mencuci berus topeng sebenarnya tidak sukar. Anda boleh segera membilas atau mencuci sikat dengan menggunakan sabun dan air mengalir setelah selesai memakai topeng di wajah anda.

Namun, akan lebih baik jika anda mencuci berus topeng dengan teliti sekali setiap 1-2 minggu. Cara yang dilakukan pastinya berbeza dengan hanya membilasnya setelah digunakan.

Ikuti prosedur untuk membersihkan berus topeng dengan betul dan betul di bawah.

1. Bilas dengan air suam

Gunakan air suam untuk membilas berus topeng terlebih dahulu. Air suam akan melarutkan residu topeng dan kotoran lain yang telah menetap di berus.

Sekiranya anda menggunakan sikat bulu, pastikan air mengalir di setiap berus.

2. Tuangkan sabun

Cara seterusnya adalah menggunakan sabun untuk membersihkan berus topeng. Tuangkan sabun secara merata ke seluruh berus.

Anda boleh menggunakan sabun cair biasa, sabun bayi, sabun bar, atau produk pembersih berus khas. Untuk pembersih, putar hujung berus di telapak tangan sebelum membilas.

3. Bilas semula berus dengan air suam

Untuk membuang sisa sabun, basahi semula berus topeng dengan air suam.

Pastikan tiada sisa sabun pada berus topeng anda. Setelah dibilas, lap sikat dengan tuala.

Agar sikat kering sepenuhnya, anda boleh meletakkannya menggantung terbalik sehingga sisa air dari hujung berus menetes ke bawah.

Apabila kering sepenuhnya, sikat topeng anda boleh digunakan semula seperti biasa.

Nah, bagaimana membersihkan sikat topeng sendiri sangat mudah, bukan? Walaupun kelihatan remeh, kebiasaan ini juga merupakan bagian dari kebersihan diri dalam menjalankan Tingkah Laku Bersih dan Sihat (PHBS).

Berus topeng yang dijaga dengan baik akan mengekalkan kualitinya, anda juga akan mengelakkan masalah kulit.