Kesihatan mata

6 Gangguan Mata Yang Menyebabkan Mata Sensitif Terang

Setelah menonton filem dan pergi ke tempat yang lebih cerah, anda pasti akan berkedip beberapa kali. Ini berlaku kerana mata anda perlu menyesuaikan diri dengan pencahayaan. Selain menonton filem, mata sensitif terhadap cahaya sebenarnya boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu. Apa gangguan mata yang menyebabkan fotofobia? Lihat ulasan berikut.

Masalah mata mencetuskan cahaya mata yang sensitif

Sensitiviti terhadap cahaya juga dikenali sebagai fotofobia. Ini bukan penyakit, tetapi gejala yang sering muncul kerana masalah dengan mata.

Jadi, ada masalah dalam hubungan antara sel mata yang mengesan cahaya dan saraf di sekitarnya, menyebabkan mata menyengat dan tidak selesa melihat cahaya terang.

Beberapa gangguan mata yang menyebabkan fotofobia termasuk:

1. Mata kering

Air mata tidak hanya keluar ketika anda sedih. Apabila anda berkedip, air mata juga akan keluar tetapi dalam kuantiti yang lebih sedikit, tujuannya adalah untuk melembapkan mata.

Namun, apabila pengeluaran air mata tidak mencukupi, mata akan menjadi kering.

Keadaan mata kering ini menyebabkan pelbagai gejala, seperti mata merah, lendir atau mata berair, gatal dan terbakar, dan kepekaan terhadap cahaya.

2. Uveitis

Uveitis adalah keradangan pada lapisan tengah mata yang disebut uvea atau uveal.

Lapisan ini merangkumi iris (bahagian berwarna mata), koroid (membran tiroid dengan banyak saluran darah), dan badan silinder (bahagian lapisan yang menghubungkan).

Gangguan mata ini menyebabkan pembengkakan dan kerosakan pada tisu mata, menjadikan penglihatan menjadi lebih teruk dan bahkan kebutaan.

Gejala termasuk mata merah dengan rasa sakit, penglihatan kabur dan fotofobia, dan penampilan bintik-bintik kecil ketika anda melihat sesuatu (floaters).

3. Konjungtivitis

Konjungtivitis adalah nama lain untuk mata merah jambu.

Gangguan mata ini berlaku akibat keradangan konjungtiva, yang merupakan tisu jernih nipis yang terletak di atas bahagian putih mata dan melapisi bahagian dalam kelopak mata.

Penyebab utamanya adalah jangkitan virus, bakteria, kulat, atau pendedahan kepada perengsa dan alergen.

Selain mata sensitif terhadap cahaya, konjungtivitis juga menyebabkan mata merah, bengkak, berair, terasa sangat gatal, dan mengeluarkan lendir berwarna putih dan keputihan.

4. Iritis

Iris adalah membran berpigmen yang memberikan warna pada mata dan dilengkapi dengan serat otot. Tugasnya adalah mengatur jumlah cahaya yang masuk ke dalam murid.

Kehadiran jangkitan virus dan trauma pada iris boleh menyebabkan keradangan yang disebut iritis.

Gangguan mata ini menyebabkan beberapa gejala, seperti sakit mata pada alis, mata merah, penglihatan kabur, sakit kepala dan sangat sensitif terhadap cahaya.

5. lelasan kornea

Kornea adalah lapisan jernih yang menutupi iris. Nah, tindakan seperti menggosok mata secara berlebihan, masuknya bahan asing, atau jangkitan boleh menyebabkan calar pada kornea.

Lecutan kornea ini boleh menyebabkan sesuatu seperti objek tersekat di mata, sakit mata ketika berkelip, penglihatan kabur, dan terlalu sensitif terhadap cahaya dan kemerahan.

6. Katarak

Katarak adalah keadaan di mana lensa mata menjadi keruh kerana penggumpalan protein. Keadaan ini tidak menyebabkan kesakitan, tetapi penglihatan sangat mengganggu.

Mata akan peka terhadap cahaya, tetapi sukar dilihat pada waktu malam. Di samping itu, kemampuan mata untuk mengesan penurunan warna dan penglihatan berganda (teduhan) berlaku.