Kehidupan yang sihat

Langkah-Langkah Pertolongan Cemas Ketika Sengat |

Selain ditikam oleh landak laut, ada satu lagi ancaman yang mengintai ketika anda menyelam atau berenang di laut, yaitu ikan pari. Apabila mana-mana bahagian badan anda disengat oleh ikan ini secara tidak sengaja, anda boleh mengalami reaksi ringan hingga teruk. Nah, langkah pertolongan cemas berikut dapat membantu melegakan simptom sehingga anda mendapatkan rawatan perubatan dari doktor setelah disengat ikan pari.

Jangan memandang rendah racun ikan pari

Stingrays adalah haiwan laut yang rata dan rata. Sirip lebar memanjang di seluruh badan seperti sayap.

Ikan ini juga mempunyai tulang belakang yang tajam dengan ujung berduri dan ekor runcing seperti cambuk.

Tulang belakang dan ekor ikan pari ditutupi racun yang dapat menghasilkan sengatan yang kuat dan sangat menyakitkan.

Ini kerana racun ikan pari mengandungi enzim protease dan serotonin. Serotonin menyebabkan sistem otot, terutama otot licin, berkontraksi teruk dan menyebabkan kesakitan yang luar biasa.

Selain kesakitan yang luar biasa, menurut kajian dari Eastern Virginia Medical School, sengatan ikan pari juga dapat menyebabkan sejumlah gejala, seperti:

  • kekejangan otot atau kekejangan,
  • pening dan muntah,
  • cirit-birit, dan
  • kerosakan arteri.

Ekor ikan pari juga sangat lentur sehingga dapat digerakkan atau bahkan dibengkokkan ke hampir semua arah dalam waktu yang sangat cepat.

Inilah sebabnya mengapa seseorang boleh disengat oleh ikan pari berkali-kali dalam sekelip mata.

Adakah benar bahawa ikan pari boleh mematikan?

Sebenarnya ikan pari tidak berbahaya. Sebenarnya, para pakar menganggap bahawa ikan ini adalah haiwan yang lembut.

Sama seperti alasan tersengat ubur-ubur, ikan pari biasanya akan tersengat jika terganggu atau dipijak secara tidak sengaja. Jika terganggu, ikan pari akan segera menggunakan ekornya untuk menyerang anda.

Tapak kaki dan pergelangan kaki adalah bahagian badan yang paling kerap disengat oleh ikan pari. Sebabnya, ikan ini sering bersembunyi di bawah pasir sehingga kebanyakan orang sukar untuk mengesan kehadirannya.

Akibatnya, mereka tidak menyedari bahawa mereka telah memijak tubuhnya. Walaupun begitu, ikan ini kadang-kadang boleh menyengat di bahagian lain badan.

Walaupun ia menyebabkan kesakitan yang luar biasa, sengatan ikan pari sebenarnya tidak mematikan.

Berdasarkan pelepasan kajian Dermatologi Alam Sekitar, kes kematian akibat ikan pari disebabkan oleh seseorang yang disengat berkali-kali, menyebabkan kerosakan tisu yang teruk.

Pertolongan cemas untuk ikan pari

Inilah panduan pertolongan cemas untuk ikan pari yang harus anda perhatikan.

1. Bertenang

Apabila anda disengat ikan pari, anda mungkin akan segera merasakan kesakitan yang luar biasa di bahagian badan anda yang disengat.

Walaupun sakit, anda harus berusaha untuk tidak panik. Panik hanya akan menjadikan racun dari ekor ikan pari lebih tersebar ke dalam badan, menyebabkan reaksi keracunan yang lebih serius.

2. Keluarkan duri

Sekiranya tidak mungkin segera menarik ke darat, tinggal di lautan dan segera periksa bahagian badan yang disengat ikan pari.

Sekiranya terdapat serpihan duri kecil yang menempel pada kulit, angkat dengan lembut.

Penting untuk difahami bahawa anda tidak disarankan untuk membuang duri yang panjang dan besar, terutama yang tersekat di leher, dada, atau perut.

Mencabut tulang belakang yang panjang dan besar dapat menyebabkan pendarahan luaran, yang dapat membuat keadaan anda bertambah buruk.

3. Bersihkan luka

Setelah berjaya mengeluarkan duri yang tersekat, segera bilas kawasan yang cedera dengan air bersih dan sabun. Sekiranya tidak ada, anda boleh membilas luka dengan air laut.

Tekankan sedikit tekanan ke bahagian badan yang disengat ikan pari untuk melambatkan pendarahan dan menolak racun keluar dari badan.

Segera pergi ke daratan untuk mendapatkan bantuan perubatan.

4. Rendam luka dengan air suam

Anda boleh cuba meneutralkan racun serta melegakan kesakitan ikan pari dengan merendam luka di dalam air suam.

Anda juga boleh meletakkan tuala panas pada luka. Hati-hati, pastikan air yang digunakan tidak terlalu panas sehingga merengsakan luka ikan pari.

Anda juga dapat mengurangkan kesakitan dengan mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen.

Sekiranya kawasan yang disengat oleh ikan beracun ini terasa gatal, anda juga boleh menggunakan krim hidrokortison topikal, yang boleh dibeli di kaunter di kedai ubat.

Bilakah perlu mendapatkan bantuan perubatan?

Pada hakikatnya, segera dapatkan bantuan perubatan jika serpihan duri tidak dapat dikeluarkan atau terlalu kuat untuk dikeluarkan.

Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya keadaan luka dari ikan pari tidak bertambah baik atau bertambah buruk.

Doktor akan melakukan beberapa siri fizikal untuk menentukan rawatan yang tepat mengikut keadaan anda.

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa duri stingray ditinggalkan di kulit anda, mereka mungkin memerintahkan anda menjalani sinar-X, ultrasound, atau MRI.

Anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang tisu mati atau untuk memperbaiki luka yang teruk.

Bagi kebanyakan orang, sengatan ikan pari sembuh dalam beberapa minggu.

Panjang proses penyembuhan luka bergantung pada lokasi sengatan, jumlah racun dalam tisu badan, tahap kerosakan tisu, dan ketepatan masa rawatan anda.