Kesihatan mental

Lelaki Juga Boleh Tegas Setelah Berhubungan Seks, Inilah Sebabnya

Lelaki sering dianggap mempunyai keinginan seksual yang hebat, selalu ingin melakukan hubungan seks, dan lebih gemar melakukan aktiviti seksual berbanding wanita. Malah, lelaki juga boleh mengalami tekanan selepas melakukan hubungan seks atau seks dysphoria pasca-coital . Daripada merasa bahagia, hubungan intim sebenarnya menyebabkan emosi negatif yang menimbulkan kesan.

Menyedari fenomena tekanan selepas hubungan seks pada lelaki

Post-coital dysphoria (PCD) dicirikan oleh perasaan sedih, tekanan, kecewa, atau bahkan kemurungan selepas hubungan seks. Keadaan ini boleh berlaku walaupun anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda dengan izin ( persetujuan ).

Hubungan intim memang boleh membuat seseorang menjadi emosional, tetapi banyak orang menganggap ini hanya berlaku pada wanita. Lelaki dianggap selalu menikmati seks sehingga tidak banyak yang menyedari bahawa mereka juga dapat mengalami PCD.

Sejumlah penyelidik di Universiti Teknologi Queensland, Australia, melakukan tinjauan yang melibatkan lebih dari 1.200 lelaki dari sejumlah negara. Tinjauan ini bertujuan untuk menentukan peratusan lelaki yang mengalami PCD dengan menilai simptomnya, seperti munculnya perasaan sedih, tidak puas hati, gangguan, dan tekanan setelah melakukan persetubuhan.

Hasilnya, sebanyak 41 peratus responden mengaku menghidap PCD. Sebanyak 20 peratus dari mereka mengalami PCD pada bulan lalu, dan sekitar 4 peratus daripada keseluruhan responden mengakui bahawa mereka hampir selalu mengalami PCD setiap kali melakukan hubungan seks.

Responden mengalami emosi negatif yang berbeza. Sebilangan lelaki tidak suka disentuh, ingin bersendirian, dan ingin segera pergi setelah melakukan hubungan seks. Ada juga yang merasa kosong atau menganggap ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka.

Hubungan intim yang cinta sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan fizikal dan emosi. Walau bagaimanapun, pada lelaki dengan PCD, tekanan dan perasaan negatif selepas hubungan seks sebenarnya menjadikan aktiviti ini tidak lagi menggembirakan.

Punca tekanan selepas hubungan seks pada lelaki

Sebab dysphoria pasca-coital tidak diketahui dengan pasti, memandangkan tidak banyak kajian yang membincangkan fenomena ini. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki PCD berkaitan dengan perubahan hormon, keadaan emosi, dan stigma mengenai seks.

1. Perubahan hormon

Beberapa pakar mengesyaki PCD mungkin berkaitan dengan peningkatan hormon dopamin, oksitosin, dan endorfin semasa melakukan aktiviti seksual. Ketiganya adalah hormon yang memberikan rasa relaks dan mengurangkan tekanan selepas hubungan seks.

Untuk mengimbangi kadar dopamin, oksitosin, dan endorfin yang tinggi, tubuh menghasilkan hormon prolaktin. Peningkatan prolaktin menjadikan ketiga hormon ini menurun secara drastik. Akibatnya, anda merasakan emosi negatif yang merupakan permulaan PCD.

2. Keadaan emosi dan trauma

Sekiranya anda mengalami trauma yang berkaitan dengan seks, aktiviti ini boleh menimbulkan emosi negatif di kemudian hari. Seks yang seharusnya menimbulkan perasaan baik, ia akan mengingatkan anda akan trauma.

Selain trauma, pengalaman buruk atau memalukan yang berkaitan dengan seks juga boleh menyebabkan tekanan selepas hubungan seks. Terapi dengan ahli psikologi akan membantu anda mendapatkan akar masalah sehingga aktiviti seksual tidak lagi kelihatan mengerikan.

3. Stigma negatif mengenai seks

Seks adalah bahagian normal dalam hubungan romantis. Namun, tidak sedikit orang yang menganggap seks sebagai pantang larang kerana persekitarannya mengajarkannya. Mereka akhirnya melihat persetubuhan sebagai sesuatu yang kotor dan memalukan.

Stigma seperti ini sangat sukar untuk disingkirkan, walaupun seorang lelaki sudah dewasa dan berusaha untuk tidak mempercayainya. Akibatnya, hubungan intim malah menimbulkan emosi negatif dan perasaan bersalah.

Tekanan selepas hubungan seks tidak hanya berlaku pada wanita, tetapi juga pada lelaki. Keadaan ini agak biasa berlaku pada lelaki, tidak banyak yang dinyatakan kerana lelaki lebih jarang meluahkan perasaan berbanding wanita.

Emosi yang anda alami tidak perlu dipandang serius selagi tidak merosakkan keseluruhan kualiti hubungan seksual anda. Namun, jika anda mula merasa terganggu, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi untuk mencari jalan penyelesaiannya.