Ubat dan Makanan Tambahan

5 Kemungkinan Yang Berlaku Apabila Badan Anda Mendapat Anestesia Total

Semasa pembedahan besar, seperti pembedahan jantung atau pembedahan otak, anda akan mengalami anestesia umum sehingga anda tidak sedarkan diri. Tujuannya adalah agar anda tidak merasa sakit dan tidak dapat bergerak yang boleh membahayakan prosedur. Anda hanya akan bangun apabila operasi selesai. Oleh itu, pernahkah anda terfikir, apa yang sebenarnya berlaku ketika anda berada di bawah pengaruh anestesia umum?

Apa yang berlaku pada badan di bawah pengaruh anestesia umum

1. Otak akan "tertidur"

Sebaik sahaja anda menerima anestetik umum, otak akan mula "mati" sehingga anda tidak terjaga sepenuhnya seolah-olah anda sedang tidur. Anda fikir anda hanya tidur sebentar, tetapi mungkin operasi itu memakan masa yang lama.

Jennifer Kollman, MD, pengarah anestesia di UC Health Memorial Hospital Central di Colorado, menjelaskan bahawa kesan anestetik bertindak secara langsung pada korteks serebrum, yang merupakan pusat bidang pemikiran dan batang otak yang berkaitan dengan kesedaran diri.

Itulah sebabnya pernafasan, degupan jantung dan refleks anda menjadi perlahan sebaik sahaja anda bangun kerana otak anda baru mula bangun dari "tidurnya". Kesan tinggi ini akan hilang dari masa ke masa sehingga sisa anestetik dalam badan habis sepenuhnya.

2. Akan sukar bernafas sekiranya perut tidak kosong sebelum operasi

Doktor secara amnya menasihatkan anda untuk berpuasa sebelum pembedahan, bermula kira-kira 8 jam sebelumnya. Ini khusus untuk memastikan anestetik umum anda berfungsi dengan baik.

Kerana anestetik akan "mematikan" kerja semua organ dan saraf badan untuk sementara waktu, sisa makanan di perut dapat mengalir kembali ke paru-paru kerana otot cincin gastrik tidak dapat menahan alirannya. Apabila anda terjaga sepenuhnya, anda boleh batuk secara refleks untuk mengeluarkan makanan "sesat" ke saluran udara anda. Tetapi ketika anda berada di bawah anestesia umum, anda bahkan tidak menyedari aliran balik makanan.

Makanan yang mengalir ke saluran udara dan terperangkap di paru-paru boleh membahayakan kesihatan anda.

3. Anda mungkin tidak tidur sepenuhnya

Dilaporkan dari halaman Mayo Clinic, sekurang-kurangnya satu hingga dua orang masih separa sedar walaupun diberi anestesia umum. Bagaimana ia boleh berlaku? Menurut James D. Grant, MD, MBA, ketua American Society of Anesthesiologists dan ketua jabatan anestesiologi di Beaumont Hospital-Royal Oak, terdapat banyak sebab yang mendasari fenomena ini.

Mungkin kerana keadaan pesakit tidak stabil, atau kerana dos dos anestetik lebih rendah dari yang sepatutnya sehingga kesannya cepat hilang. Walaupun begitu, anda mungkin tidak dapat melakukan apa-apa sekiranya anda bangun semasa pembedahan, terutamanya untuk membiarkan doktor dan pasukan perubatan anda mengetahui bahawa anda terjaga.

Sebabnya, kesan relaksasi otot yang disebabkan oleh anestesia umum masih menyukarkan anda untuk bergerak dan bercakap. Ini tidak menolak kemungkinan kesan jangka panjang, seperti kegelisahan, gangguan tidur, dan mimpi buruk. Lebih buruk lagi, ia boleh memberi kesan kepada masalah psikologi yang serupa dengan gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD).

4. Tekanan darah boleh turun jika anda salah mengira berat badan anda

Sebelum pembedahan, doktor akan mengukur dos anestetik total mengikut hasil skala berat badan anda. Oleh itu, anda harus memberikan maklumat yang tepat mengenai berat badan anda.

Sekiranya doktor memberi anda dos anestetik yang salah, kemungkinan kesannya adalah penurunan tekanan darah dan peningkatan berat badan selepas pembedahan.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai berat badan anda, tidak ada salahnya menimbangnya terlebih dahulu sebelum memberi maklumat kepada doktor.

5. Mengalami kesan sampingan

Tidak jauh berbeza dengan ubat secara umum, anestesia umum juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku secara automatik untuk semua orang. Kesan sampingannya juga berbeza, termasuk lambat bangun tidur, menggigil, mual dan sakit kepala selepas operasi.

Kesan sampingan boleh berlaku kerana cara ubat mempengaruhi otak dan organ anda. Tetapi jangan risau, keadaan ini biasanya hanya akan berlangsung beberapa jam selepas pembedahan. Pastikan anda selalu membincangkan masalah dan keluhan yang anda rasakan dengan doktor yang merawat anda.