Kehidupan yang sihat

Adakah Ubat Berkembang Janggut Berkesan? •

Kini janggut tumbuh menjadi trend di kalangan lelaki. Mereka yang tidak memilikinya sebelumnya, bersedia membeli ubat pertumbuhan janggut sehingga mereka boleh menjadi tebal dan kelihatan seperti puan .

Tetapi tidak jarang, walaupun menggunakan ubat pertumbuhan janggut selama berbulan-bulan, ternyata masih belum ada hasil. Apa yang salah? Adakah anda memilih ubat atau jenama yang salah, atau mungkin ada yang lain yang menjadikan rambut muka tidak tumbuh?

Bilangan dan ciri janggut setiap lelaki berbeza

Pada dasarnya, setiap orang, lelaki dan wanita, akan mempunyai rambut halus di wajah mereka ketika memasuki usia remaja. Rata-rata, rambut halus remaja lelaki akan mula tumbuh di wajah sekitar usia 15-16 tahun.

Namun, bergantung pada setiap individu, beberapa tumbuh rambut lebih cepat dan ada yang tumbuh lebih perlahan. Sebenarnya, ada remaja yang sudah mempunyai janggut ketika mereka masih muda, walaupun remaja lain biasanya hanya akan mempunyai janggut pada usia yang lebih matang kemudian.

Seperti dipetik WebMD , jumlah rambut halus yang kemudiannya akan menjadi janggut atau janggut, dalam setiap bilangannya tidak sama. Jumlah rambut atau rambut halus, di mana ia akan tumbuh, betapa gelap atau terang, semuanya dikawal dan dipengaruhi oleh gen di dalam badan anda.

Jadi, janggut dan janggut anda mungkin tebal, mungkin nipis, dan mungkin tidak rata. Walaupun janggut ayahmu tebal, itu tidak bermaksud kepunyaan janggutmu. Dalam keluarga anda mungkin akan ada seorang lelaki (mungkin anak anda atau ahli keluarga lain yang berkaitan dengan darah) mempunyai janggut yang lebih kurang sama dengan anda. Namun, secara umum, janggut seseorang akan melihat bentuk dan coraknya pada awal 20-an.

Jadi, bagaimana cara menanam janggut dengan berkesan?

Testosteron adalah salah satu hormon seks pada lelaki yang merupakan "utama" janggut yang tumbuh. Dan kerana pertumbuhan atau ketiadaan rambut wajah ditentukan oleh faktor genetik dalam tubuh seseorang, tidak hairanlah bahawa kaedah menanam janggut yang dianggap paling berkesan hari ini adalah terapi testosteron, yang biasanya diberikan melalui suntikan.

Tetapi menurut Dr. Joel M. Gelfand, profesor dermatologi dan epidemiologi di University of Pennsylvania, kita harus berhati-hati menjalani suntikan testosteron pada tahap normal dan tidak berlebihan.

"Kerana boleh menyebabkan rambut gugur dari kulit kepala, jerawat parah yang dapat meninggalkan parut kekal, dan gangguan hati yang boleh membawa maut," kata Dr. Joel.

Dikaitkan dengan bilangan lelaki yang berusaha menumbuhkan rambut di wajah mereka dengan rajin mencukurnya, Dr. Joel mengatakan yang terbaik adalah membiarkannya tumbuh secara semula jadi.

"Walaupun anda mencukurnya secara berterusan, itu tidak akan memberi kesan. Ketika rambut tumbuh di badan anda, semuanya akan tumbuh mengikut kitaran pertumbuhannya sendiri. Mungkin jumlahnya tidak bertambah, tetapi setiap kali bertambah ia akan bertambah tebal, "kata Dr. Joel.

Bagaimana dengan krim dan minyak pertumbuhan janggut?

Di tengah populariti janggut dan janggut yang semakin meningkat di kalangan lelaki hari ini, memang terdapat banyak ubat pertumbuhan janggut di pasaran, baik dalam bentuk makanan tambahan atau ubat topikal yang dikatakan kaya dengan vitamin, biotin, dan sebagainya. Malangnya, kebanyakan produk ini tidak mempunyai kredibiliti saintifik. Terutama untuk ubat topikal seperti krim atau minyak yang hanya digunakan secara luaran, sementara pertumbuhan janggut itu sendiri diatur oleh genetik dan hormon di dalam badan anda.

BACA JUGA:

  • Petua memilih alat pencukur untuk lelaki
  • Mengubah syampu boleh merosakkan rambut anda, bukan?
  • Resipi semula jadi ini dapat merawat rambut berminyak anda