Gangguan Darah

Penyebab Limfosit Rendah dan Cara Mengatasinya |

Sel darah putih (leukosit) adalah sebahagian daripada sistem imun yang berfungsi untuk mengesan dan melawan benda asing penyebab penyakit di dalam badan anda. Apabila sel darah putih rendah, anda mungkin mengalami keadaan yang disebut leukopenia. Satu jenis leukosit yang kadarnya juga menurun ketika anda menghidap leukopenia adalah limfosit. Apa itu limfosit? Apa maksudnya jika tahap limfosit rendah di dalam badan?

Apa itu limfosit?

Limfosit adalah sel darah putih yang juga merupakan bahagian dari sistem imun. Terdapat dua jenis dan fungsi utama limfosit, iaitu:

 • Sel B, yang menghasilkan molekul antibodi yang memusnahkan virus atau bakteria.
 • Sel T, yang menyerang kuman dan membentuk sitokin (bahan yang membantu mengaktifkan bahagian lain dari sistem imun).

Tahap normal limfosit dalam tubuh orang dewasa adalah antara 1,000-4,800 per mikroliter darah (mcL). Sementara itu, tahap limfosit normal dalam badan kanak-kanak adalah antara 3.000-9.500 per mikroliter darah.

Kira-kira 20-40% sel darah putih anda terdiri daripada limfosit. Limfosit anda dikatakan rendah (limfositopenia) jika:

 • Limfosit kurang dari 1,000 / mcL darah pada orang dewasa
 • Limfosit kurang dari 3,000 / mcL darah pada kanak-kanak

Dipetik dari National Heart, Lung, and Blood Institute, kebanyakan orang dengan limfosit rendah mempunyai jumlah sel T yang rendah.

Secara umum, terdapat beberapa perkara yang menyebabkan limfosit rendah, iaitu:

 • Tubuh tidak menghasilkan limfosit yang mencukupi
 • Tubuh merosakkan limfosit
 • Limfosit tersekat di limpa atau kelenjar getah bening

Penyebab limfosit rendah

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan bilangan limfosit rendah. Walau bagaimanapun, secara umum, penyebab limfosit rendah dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu penyebab yang disebabkan oleh sejarah keluarga (diwarisi) dan penyebabnya disebabkan oleh penyakit tertentu.

Tidak diketahui sepenuhnya mengapa penyakit tertentu boleh menyebabkan tahap limfosit anda berada di bawah normal. Sebenarnya, sebilangan orang mempunyai bilangan limfosit rendah tanpa sebab yang mendasari.

Beberapa keadaan kesihatan atau penyakit yang menyebabkan limfosit rendah termasuk:

 • Penyakit berjangkit, seperti AIDS, hepatitis virus, tuberkulosis, dan demam kepialu
 • Penyakit autoimun, seperti lupus. Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel dan tisu badan.)
 • Terapi steroid
 • Leukemia atau gangguan darah lain, seperti penyakit Hodgkin dan anemia aplastik
 • Rawatan barah, seperti kemoterapi dan radiasi

Selain daripada penyakit tertentu, penyakit yang diwarisi (genetik) juga boleh menyebabkan anda mempunyai tahap limfosit yang rendah. Beberapa keadaan berikut adalah keadaan yang jarang berlaku, iaitu:

 • AnGali DiGeorge
 • Sindrom Wiskott-Aldrich
 • Sindrom imunodefisiensi yang teruk
 • Ataxia-telangiectasia

Jumlah limfosit yang rendah mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala. Keadaan ini biasanya akan dijumpai semasa anda benar-benar memeriksa penyakit lain, seperti tifus atau AIDS.

Sekiranya anda mempunyai jangkitan, jangkitan berulang, atau jangkitan yang tidak hilang, doktor anda mungkin mengesyaki anda mempunyai limfositopenia.

Bagaimana menangani tahap limfosit yang rendah?

Tahap limfosit rendah yang ringan dan tanpa sebab mungkin tidak memerlukan rawatan dan boleh hilang sendiri.

Namun, jika anda mengalami jangkitan yang tidak biasa, berulang, atau berterusan kerana jumlah limfosit anda terus menurun, anda mungkin memerlukan rawatan untuk merawat jangkitan tersebut.

Terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat tahap limfosit rendah, iaitu:

1. Rawat jangkitan

Tahap limfosit yang rendah menjadikan tubuh lebih sukar untuk melawan jangkitan. Anda mungkin lebih rentan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh virus, kulat, parasit, atau bakteria.

Rawatan untuk jangkitan bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya jangkitan anda disebabkan oleh jangkitan bakteria, anda akan diberi antibiotik. Setelah jangkitan hilang, anda mungkin masih memerlukan rawatan susulan untuk mencegah jangkitan berulang.

Kanak-kanak dengan jangkitan bakteria serius boleh disyorkan ubat yang disebut globulin imun. Ubat ini membantu meningkatkan sistem imun dan melawan jangkitan.

2. Rawatan untuk penyakit atau keadaan yang mendasari

Banyak keadaan dan penyakit boleh menyebabkan limfosit berada di bawah tahap normal, termasuk AIDS, gangguan darah, hingga anemia aplastik. Untuk meningkatkan bilangan limfosit anda, doktor anda akan merawat penyakit yang mendasari terlebih dahulu.

Anda mungkin perlu melakukan pengiraan darah lengkap secara tetap untuk menentukan sama ada rawatan itu berjalan atau tidak. Sekiranya rawatan untuk penyakit yang mendasari berjaya, tahap limfosit anda mungkin meningkat.

3. Rawatan lain

Pilihan rawatan lain untuk merawat limfositopenia sedang disiasat oleh saintis. Penyelidik mencari cara untuk meningkatkan pengeluaran limfosit pada pesakit limfositopenia dengan keadaan asas yang serius.

Beberapa kajian menyelidiki sel induk (batang) dan pemindahan sumsum sebagai kaedah untuk merawat limfosit rendah. Prosedur ini membantu merawat dan menyembuhkan beberapa keadaan yang boleh menyebabkan bilangan limfosit di bawah normal.

Selain yang disebutkan di atas, anda juga boleh melakukan cara mudah di bawah ini untuk mengelakkan jangkitan disebabkan limfosit rendah, iaitu:

 • Elakkan orang sakit dan orang ramai
 • Elakkan makanan yang berisiko mendedahkan anda kepada bakteria, seperti makanan mentah atau kurang matang
 • Basuh tangan dengan kerap
 • Jaga kebersihan gigi dan mulut dan periksa secara berkala untuk mengurangkan risiko masalah gigi dan mulut
 • Bincangkan dengan doktor anda sama ada anda memerlukan vaksin selesema tahunan atau vaksin pneumonia

Anda perlu mengenali tanda-tanda jangkitan, seperti demam. Periksa gejala anda di sini. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda fikir anda mempunyai jangkitan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found