Kesihatan Seksual

Adakah benar lelaki botak mempunyai dorongan seks yang lebih tinggi?

Mitos sering menggambarkan bahawa lelaki botak kelihatan lebih maskulin dan mempunyai naluri seksual yang lebih banyak. Namun, adakah benar mitos itu benar?

Hubungan antara kepala botak dan dorongan seks?

Sekiranya anda melihat lelaki berkepala botak sebagai seksi dan menggoda, anda harus mengetahui beberapa perkara yang boleh menyebabkan kepala botak.

Pertama, kajian Yale yang dilakukan oleh James Hamilton pada tahun 60-an, mengkaji 21 lelaki yang dikebiri. Mereka dikebiri kerana didiagnosis dengan masalah tingkah laku atau mental. Perlu juga diperhatikan, bahawa pengebirian akan membuat kadar testosteron lelaki menurun.

Selama 18 tahun, Hamilton terus mengikuti perkembangan anak-anak ini. Hasilnya diperoleh, bahawa mereka yang dikebiri tidak menunjukkan tanda-tanda kebotakan ketika mereka tua. Sebaliknya, lelaki pada usia yang sama yang masih mempunyai zakar yang utuh, dan pengeluaran testosteron di dalam badan mereka masih ada, telah mengalami penurunan jumlah helai rambut atau akan menjadi botak.

Adakah benar lelaki botak mempunyai testosteron tinggi?

Sebenarnya, bukan hanya tahap hormon lelaki yang menyebabkan keguguran rambut, tetapi kehadiran testosteron juga membolehkan hormon berubah menjadi bahan aktif lain, seperti dihydrosteron.

Dilaporkan dari BBC, zat aktif metabolit ini, dipercayai mengecutkan folikel rambut di kulit kepala, mencegah pertumbuhan lebih lanjut, dan menyebabkan kebotakan. Perlu juga diperhatikan bahawa kadar kebotakan tidak hanya ditentukan oleh testosteron, tetapi juga dikendalikan oleh keturunan lelaki dan pengaruh terhadap gaya hidupnya. Oleh itu, kepala botak tidak menggambarkan kejantanan, apalagi keinginan seksual.

Lalu, apa yang mempengaruhi selera seks seseorang?

Masalah dorongan seks bukan hanya apabila gairah terlalu kecil atau tidak ada, tetapi terlalu banyak minat juga akan menjadi masalah dalam kehidupan seks. Ada sebilangan orang mempunyai libido yang terlalu tinggi sehingga dia tidak dapat menahannya. Ini akan menjadi masalah jika suami bersemangat, tetapi isterinya merasa letih atau tidak berminat untuk bercinta.

Rangsangan seksual seseorang boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti usia: jika anda masih muda, semangat anda pasti masih tinggi. Menurut ahli seksologi, pada usia 40-an kebanyakan lelaki masih mahu melakukan hubungan seks 2-3 kali seminggu.

Kecergasan fizikal seorang lelaki juga mempengaruhi dorongan seksnya, jika dia masih kuat joging, push up, menaiki tangga dengan cepat tanpa kehabisan nafas, kemungkinan besar gairah lelaki seperti ini adalah normal dan bahkan tinggi.

Faktor hormon juga penting untuk diperhatikan, jika tahap hormon seks tinggi atau tahap testosteron tinggi, minat juga akan tinggi. Walau bagaimanapun, jika seorang lelaki menderita penyakit kronik seperti penyakit jantung koronari, diabetes, darah tinggi, kolesterol tinggi dan penyakit serius lain, ini akan mengurangkan keinginan seksual dalam jangka masa panjang.