Kesihatan Muskuloskeletal

Patah tulang rusuk: Ciri, Sebab, Komplikasi, dan Penyelesaian

Patah tulang adalah kecederaan yang boleh berlaku pada struktur tulang di mana-mana bahagian badan. Salah satu bahagian badan yang biasanya terkena keadaan ini, iaitu dada, tepat di tulang rusuk. Jadi, apa ciri, sebab, dan rawatan tulang rusuk yang patah? Berikut adalah maklumat lengkap untuk anda.

Apakah patah tulang rusuk?

Fraktur tulang rusuk adalah kecederaan biasa yang berlaku apabila satu atau lebih tulang rusuk patah atau patah tulang. Tulang rusuk itu sendiri adalah bahagian tulang yang melilit di dada dan terdiri daripada 12 pasang. Fungsi tulang rusuk adalah melindungi organ di dada, seperti jantung dan paru-paru, dan membantu manusia bernafas.

Di hujung tulang rusuk terdapat tisu tebal (tulang rawan tulang rusuk) yang menghubungkan tulang rusuk ke sternum. Nah, patah tulang rawan ini juga sering disebut sebagai patah tulang rusuk, walaupun tulang rusuk itu sendiri tidak patah.

Jenis patah tulang yang berlaku di tulang rusuk boleh patah tulang yang tidak berpindah (keadaan apabila tulang tidak bergeser atau bergerak keluar dari tempatnya) atau patah tulang terlantar (tulang yang patah bergeser atau bergerak keluar dari tempat asalnya). Dalam kebanyakan kes, tulang rusuk yang patah tidak bergerak dari tempat dan sembuh sendiri dalam satu atau dua bulan.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, tulang rusuk yang patah atau patah boleh bergeser atau terjadi pada tiga atau lebih tulang di tempat yang berbeza (cacatdada). Keadaan ini lebih berisiko menyebabkan kerosakan pada organ dan saluran darah di sekitarnya dan menyebabkan kesukaran bernafas.

Tanda dan gejala patah tulang rusuk

Tulang rusuk yang patah kadangkala tidak kelihatan atau kelihatan dari luar. Walau bagaimanapun, secara amnya anda akan merasakan simptom tertentu sekiranya anda mengalami patah tulang rusuk. Berikut adalah ciri, tanda, atau gejala patah tulang rusuk yang biasanya timbul:

 • Kesakitan yang teruk di dada, terutama ketika bernafas, batuk, membongkok atau memusingkan badan, dan menekan tulang dada dan di sekitar tulang kecederaan.
 • Bengkak atau kelembutan di sekitar tulang rusuk yang cedera.
 • Kadang-kadang terdapat lebam pada kulit di sekitar tulang yang patah.
 • Terdengar suara retak ketika tulang patah.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, biasanya orang yang mengalami patah tulang rusuk akan mengalami kesukaran untuk bernafas. Apabila anda sukar bernafas kerana patah tulang rusuk, anda biasanya akan mengalami beberapa gejala, seperti:

 • Mengalami sesak nafas.
 • Rasa cemas, gelisah, atau takut.
 • Mengalami sakit kepala.
 • Rasa pening, letih, atau mengantuk.

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda atau gejala patah tulang rusuk di atas, anda harus segera berjumpa doktor, terutamanya jika anda baru-baru ini mengalami kecederaan akibat kesan keras pada dada. Juga berjumpa doktor jika anda bimbang tentang gejala tertentu di kawasan dada yang tidak disebutkan di atas.

Punca dan faktor risiko patah tulang rusuk

Penyebab umum patah tulang rusuk adalah tekanan atau pukulan langsung ke dada. Tekanan ini biasanya berlaku ketika anda mengalami kemalangan kenderaan, jatuh, penderaan atau penderaan kanak-kanak, atau perlanggaran semasa bersukan.

Namun, patah tulang rusuk juga boleh berlaku kerana trauma berulang dari sukan, seperti golf dan mendayung, batuk teruk yang berpanjangan, dan menjalani pembedahan. bantuan pernafasan (CPR) yang boleh menghancurkan dada.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab ini, terdapat juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami patah tulang rusuk. Faktor risiko ini adalah:

 • Menderita osteoporosis, iaitu keadaan yang menyebabkan tulang menjadi lemah, menjadikannya lebih mudah patah tulang.
 • Atlet atau bermain sukan kontak, seperti hoki atau bola sepak, yang meningkatkan risiko trauma dada, atau jenis sukan lain yang melibatkan gerakan berulang, seperti mendayung atau bermain golf.
 • Lesi yang tidak normal (barah) atau tisu di tulang rusuk, yang dapat melemahkan tulang dan menjadikannya lebih mudah patah tulang dengan tekanan ringan, seperti batuk.

Komplikasi yang mungkin berlaku akibat patah tulang rusuk

Tulang rusuk yang patah boleh merosakkan saluran darah dan organ di dalamnya. Dalam keadaan ini, komplikasi akibat patah tulang rusuk sangat mungkin berlaku. Berikut adalah beberapa komplikasi yang mungkin berlaku akibat patah tulang rusuk:

 • Aorta koyak atau tertusuk

Fraktur tajam pada salah satu daripada tiga tulang rusuk pertama atau atas dapat merobek aorta atau saluran darah lain yang berdekatan. Kerosakan pada saluran darah ini boleh menyebabkan pendarahan yang serius.

 • Pneumotoraks

Apabila patah tulang rusuk berlaku di bahagian tengah dada, patah tajam dapat menusuk atau merobek paru-paru dan menyebabkan paru-paru runtuh (pneumothorax). Pneumothorax adalah keadaan ketika udara terbentuk di ruang antara paru-paru dan dinding dada (rongga pleura).

Keadaan ini menyukarkan paru-paru mengembang ketika bernafas, menyebabkan sesak nafas dan sakit dada pada penderita.

 • Pneumonia

Kesukaran bernafas dan batuk pada orang dengan patah tulang rusuk dapat menyebabkan penumpukan lendir atau kahak di paru-paru, yang dapat menyebabkan jangkitan, seperti radang paru-paru. Dilaporkan dari The Korean Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, pneumonia adalah komplikasi patah tulang rusuk yang paling biasa, dengan jumlah kes mencapai 70 peratus.

 • Limpa koyak, hati, atau buah pinggang

Sekiranya tulang rusuk patah berada di bahagian bawah, patah tajam dapat merobek organ di bawah dada, seperti limpa, hati, atau ginjal.

Walau bagaimanapun, komplikasi ini sangat jarang berlaku kerana tulang rusuk bawah lebih fleksibel daripada tulang rusuk atas dan tengah, sehingga patah tulang jarang berlaku. Walaupun jarang berlaku, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan serius pada ketiga-tiga organ tersebut.

Cara mendiagnosis patah tulang rusuk

Untuk mendiagnosis patah tulang rusuk, doktor anda akan bertanya kepada anda gejala apa yang anda alami dan bagaimana kecederaan itu berlaku. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan menekan tulang rusuk dengan lembut.

Doktor juga boleh mendengar paru-paru anda dan memerhatikan pergerakan tulang rusuk anda semasa anda bernafas, untuk mengenal pasti jika anda mengalami kesukaran bernafas. Selepas itu, doktor anda boleh memerintahkan satu atau lebih ujian pencitraan berikut untuk mengesahkan diagnosis:

 • X-ray. Tidak semua patah tulang rusuk dapat dilihat pada sinar-X, terutama jika hanya terdapat patah tulang. Walau bagaimanapun, sinar-X juga dapat membantu doktor dalam mendiagnosis paru-paru yang runtuh.
 • Imbasan CT. Ujian ini umumnya diperlukan jika anda mengalami kecederaan tulang rusuk yang kompleks, seperti kecederaan pada tisu lembut dan saluran darah, yang tidak dapat dikesan oleh sinar-X.
 • MRI. Ujian ini secara amnya dilakukan untuk mengesan kerosakan pada tisu lembut dan organ di sekitar tulang rusuk atau untuk membantu mengesan keretakan tulang rusuk yang lebih halus.
 • Imbas tulang. Ujian ini berguna untuk mengesan jenis keretakan tekanan di tulang rusuk yang biasa disebabkan oleh gerakan atau trauma yang berulang.

Rawatan untuk patah tulang rusuk

Sebilangan besar kes patah tulang rusuk sembuh sendiri dalam masa tiga hingga enam minggu. Anda hanya perlu berehat dan menghadkan aktiviti untuk membantu proses penyembuhan.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor untuk melihat betapa teruknya keadaan anda. Keterukannya menentukan sama ada anda memerlukan rawatan patah tulang tertentu untuk membantu patah tulang rusuk anda sembuh.

Namun, secara amnya, ubat dan rawatan dari doktor untuk patah tulang di tulang rusuk, iaitu:

 • Dadah

Salah satu tujuan rawatan untuk patah tulang rusuk adalah untuk menghilangkan rasa sakit yang anda alami. Sebabnya, rasa sakit yang muncul dapat menyukarkan anda untuk menarik nafas dalam-dalam dan meningkatkan risiko terkena radang paru-paru.

Beberapa ubat yang biasanya diberikan oleh doktor, seperti paracetamol, ibuprofen, naproxen, atau ubat oral lain yang lebih kuat. Sekiranya ubat oral tidak cukup, doktor anda mungkin mengesyorkan suntikan anestetik tahan lama di sekitar saraf yang menyokong tulang rusuk.

 • Terapi

Setelah kesakitan anda terkawal, doktor anda biasanya akan meminta anda terapi. Semasa terapi, anda akan menerima latihan pernafasan untuk membantu anda bernafas dengan lebih mendalam. Sebabnya, nafas pendek dapat meningkatkan risiko radang paru-paru.

 • Operasi

Pembedahan adalah prosedur perubatan yang sangat jarang digunakan untuk merawat patah tulang di tulang rusuk. Pembedahan patah tulang biasanya hanya disyorkan untuk kecederaan yang sangat kompleks dan teruk, seperti dada lembik atau keadaan yang membuat pernafasan begitu sukar sehingga alat pernafasan diperlukan.

Dalam keadaan ini, pembedahan dilakukan dengan memasang plat atau skru untuk meluruskan tulang dan menahannya pada kedudukan yang betul. Dengan pembedahan ini, pesakit diharapkan dapat bernafas kembali dengan betul, sehingga dapat membantu proses penyembuhan dan mengelakkan komplikasi.

Ubat rumah yang dapat membantu pemulihan patah tulang rusuk

Sebagai tambahan kepada nasihat perubatan dari doktor, anda dapat membantu proses penyembuhan patah tulang rusuk dengan membuat perubahan gaya hidup dan rawatan di rumah berikut:

 • Sapukan ais ke kawasan tulang rusuk yang patah secara berkala selama beberapa hari pertama selepas kecederaan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
 • Rehat dan jika perlu cuti dari tempat kerja.
 • Seboleh-bolehnya lakukan pergerakan bahu yang ringan untuk membantu bernafas dan membersihkan lendir dari paru-paru.
 • Semasa anda pulih, penting untuk batuk atau menarik nafas dalam-dalam sekurang-kurangnya sekali sejam. Sekiranya anda akan batuk, pegang bantal di dada untuk mengurangkan rasa sakit.
 • Cuba tidur lebih lena pada waktu malam.
 • Sekiranya tulang rusuk anda patah tetapi anda tidak mencederakan leher atau punggung, ada baiknya berbaring di sebelah anda untuk membantu anda bernafas dengan lebih mendalam.

Selain rawatan di rumah yang dapat membantu penyembuhan, anda juga perlu mengelakkan perkara yang dapat memperlambat pemulihan, seperti:

 • Balut kawasan di sekitar dada dengan pembalut, serpihan, atau alat pembungkus lain. Ini sebenarnya menyukarkan anda untuk bernafas dan meningkatkan risiko anda menghidap radang paru-paru.
 • Jangan berbaring atau diam dalam jangka masa yang lama.
 • Jangan angkat benda berat.
 • Jangan melakukan senaman yang membuat kesakitan anda bertambah teruk.
 • Jangan merokok atau makan makanan untuk patah tulang tertentu yang dapat melambatkan proses penyembuhan tulang.