Pemakanan

Senarai Pewarna Makanan Sihat Asli dari Bahan Makanan •

Pewarna makanan buatan yang biasanya digunakan untuk mencantikkan warna gula-gula, pastri, sup, dan juga roti, sangat berisiko membahayakan kesihatan orang yang memakannya. Malah pihak berkuasa kesihatan di Austria dan Norway telah melarang penggunaan pewarna makanan buatan, sementara pihak berkuasa kesihatan Eropah memerlukan label peringatan pada makanan yang mengandungi bahan sintetik. Di UK, label amaran ini memberi amaran bahawa kanak-kanak yang memakan makanan yang mengandungi pewarna tiruan berisiko lebih tinggi menderita tingkah laku hiperaktif dan ADHD. Oleh itu, penggunaan pewarna makanan semula jadi adalah satu-satunya cara yang selamat dan sihat untuk menjadikan makanan kelihatan lebih cantik. Mari lihat beberapa bahan yang boleh digunakan untuk mewarnai makanan di bawah!

Bahan pewarna makanan semula jadi

Kuning dan oren

Untuk menghasilkan warna kuning, anda boleh menggunakan bahan berikut:

 1. gardenia kuning : Pewarna yang asli dan larut dalam air ini diekstrak dari keluarga buah Gardenia yang lebih gila. Ia adalah serbuk kuning yang mudah larut dalam air dan alkohol, dan mempunyai ketahanan yang baik terhadap cahaya dan suhu dalam medium alkali yang neutral dan lemah. Ia dibentuk oleh proses penghancuran, pengekstrakan, penyaringan, pemurnian, kepekatan, pensterilan, penyemburan dan pengeringan.
 2. Kunyit kuning : bahan semula jadi ini adalah akar tanaman Curcuma Longa L. yang larut dalam etanol. Ia juga mempunyai kemampuan mewarnai dan merupakan agen anti-melecur yang baik. Serbuk kuning ini akan berwarna keemasan di bawah PH 7 dan kemerahan di atas PH7. Ia boleh digunakan untuk mewarnai permen karet, kek, bumbu, ais krim, roti, mentega, dan sebagainya.
 3. Jingga : ia memiliki nilai warna tinggi, kemampuan warna yang kuat, rona yang hebat, kestabilan terma dan kestabilan cahaya, nilai penyesuaian PH yang hebat, dan kaya dengan vitamin E dan selenium logam langka. Ia biasanya digunakan untuk makanan, kosmetik, dan perubatan.

Biru dan hijau

Untuk menghasilkan warna biru dan hijau, anda boleh menggunakan bahan berikut:

 1. gardenia biru : Ini adalah pigmen makanan semula jadi yang berasal dari keluarga penanam buah Gardenia oleh fermentasi biologi. Sekiranya anda menambahkannya ke makanan, ia akan menjadi warna biru tua. Gardenia blue juga mudah larut dalam air, larutan etanol, dan larutan propilena glikol. Warna akan stabil pada PH 4 hingga 8. Ia juga mempunyai ketahanan yang baik terhadap suhu, tetapi tidak terhadap cahaya.
 2. gardenia hijau : Ini adalah pigmen semula jadi yang diekstrak dari campuran buah-buahan gardenia biru dan kuning. Ia dapat menghasilkan warna hijau muda dan hijau tua. Ia mudah larut dalam larutan air dan etanol. Ia biasanya digunakan untuk bir, soda pop, jus, jem, gula-gula, kek, jeli, ais krim, roti dan lain-lain.

Merah dan ungu

Untuk menghasilkan warna merah dan ungu, anda boleh menggunakan bahan berikut:

 1. kubis merah : ia adalah serbuk ungu kemerahan yang larut dalam air dan larutan asetat, tetapi tidak dalam minyak. Ia menghasilkan warna ungu kemerahan jika PH kurang dari 6 dan ungu kemerahan tidak stabil pada PH lebih daripada 7. Ia mempunyai kestabilan yang baik untuk panas dan cahaya, terutama dalam keadaan berasid. Ini juga berlaku untuk wain, minuman ringan, jus, jem, ais krim, kek, dan sebagainya.
 2. Kulit wain merah : Pigmen warna semula jadi ini diekstrak dari kulit anggur merah. Ini akan menghasilkan warna ungu gelap. Ini juga larut dalam air dan etanol, tetapi tidak larut dalam alkohol lemak dan anhidrat. Kestabilan warna bergantung pada nilai PH. Sekiranya dalam keadaan berasid, ia akan menjadi merah, dalam keadaan normal ia akan menjadi biru, dan biru tua jika dalam keadaan alkali. Ia biasa digunakan untuk bir, soda pop, minuman jus, jem, gula-gula, dan banyak lagi.
 3. Ubi keledek ungu : ia diekstrak dari akar umbi ungu yang tumbuh secara tempatan. Proses ini dilakukan dengan memeriksa, mencuci, mengiris, menggali, menyaring, membersihkan, memekatkan, mensterilkan, menyembur, dan mengeringkan. Ubi jalar ungu ini dapat menghasilkan warna merah keunguan.

BACA JUGA:

 • Hati-hati, 7 Makanan Ini Mengandungi Garam Tinggi
 • Makanan Tambahan berbanding Makanan: Sumber Nutrien Terbaik?
 • Indeks kenyang: Penentu Tahap Kepuasan Makanan