Ubat dan Makanan Tambahan

Quinine •

Ubat Kina Apa?

Untuk apa Quinine?

Quinine adalah ubat yang digunakan sendiri atau dengan ubat lain untuk mengubati malaria yang disebabkan oleh gigitan nyamuk di negara-negara di mana malaria sering terjadi. Parasit malaria dapat memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk, dan hidup di tisu badan seperti sel darah merah atau hati. Ubat ini digunakan untuk membunuh parasit malaria yang hidup di sel darah merah. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu mengambil ubat lain (seperti primaquine) untuk membunuh parasit malaria yang hidup di tisu badan yang lain. Kedua-dua ubat ini diperlukan untuk penyembuhan sepenuhnya dan untuk mencegah jangkitan kembali (kambuh). Quinine tergolong dalam kelas ubat yang disebut antimalarial. Ia tidak digunakan untuk mencegah malaria.

Pemerintah mempunyai garis panduan dan cadangan perjalanan untuk pencegahan dan rawatan malaria di berbagai pelosok dunia. Bincangkan maklumat terkini mengenai penyakit ini dengan doktor anda sebelum anda pergi ke tempat di mana penyakit malaria berleluasa.

Bagaimana cara menggunakan Quinine?

Baca panduan ubat dan Risalah Maklumat Pesakit yang disediakan oleh farmasi, jika ada, sebelum anda mendapatkan ubat ini dan setiap kali anda membelinya. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil ubat ini dengan mulut, dengan makanan untuk mengelakkan sakit perut, seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Ubat ini biasanya diambil setiap 8 jam selama 3-7 hari atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Minum ubat ini 2-3 jam sebelum atau sesudah mengambil antasid yang mengandungi aluminium atau magnesium. Produk ini mengikat kina, mencegah tubuh menyerap sepenuhnya ubat.

Dos dan jangka masa rawatan bergantung pada keadaan perubatan anda, negara di mana anda dijangkiti, ubat malaria lain yang anda ambil, dan tindak balas anda terhadap rawatan.

Dos untuk kanak-kanak adalah berdasarkan berat badan.

Sangat penting untuk terus mengambil ubat ini (dan ubat malaria lain) seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan mengambil lebih atau kurang daripada yang ditetapkan. Jangan terlepas dos. Teruskan ubat ini sehingga hilang, walaupun gejala hilang dalam beberapa hari. Melewatkan dos atau menghentikan ubat anda terlalu cepat boleh menyebabkan jangkitan sukar dirawat dan kembali lagi.

Ubat ini berfungsi paling baik apabila jumlah dalam badan berada pada tahap yang tetap. Jadi, ambil ubat ini untuk jangka masa yang sama. Agar anda tidak lupa, minum pada masa yang sama setiap hari.

Beritahu doktor anda jika anda tidak merasa lebih baik selepas 1-2 hari rawatan. Sekiranya demam kembali selepas preskripsi hilang, hubungi doktor anda supaya dia dapat menentukan apakah malaria anda berulang.

Bagaimana Quinine disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.