Penyakit berjangkit

Cegah Kepialu di Musim Hujan Dengan 4 Cara Ketat Ini

Musim hujan sering disebut sebagai musim pencetus penyakit. Selesema, selesema, dan demam biasanya merupakan penyakit yang paling biasa menyerang ketika hujan. Bukan itu sahaja, anda juga perlu peka dengan serangan demam kepialu atau demam kepialu. Oleh kerana penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya, mari kita ketahui cara mencegah demam kepialu.

Apa yang menyebabkan kepialu?

Demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi atau Salmonella paratyphi. Bakteria ini biasanya disebarkan melalui makanan atau minuman yang tercemar.

Juga boleh menjadi bakteria Salmonella typhi Ia disebarkan melalui tinja dan kadang-kadang melalui air kencing orang yang dijangkiti. Anda boleh dijangkiti sekiranya anda memakan makanan yang dipegang oleh orang yang dijangkiti yang tidak mencuci tangan setelah pergi ke tandas. Selain itu, tinggal di kawasan kumuh dengan sanitasi yang buruk juga mencetuskan penyakit ini.

Kepialu sangat berjangkit dan boleh merebak ke seluruh badan. Oleh itu, rawatan yang tepat dan segera diperlukan agar seseorang tidak mengalami komplikasi serius yang boleh membawa maut. Kanak-kanak biasanya mendapat penyakit ini lebih kerap kerana sistem imun mereka masih lemah.

Petua untuk mencegah kepialu di musim hujan

Musim hujan biasanya merupakan masa ketika kuman penyebab penyakit semakin aktif berkembang. Udara dan tempat yang lembap adalah sebab mengapa kuman suka membiak, termasuk bakteria penyebab demam kepialu. Untuk mengelakkan kepialu, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

1. Imunisasi

Vaksin adalah salah satu cara untuk mencegah kepialu pada musim hujan. Menurut Persatuan Pediatrik Indonesia, vaksin kepialu harus diberikan kepada anak-anak berusia lebih dari dua tahun. Vaksin ini juga memerlukan pengulangan setiap tiga tahun. Bagi orang dewasa, anda juga boleh berjumpa doktor sebelum mengambil vaksin kepialu.

2. Jaga kebersihannya

Menjaga kebersihan diri dan rumah anda adalah perkara yang perlu anda lakukan baik pada musim hujan dan musim kering. Biasakan mencuci tangan dengan sabun sebelum makan. Ini kerana jangkitan bakteria Salmonella typhi boleh datang dari mana sahaja, termasuk tangan.

Di samping itu, basuh kaki anda sebelum anda memasuki rumah setelah melakukan perjalanan. Kerana ketika hujan jalan raya cenderung berlumpur dan terdapat banyak lopak. Jangan biarkan kaki anda kotor dan penuh dengan kuman untuk memasuki rumah.

3. Jangan snek sewenang-wenangnya

Kepialu disebarkan melalui makanan dan minuman yang tercemar. Oleh itu, jangan sesekali snek. Walaupun pada musim hujan makanan jalanan yang hangat terasa enak, jangan hanya makanan ringan. Sekiranya kentang goreng tidak dilindungi dan dibiarkan begitu sahaja, anda tidak boleh membelinya.

Makanan yang dibiarkan terbuka berisiko terkena lalat. Lalat adalah salah satu haiwan yang suka tinggal di tempat yang kotor. Lalat dapat membawa bakteria penyebab kepialu dari najis dan air kencing orang yang dijangkiti. Sekiranya lalat ini memakan makanan yang anda beli, maka tidak mustahil selepas itu anda akan mengalami demam kepialu.

Juga, cuba jangan menambahkan ketulan ais ke minuman yang anda beli. Ketulan ais tidak dijamin kebersihannya. Ada kemungkinan bahawa ais yang dihasilkan dalam jumlah besar menggunakan air yang kurang bersih atau bahkan tercemar dengan kuman penyebab penyakit.

4. Jaga sistem ketahanan badan anda

Penyakit ini akan sangat mudah dijangkiti orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Terutama pada musim hujan, sistem ketahanan badan mudah merosot. Pastikan sistem kekebalan tubuh anda kuat dengan tidur yang cukup, makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, terutama yang mengandungi vitamin C, dan mendapat cahaya matahari yang mencukupi.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌