Alahan

Alahan Air: Gejala, Punca, dan Cara Mengatasinya -

Air adalah salah satu keperluan hidup manusia yang tidak dapat diganti. Bayangkan jika anda terpaksa bertahan hanya satu hari tanpa air, terdengar mustahil bukan?

Malangnya, ada sebilangan orang yang sebenarnya harus berhati-hati ketika menggunakannya. Mereka biasanya mengalami alahan kulit yang disebabkan oleh air.

Apa itu alergi air (urtikaria akuagenik)?

Alergi air adalah jenis reaksi alergi yang agak jarang berlaku, tetapi ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Alergi ini, yang mempunyai istilah perubatan dalam bentuk urtikaria aquagenik, menyebabkan reaksi alergi dalam bentuk gatal dan ruam.

Reaksi kulit alergi ini berlaku apabila penghidap bersentuhan dengan air, tanpa mengira suhunya. Keadaan ini adalah salah satu bentuk urtikaria dan penyebabnya masih belum diketahui dengan pasti.

Menurut laporan tahun 2011 dari Annals of Dermatology, kurang dari 100 kes urtikaria akuagenik telah dilaporkan. Masalah kulit ini juga lebih kerap berlaku pada wanita yang telah melalui akil baligh.

Sebilangan besar kes berlaku tidak sekata. Namun, terdapat beberapa laporan yang menunjukkan ahli keluarga yang mengalami alahan air juga mengalami perkara yang sama. Oleh itu, inilah yang menjadikan urtikaria akuagenik jarang berlaku.

Penyebab urtikaria akuagenik

Sehingga kini, pakar dan pakar kulit masih berusaha untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab alahan kulit disebabkan oleh air. Sebabnya, kes alergi yang satu ini agak jarang berlaku dan ramai pakar percaya bahawa keadaan ini tidak diturunkan melalui gen dalam keluarga.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang sangat mungkin mencetuskan reaksi alergi apabila seseorang menyentuh pencetus.

Pertama, sebatian kimia ketagihan yang terdapat di dalam air, seperti klorin, dianggap menyebabkan reaksi. Maksudnya, gejala alergi kulit yang muncul tidak berlaku kerana bersentuhan dengan air itu sendiri, tetapi adanya bahan kimia di dalamnya.

Kedua, kemungkinan kulit anda mengandungi bahan yang menghasilkan sebatian toksik ketika berinteraksi dengan air. Akibatnya, sistem kekebalan tubuh akan melepaskan histamin sebagai tindak balas melawan bahan yang dianggap berbahaya (alergen).

Pelepasan histamin ini kemudian mencetuskan gejala yang serupa dengan reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, dan kulit yang terbakar. Sehingga kini, para penyelidik tidak tahu pasti mengapa reaksi antara air dan zarah atau bahan semula jadi dalam badan dapat menghasilkan toksin.

Gejala alahan air

Secara amnya, gejala alergi pada kulit tidak hanya akan muncul ketika anda bersentuhan langsung dengan air ketika mandi. Anda juga boleh mengalami reaksi alergi ketika anda berpeluh, ketika hujan, atau ketika anda menangis.

Dalam beberapa kes, tanda-tanda alergi jenis ini juga dapat terjadi ketika penghidapnya minum air dalam jumlah besar. Berikut adalah beberapa reaksi yang mungkin timbul apabila orang yang mengalami alahan air bersentuhan langsung dengan pencetus.

 • ruam dan lebam,
 • kulit terasa gatal dan sakit, dan
 • mengalami sensasi terbakar pada kulit.

Gejala yang disebutkan di atas biasanya akan berlaku di leher, lengan, dan bahagian atas badan. Keadaan ini juga muncul 30 minit hingga satu jam selepas anda mengeringkan diri. Sebilangan besar pesakit akan mengalami gejala dengan pendedahan yang berpanjangan kepada sejumlah besar air.

Ada kalanya pendedahan singkat kepada alergen dalam jumlah yang sedikit tidak menyebabkan reaksi.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Selain kulit yang bersentuhan langsung dengan air, alergi air juga dapat muncul ketika anda minum. Kes yang jarang berlaku ini mungkin mengalami gejala berupa sakit tekak, gatal-gatal, dan terbakar ketika minum air dalam jumlah besar.

Dalam kes yang lebih teruk, reaksi alahan boleh menyebabkan gejala:

 • ruam di mulut,
 • kesukaran menelan, dan
 • sukar bernafas.

Sekiranya anda mengalami beberapa tanda di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Pada mulanya, diagnosis alergi air atau urtikaria aquagenik dibuat berdasarkan tanda-tanda dan gejala yang muncul. Kemudian, doktor boleh melakukan ujian kulit alergi dengan menguji air di badan pesakit.

Semasa proses ujian, bahagian atas badan akan dimampatkan dengan air pada suhu 35ºC selama 30 minit. Badan bahagian atas dipilih kerana kawasan lain, seperti kaki, dipercayai terkena air yang kurang.

Sebelum ujian dimulakan, doktor anda juga akan memberitahu anda untuk tidak mengambil ubat anti-alergi, seperti antihistamin.

Sekiranya keputusan ujian adalah negatif, doktor anda boleh mencuci kawasan tertentu badan anda dengan air atau meminta anda mandi. Ujian susulan ini dilakukan untuk benar-benar menentukan sama ada reaksi alahan yang dialami bukan disebabkan oleh air.

Ubat dan rawatan alahan air

Oleh kerana kes kekurangan dan batasan kes, pakar masih mencari kaedah yang berkesan untuk menangani alahan air. Berbeza dengan rawatan alergi pada umumnya, mengelakkan pencetus alergi, iaitu air, tidak mudah.

Oleh itu, doktor biasanya akan memberikan terapi dan ubat alergi kulit dengan dos yang tinggi yang perlu diambil setiap hari. Ada apa-apa?

 • Antihistamin untuk mengawal gejala, seperti gatal dan ruam.
 • Krim atau salap untuk mengurangkan jumlah air yang memasuki kulit.
 • Terapi sinar ultraviolet (fototerapi) untuk merawat gejala.
 • Omalizumab, ubat suntikan yang digunakan untuk penghidap asma yang teruk.

Sila berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat-ubatan di atas.

Cara mencegah berlakunya reaksi alahan yang berulang

Selain mendapatkan rawatan dari doktor, anda juga perlu mencegah alahan kulit dan memperhatikan gaya hidup dan lebih berhati-hati. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan apabila anda mempunyai alahan terhadap air.

 • Mandi dengan air dan lakukan beberapa kali seminggu.
 • Gunakan tisu basah atau pembersih tangan semasa mencuci tangan.
 • Hadkan masa latihan dan aktiviti fizikal agar tidak banyak berpeluh.
 • Keringkan diri anda dengan segera dan tukar pakaian selepas bersenam.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, hubungi doktor anda untuk mencari penyelesaian terbaik untuk anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found