Kesihatan mental

Suka Orang yang Sama dengan Kawan? Lakukan 4 Langkah Ini

Mempunyai persamaan dengan rakan tentunya terasa baik. Anda boleh menikmati muzik, tempat, filem, makanan, dan banyak lagi dengan seseorang yang berkongsi citarasa anda. Tetapi bagaimana jika anda menyukai orang yang sama dengan rakan baik anda?

Dr. Patrick Wanis, seorang pakar dalam tingkah laku dan hubungan sesama manusia, menyatakan bahawa semakin menyerupai watak anda dan watak sahabat anda, semakin serupa selera mereka. Jadi, ada kemungkinan anda tertarik dengan orang yang sama.

Lakukan ini apabila anda dan rakan baik anda menyukai orang yang sama

Anda mungkin ingin bersikap jujur ​​mengenai perkara itu dengan rakan, tetapi bimbang ia boleh menimbulkan konflik. Untuk mengelakkannya, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil:

1. Tentukan untuk mengatakan yang sebenarnya, atau simpan sama sekali

Kebanyakan orang pasti merasa ragu untuk mengatakan yang sebenarnya apabila mereka menyukai orang yang sama dengan rakan. Walau bagaimanapun, ini perlu sekiranya orang yang anda suka juga merasakan hal yang sama.

Sebaliknya, perhatikan perasaan anda jika orang yang anda gemari sebenarnya lebih memilih rakan baik anda. Walaupun menyakitkan, anda telah membuat keputusan yang tepat yang dapat menyelamatkan hubungan baik semua orang.

2. Berbual dengan orang terdekat selain rakan

Situasi tertentu boleh menghalang anda daripada memberitahu kebenaran kepada rakan baik anda bahawa anda menyukai orang yang sama dengannya. Sebaliknya, anda tidak boleh menahan perasaan dan emosi itu sahaja. Penyelesaiannya adalah dengan memberitahu orang terdekat selain rakan.

Cari orang yang dipercayai yang dapat menyimpan rahsia anda, seperti keluarga atau rakan rapat yang lain. Berkongsi cerita dengan orang lain dapat meredakan emosi negatif dan membuat anda berfikir dengan lebih jelas.

3. Sahkan perasaan orang itu terhadap anda

Sekiranya anda dan rakan baik anda menyukai orang yang sama, langkah pertama yang harus anda lakukan adalah mengetahui bagaimana reaksi orang yang anda dan rakan baik anda.

Anda mungkin dapat mempertimbangkannya lebih jauh, jika dia juga mempunyai perasaan yang serupa dengan anda.

Namun, jika dia tidak merasakan hal yang sama seperti Anda, atau bahkan tidak memberi reaksi positif, cobalah untuk berfikiran terbuka. Melangkah mungkin langkah yang betul.

Memaksa diri untuk mendekatinya sebenarnya boleh menjadikannya tidak menyukai anda. Sebenarnya, tidak mustahil hubungan persahabatan anda dapat mengalami konflik.

Untuk lebih pantas teruskan, mungkin anda boleh cuba mengurangkan interaksi anda dengan orang yang anda suka sehingga anda merasa lebih selesa.

4. Mencari orang lain yang lebih sesuai

Apabila anda menyukai orang yang sama dengan rakan baik anda, perhatikan bagaimana mereka bertindak. Sekiranya dia meluahkan perasaannya kepada anda, tetapi juga sahabat anda, itu adalah tanda bahawa anda perlu mencari orang lain.

Anda berhak mendapat pasangan yang lebih baik. Cari orang yang lebih mampu menghargai kehadiran anda dan menganggap anda istimewa. Ini sangat penting dalam membina hubungan.

Perasaan cinta dapat datang pada bila-bila masa dan kepada sesiapa sahaja. Anda tidak semestinya merasa bersalah hanya kerana anda menyukai orang yang sama dengan sahabat anda. Biarkan perasaan mengalir sehingga anda dapat berfikir dengan lebih jelas.

Pertimbangkan akibat dari setiap langkah yang anda ambil. Dengan cara ini, anda dapat menyelesaikan masalah yang melibatkan sahabat anda tanpa mengorbankan persahabatan yang sudah lama.