Kesihatan kulit

Manfaat Bentonite Clay, Apa Manfaatnya? •

Bentonite clay adalah bahan semula jadi yang banyak digunakan dalam produk kecantikan kulit. Tanah liat bentonit telah lama digunakan dengan manfaat menghilangkan kotoran, minyak, dan racun dari kulit.

Nampaknya, tuntutan faedah tanah liat bentonit juga telah diperkuat oleh banyak bukti penyelidikan saintifik. Ingin tahu?

Manfaat tanah liat bentonit

Bentonite clay adalah salah satu produk yang sering digunakan sebagai topeng muka. Bentonite clay adalah tanah liat semula jadi dengan tekstur serbuk halus dan lembut. Tanah liat ini akan membentuk pes apabila dicampurkan dengan air.

Selain itu, tanah liat ini mengandungi mineral bermanfaat seperti kalsium, magnesium, dan zat besi. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah kelebihan tanah liat bentonit.

1. Mengurangkan toksin badan

Manfaat utama tanah liat bentonit yang diteliti secara meluas adalah keupayaannya untuk mengurangkan kesan toksin dalam badan. Teori yang ada percaya bahawa tanah liat bentonit mampu menyerap zat dengan melekat pada molekul atau ion badan.

Apabila tanah liat ini dibersihkan atau keluar dari badan, ia juga membawa racun atau molekul berbahaya yang lain dengannya. Apabila dimakan, ramuan yang satu ini dapat menyerap racun atau bahan lain dari saluran pencernaan.

Penyelidikan yang diterbitkan di The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene didapati kesan persamaan tanah liat montmorillonite dengan tanah liat bentonit.

Tanah liat Montmorillonite adalah jenis yang sama dengan tanah liat bentonit. Para penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak di Ghana yang mengambil aflatoksin dalam makanan tambahan mempunyai kecacatan dan pertumbuhan yang membantutkan.

Keadaan anak-anak ini bertambah baik setelah diberi suplemen tanah liat montmorillonite setiap hari selama 2 minggu. Ini sangat ketara jika dibandingkan dengan mereka yang tidak mengambil tanah liat jenis ini.

2. Merawat kulit berminyak dan rawan jerawat

Penyerapan tanah liat bentonit yang tinggi menjadikannya penting untuk merawat kulit berminyak dan rawan jerawat. Tanah liat membantu mengeluarkan sebum atau minyak dari permukaan kulit. Selain itu, tanah liat bentonit juga menenangkan jerawat yang meradang.

Untuk merawat kulit berminyak dan jerawat, tanah liat bentonit biasanya digunakan sebagai topeng. Anda boleh membeli produk topeng yang mengandungi tanah liat bentonit di pasaran dan hanya mencampurkannya dengan air.

Menggunakan topeng muka yang diperbuat daripada tanah liat bentonit dapat membantu menghilangkan kotoran dari kulit. Selain itu, ramuan yang satu ini juga dapat membantu merawat jerawat, dan mengurangkan risiko kemunculannya pada masa akan datang.

3. Merawat ruam lampin

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Perubatan India menemui kebaikan tanah liat bentonit untuk merawat ruam lampin.

Kira-kira 93 peratus bayi dengan ruam lampin menunjukkan kulit yang lebih baik setelah menggunakan tanah liat bentonit. Dalam masa 6 jam, tanah liat bentonit dapat mengurangkan ruam dan 90 peratus sembuh sepenuhnya dalam 3 hari.

Sama seperti penggunaannya untuk wajah, bahan ini biasanya dicampurkan terlebih dahulu dengan air untuk membentuk pes. Kemudian, kemudian campuran ini digunakan pada kawasan yang terkena ruam.

Selain air, anda juga boleh mencampurkan tanah liat dengan shea butter, minyak kelapa, atau krim zink oksida. Walau bagaimanapun, masih penting untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan sebarang produk pada bayi.

Sebabnya ialah kulit bayi masih sangat sensitif sehingga terdedah kepada kerengsaan, termasuk bahan yang mempunyai manfaat.

4. Mengatasi cirit-birit

Bentonite clay merangkumi bahan semula jadi yang dapat melegakan masalah pencernaan yang disebabkan oleh virus seperti cirit-birit. Rotavirus adalah salah satu mikroorganisma yang boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk.

Kajian di Patogen usus mendapati bahawa tanah liat adsorben dalam hal ini tanah liat bentonit dapat membantu menghentikan replikasi rotavirus.

Untuk cirit-birit virus ringan, anda boleh membuat campuran 1 sudu kecil tanah liat dengan air. Minum 2 kali sehari untuk mendapatkan kelebihan tanah liat bentonit.

Walau bagaimanapun, tanah liat bentonit tidak dapat menggantikan rawatan yang harus anda dapatkan dari doktor. Sebabnya, tubuh setiap orang berbeza sehingga reaksi yang timbul pada setiap orang juga akan berbeza.

Rujuk doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ramuan yang satu ini.

5. Menurunkan berat badan

Makanan tambahan yang mengandungi tanah liat bentonit dianggap mempunyai manfaat untuk menurunkan berat badan. Andaian ini berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Laporan Ilmiah yang dilakukan pada tikus.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa pengambilan produk tanah liat montmorillonite membantu mengurangkan kenaikan berat badan pada tikus yang makan makanan tinggi lemak.

Walau bagaimanapun, kemampuannya untuk manusia belum diuji secara saintifik. Oleh itu, anda boleh mencari cara lain yang lebih berkesan untuk menurunkan berat badan. Contohnya, dengan bersenam secara teratur dan menjaga diet.