Kesihatan Muskuloskeletal

Jenis Penyakit yang Mempengaruhi Sendi dan Tendon -

Gangguan muskuloskeletal merangkumi semua masalah kesihatan yang menyerang sistem pergerakan pada manusia. Itulah sebabnya, selain gangguan pada sistem rangka manusia dan sistem otot, penyakit yang mengganggu fungsi sendi dan tendon juga merupakan sebahagian daripada gangguan sistem pergerakan. Lalu, apakah penyakit dan masalah kesihatan yang mempengaruhi sendi dan tendon? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Penyakit sendi dan tendon manusia

Sebelum anda memahami pelbagai jenis gangguan sendi dan tendon, anda mesti terlebih dahulu mengetahui bagaimana sendi dan tendon berfungsi di dalam badan. Sendi adalah tempat di mana dua tulang bertemu. Biasanya, terdapat sendi di lutut, belakang, siku, dan bahu.

Sementara itu, tendon adalah tisu berserat yang menghubungkan tulang ke otot. Tendon juga dapat menghubungkan otot ke struktur di dalam badan. Tugas tendon adalah menggerakkan tulang atau struktur.

Sayangnya, sendi dan tendon yang sering digunakan dalam kehidupan seharian lebih rentan terhadap pelbagai jenis masalah kesihatan, sehingga sendi dan tendon dapat rosak dan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Pelbagai jenis gangguan dan penyakit sendi

Berikut adalah jenis penyakit dan gangguan sendi yang perlu anda ketahui:

1. Artritis

Artritis, juga dikenali sebagai arthritis, adalah keadaan yang dicirikan oleh pembengkakan dan kesakitan pada sendi. Selain itu, sendi biasanya terasa kaku dan sukar bergerak.

Gejala yang muncul biasanya bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Walaupun begitu, gejala ini boleh datang dan hilang, dengan keparahan mulai dari ringan, sederhana, hingga parah. Artritis terbahagi kepada beberapa jenis:

Osteoartritis

Osteoarthritis adalah salah satu jenis arthritis yang paling biasa. Keadaan ini merangkumi masalah atau penyakit sendi degeneratif yang akan bertambah buruk dari masa ke masa. Biasanya, osteoartritis berlaku di tangan, pinggang, dan lutut.

Keadaan ini menyebabkan tulang rawan pada sendi perlahan-lahan melemah dan patah sehingga tulang yang mendasari juga berubah. Perubahan ini berlaku secara perlahan tetapi akan bertambah buruk dari masa ke masa.

Osteoartritis boleh menyebabkan sakit, bengkak, dan kekejangan pada sendi. Sebenarnya, keadaan ini boleh menyebabkan sendi tidak dapat berfungsi dengan baik sehingga, jika anda mengalaminya, anda tidak dapat menjalankan aktiviti harian dengan baik.

Artritis reumatoid

Penyakit artritis yang juga tidak kurang biasa adalah artritis reumatoid. Anda mungkin lebih biasa dengan keadaan ini dengan istilah rematik. Keadaan ini boleh menyebabkan keradangan atau keradangan pada sendi, menyebabkan rasa sakit.

Rematik berlaku apabila sistem kekebalan tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik dan menyerang dinding sendi yang disebut sinovium. Biasanya, penyakit ini menyerang tangan, lutut atau pergelangan kaki. Namun, rematik juga dapat menyerang mata, jantung, dan paru-paru.

Rheumatisme cenderung lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Biasanya, keadaan ini mula muncul ketika anda sudah memasuki usia tua. Sekiranya anda mempunyai ahli keluarga yang mengalami artritis reumatoid, potensi untuk mengalaminya lebih besar.

Gout

Gout juga merupakan salah satu jenis artritis yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Salah satu jenis penyakit sendi dicirikan oleh serangan sakit yang berlaku secara tiba-tiba, disertai dengan pembengkakan dan kemerahan pada sendi. Selalunya, keadaan ini berlaku pada sendi di jari kaki yang besar.

Sebenarnya, serangan kesakitan yang muncul tanpa amaran dapat membuat anda terjaga dari tidur malam yang sangat nyenyak. Sensasi kesakitan membuatkan ibu jari kaki terasa seperti terbakar.

Gejala gout mungkin tidak bertahan lama, tetapi ada cara untuk menguruskan gejala dan mencegah gejala yang lebih teruk muncul.

Artritis psoriasis

Psoriasis arthritis adalah sejenis keradangan sendi yang menyerang penderita psoriasis. Walau bagaimanapun, seperti gejala radang sendi yang lain, arthritis psoriatik juga dicirikan oleh bengkak, sakit, dan kekakuan pada sendi.

Sama seperti psoriasis, keadaan ini juga merupakan penyakit jangka panjang yang boleh bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Sekiranya berada pada tahap yang cukup parah, ada kemungkinan sendi itu benar-benar rosak dan tidak dapat digunakan. Ini menunjukkan pesakit memerlukan pembedahan untuk mengatasinya.

Namun, jika keadaan didiagnosis dan dirawat lebih awal, perkembangan penyakit ini dapat diperlahankan, sehingga kerosakan pada sendi dapat diminimumkan atau bahkan dapat dicegah.

Spondylitis ankylosing

Artritis jenis ini diklasifikasikan sebagai penyakit jangka panjang yang menyebabkan keradangan, khususnya pada tulang belakang dan beberapa bahagian badan yang lain. Lama kelamaan, spondylitis ankylosing boleh menyebabkan tulang kecil di tulang belakang menyatu dan menyatu.

Tulang yang bersatu dan bersatu ini menyebabkan tulang belakang menjadi tidak fleksibel dan boleh menyebabkan postur yang cenderung membengkok ke hadapan. Sekiranya tulang rusuk juga terkena, pesakit mungkin sukar bernafas.

Tidak ada penawar untuk penyakit sendi ini, tetapi ada rawatan yang dapat dilakukan untuk mengurangkan gejala dan memperlambat perkembangan penyakit ini. Walaupun boleh dialami pada usia berapa pun, biasanya keadaan ini sering dialami ketika anda masih remaja hingga dewasa.

Lupus

Menurut Lupus Foundation of America, lupus adalah penyakit kronik yang menyebabkan keradangan dan kesakitan di mana sahaja di badan. Penyakit ini diklasifikasikan sebagai penyakit autoimun, jadi sistem kekebalan tubuh yang seharusnya melindungi tubuh dari jangkitan sebenarnya menyerang tisu yang sihat di tubuh pesakit.

Biasanya, lupus boleh menyerang kulit, sendi, ke organ penting dalam badan seperti buah pinggang dan jantung. Oleh itu, keadaan ini juga merupakan salah satu jenis keradangan sendi yang mungkin anda alami.

Artritis septik

Keadaan ini adalah penyakit sendi yang menyebabkan sakit akibat jangkitan pada sendi. Jangkitan boleh datang dari bakteria dalam aliran darah yang mengalir dari bahagian lain badan. Walau bagaimanapun, arthritis septik juga boleh berlaku kerana luka terbuka yang memudahkan bakteria memasuki badan dan menyerang sendi.

Biasanya, keadaan ini dialami oleh bayi atau orang tua. Secara amnya, sendi lutut adalah bahagian badan yang paling mudah dijangkiti. Walaupun begitu, keadaan ini juga boleh mempengaruhi pinggul, bahu, dan sendi di kawasan lain.

2. Bursitis

Penyakit sendi ini adalah masalah kesihatan yang menyerang salah satu bahagian sendi, iaitu bursae, beg yang berisi cecair pelincir yang berfungsi sebagai bantalan tulang, tendon, dan otot di sekitar sendi.

Bursitis berlaku apabila bursae meradang. Biasanya, keadaan ini berlaku di bahu, siku, dan pinggul. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh mempengaruhi lutut, tumit, dan jari kaki yang besar. Bursitis cenderung muncul pada sendi yang sering melakukan pergerakan berulang.

3. Sendi gelongsor

Dislokasi sendi, juga dikenali sebagai sendi gelongsor, berlaku apabila tulang pada sendi dipisahkan atau dipisahkan dari kedudukan asalnya. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan dan menyebabkan kawasan sendi yang terjejas menjadi tidak stabil atau bahkan tidak bergerak.

Sendi yang terlepas juga boleh menyebabkan regangan yang mengakibatkan kecederaan otot atau kecederaan tendon. Oleh itu, anda mesti segera mengatasi atau menjalani rawatan sekiranya anda mengalami geseran sendi.

4. Sindrom terowong karpal

Sindrom terowong karpal atau sindrom terowong karpal Ia adalah penyakit sendi yang disebabkan oleh tekanan pada saraf median. Terowong karpal adalah lorong sempit yang dikelilingi oleh tulang dan ligamen di bahagian tapak tangan.

Apabila saraf median ditekan, anda mungkin mengalami gejala mulai dari kelemahan hingga mati rasa di tangan dan lengan anda. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dari anatomi pergelangan tangan, masalah kesihatan tertentu, hingga pergerakan tangan yang berulang.

5. Osteochondritis dissecans

Osteochondritis dissecans adalah masalah sendi yang berlaku apabila tulang di bawah tulang rawan rosak kerana kekurangan aliran darah. Tulang dan tulang rawan ini akan patah dan menyebabkan kesakitan, dan boleh menghalang pergerakan sendi.

Keadaan ini sering muncul pada kanak-kanak dan remaja. Gejala akan muncul selepas kecederaan pada sendi atau setelah beberapa bulan melakukan aktiviti berat seperti melompat dan berlari pada intensiti tinggi sehingga mempengaruhi keadaan sendi. Biasanya, keadaan ini mempengaruhi sendi lutut, siku, pergelangan kaki, dan mungkin bahagian badan yang lain.

Pelbagai penyakit yang menyerang tendon

Selain masalah kesihatan yang menyerang sendi, anda juga perlu mengetahui pelbagai penyakit yang menyerang tendon berikut.

1. Tendinitis

Tendinitis adalah keradangan atau kerengsaan tendon, yang merupakan serat yang menghubungkan tulang ke otot di dalam badan. Keadaan ini boleh menyebabkan rasa sakit di sekitar sendi.

Tendinitis boleh berlaku pada tendon di mana-mana bahagian badan, tetapi tendinitis sering terjadi di bahu, siku, pergelangan tangan, lutut dan tumit.

Walaupun begitu, kebanyakan kes tendinitis dapat diatasi dengan terapi rehat, terapi fizikal, hingga penggunaan ubat untuk menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, jika tendinitis cukup parah sehingga menyebabkan kerosakan pada tendon, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membetulkannya.

2. Siku tenis

Sesuai dengan namanya, siku tenis adalah keadaan yang boleh menyebabkan sakit di siku anda. Istilah perubatan untuk siku tenis adalah epikondilitis lateral. Selalunya, keadaan ini berlaku selepas penggunaan otot dan tendon yang berlebihan di lengan, yang menyerang sendi di siku.

Rasa sakit yang muncul biasanya dirasakan ketika anda mencengkam benda kecil seperti pensil, ketika anda membuka pintu atau membuka balang, untuk mengangkat dan membengkokkan lengan anda. Sekiranya ada, segera periksa keadaan anda kepada doktor.

3. Kecederaan Tendon

Kecederaan tendon biasanya berlaku setelah tendon berulang kali rosak atau terkoyak akibat penggunaan berlebihan atau sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Sesiapa sahaja boleh mengalami keadaan ini, tetapi kecederaan tendon lebih mudah diserang orang yang harus melakukan pergerakan yang sama berulang-ulang kali, setiap hari.

Oleh itu, jangan terkejut jika pekerja berat, atlet, atau orang yang mempunyai pekerjaan yang mengharuskan mereka melakukan pergerakan yang sama berulang kali menjadi lebih terdedah kepada kecederaan atau kerosakan pada tendon.

Keadaan ini boleh berlaku secara perlahan atau lambat, tetapi juga boleh berlaku secara tiba-tiba. Anda mungkin mengalaminya secara tiba-tiba sekiranya tendon semakin lemah dari masa ke masa.

4. Mencetuskan jari

Jari pencetus adalah keadaan apabila salah satu jari anda tiba-tiba mengeras dan tidak dapat bergerak ketika dilenturkan. Jari anda tiba-tiba membengkokkan atau kembali ke posisi lurus, seperti pemicu ditarik dan dilepaskan.

Keadaan ini berlaku apabila keradangan yang anda alami menyempitkan kawasan sekitar tendon di jari yang terkena. Sekiranya keadaan ini diklasifikasikan sebagai teruk, tangan anda mungkin tidak dapat kembali ke kedudukan semula dan terus berada dalam keadaan lentur.