Kesihatan Muskuloskeletal

Kecederaan Whiplash: Gejala, Punca, dan Rawatan

Leher tidak hanya berfungsi sebagai penopang kepala, tetapi juga berfungsi sebagai jalan untuk makanan, membantu menjaga kepala bergerak, dan melindungi saraf dan saluran darah. Sama seperti bahagian badan yang lain, leher juga tidak bebas dari masalah kesihatan. Salah satu perkara yang boleh berlaku adalah kecederaan whiplash.

Apakah kecederaan whiplash?

Kecederaan Whiplash atau kecederaan whiplash adalah gangguan yang berlaku setelah anda cedera oleh pergerakan yang terlalu cepat atau terlalu kuat, seperti sentakan ke depan atau ke samping.

Kecederaan cambuk membuat penghidap merasa tidak selesa dan kadang-kadang boleh mengganggu aktiviti harian.

Sebilangan orang yang mengalami gangguan ini dapat sembuh dalam masa yang singkat setelah menjalani rawatan. Namun, tidak sedikit orang yang terpaksa berehat lama untuk akhirnya pulih sepenuhnya.

Kecederaan cambuk pada amnya bukan kecederaan yang mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, keadaan ini berisiko menyebabkan kecacatan separa.

Seberapa biasa keadaan ini?

Kecederaan Whiplash Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dari pelbagai peringkat umur. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Anda boleh mencegah kemungkinan kecederaan whiplash dengan mengurangkan faktor risiko anda. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

Apakah tanda-tandanya kecederaan whiplash?

Gejala kecederaan leher biasanya hanya mula muncul beberapa jam atau hari selepas kejadian yang menyebabkannya. Selepas itu, gejala boleh bertahan hingga beberapa minggu, bergantung kepada keparahan keadaan.

Beberapa gejala kecederaan biasa termasuk:

 • leher menjadi kaku dan sukar bergerak
 • sakit leher,
 • sakit kepala tengkorak belakang,
 • sakit di bahu, lengan, dan belakang,
 • pening dan pusing,
 • penglihatan kabur, dan
 • keletihan berterusan.

Dalam jangka masa panjang, kecederaan juga boleh menyebabkan gejala yang lebih serius, termasuk:

 • kesukaran menumpukan perhatian dan mengingat,
 • berdering di telinga,
 • kesukaran menelan,
 • sukar tidur lena,
 • mudah marah,
 • kemurungan, dan
 • sakit leher, bahu, dan kepala yang tidak hilang.

Masih mungkin terdapat beberapa tanda dan gejala lain yang tidak disebutkan di atas. Kerana ia berlaku secara beransur-ansur, penting bagi anda untuk memperhatikan sebarang perubahan fizikal selepas kemalangan.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya menggerakkan kepala anda sangat menyakitkan atau lengan anda terasa lemah, terutama selepas kemalangan.

Anda juga harus berhati-hati ketika mengalami kesemutan dan mati rasa di kawasan bahu dan di sepanjang lengan.

Rawatan perubatan kecemasan akan diperlukan sekiranya anda merasa mual, keliru, sangat mengantuk, atau tidak sedarkan diri.

Apa yang menyebabkan kecederaan whiplash?

Pada asasnya, kecederaan whiplash Ia boleh berlaku apabila terdapat pergerakan kepala dan leher secara tiba-tiba dan cepat. Ia juga boleh menjadi pencetus rasa sakit pada tulang belakang, lempengan antara tulang, dan beberapa tisu lain di leher.

Penyebab kecederaan yang paling biasa adalah kemalangan kenderaan bermotor, kecederaan sukan, atau tindakan kekerasan fizikal.

Terdapat juga beberapa faktor risiko yang memudahkan anda mengalami: kecederaan whiplash. Sebilangan daripada mereka berumur 65 tahun ke atas dan menangguhkan rawatan atau pemeriksaan perubatan apabila gejala muncul.

Pemeriksaan untuk diagnosis whiplash

Ujian untuk mendiagnosis kecederaan ini biasanya dilakukan bersamaan dengan sejarah perubatan dan ujian fizikal. Beberapa ujian merangkumi yang berikut:

 • Sinar X, imbasan menggunakan tenaga elektromagnetik untuk menunjukkan imej tisu tulang dan organ dalaman
 • MRI (pengimejan resonans magnetik), imbasan menggunakan magnet besar dan komputer untuk melihat gambar struktur tisu lembut di badan
 • Imbasan CT, pemeriksaan menggunakan kombinasi sinar-X dan teknologi komputer untuk menunjukkan gambar di dalam badan anda

Doktor anda juga mungkin meminta anda diperiksa oleh pakar neurologi (pakar penyakit sistem saraf) atau pakar bedah ortopedik (pakar penyakit tulang).

Apakah pilihan rawatan untuk kecederaan leher?

Maklumat yang diberikan bukanlah pengganti nasihat perubatan. SELALU berjumpa doktor.

Tujuan rawatan bagi penderita whiplash adalah untuk mengurangkan kesakitan dan memberi masa untuk luka yang ada untuk sembuh. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

1. Kompres dengan air suam atau ais

Memampatkan kawasan yang cedera dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Anda boleh menggunakan air suam atau ketulan ais.

Sekiranya anda menggunakan ais batu, bungkus ais terlebih dahulu dengan kain atau tuala untuk mengelakkan sentuhan kulit langsung dengan ais. Ini untuk mengelakkan kecederaan pada kulit.

Jika menggunakan air suam, letakkan tuala yang telah dicelupkan ke dalam air suam dan kencangkan pada kawasan leher yang sakit.

Selepas itu, berbaring di atas katil dengan meletakkan kepala anda yang telah disokong oleh bantal pada kompres. Lakukan selama 20-30 minit 3-4 kali dalam dua hingga tiga hari.

2. Tingkatkan rehat

Kecederaan cambuk berlaku disebabkan oleh kejadian seperti kemalangan atau semasa anda sedang bersukan.

Oleh itu, anda harus berehat lebih banyak dan mengurangkan aktiviti sementara sehingga keadaan anda bertambah baik. Ini juga dapat membantu proses pemulihan sehingga kecederaan leher dapat sembuh lebih cepat.

3. Mengambil ubat penahan sakit

Sekiranya kesakitan masih dirasakan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda beli di farmasi dan gunakan tanpa preskripsi doktor.

Ubat yang biasanya disyorkan adalah acetaminophen, tylenol, ibuprofen, atau aspirin.

Relaksan otot juga boleh dipilih untuk mengurangkan kekejangan otot. Selain itu, ubat ini dapat membuat anda mengantuk dengan lebih mudah, sehingga anda dapat berehat dengan lebih mudah.

Terdapat juga ubat suntikan yang boleh anda gunakan, salah satunya adalah lidocaine yang dapat mengurangkan sakit otot dan memudahkan anda menjalani terapi fizikal.

4. Menjalani ubat alternatif

Kecederaan Whiplash juga boleh dirawat dengan menjalani prosedur perubatan alternatif. Beberapa pilihan termasuk:

 • akupunktur,
 • urut untuk melegakan ketegangan otot leher,
 • kiropraktik,
 • ultrasound, dan
 • rangsangan saraf elektronik untuk mengurangkan sakit leher.

Apakah tabiat yang boleh anda lakukan di rumah untuk membantu pemulihan kecederaan?

Inilah tabiat yang boleh anda lakukan untuk membantu pemulihan kecederaan whiplash di rumah:

 1. Duduk di kerusi yang kaku.
 2. Sentiasa memakai tali pinggang keledar. Naikkan kusyen tempat duduk kepala untuk melindungi anda.
 3. Gunakan perlindungan ketika melakukan sukan sukan seperti bola sepak.
 4. Hubungi doktor anda jika anda mengalami kebas atau kesemutan di lengan bawah, kelemahan otot, dan sakit kepala, atau jika gejala anda semakin teruk.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, segera berjumpa doktor profesional untuk mendapatkan penyelesaian perubatan terbaik.