Kehamilan

Bayi Tidak Menuju Pelvis Sebelum Bersalin, Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

Pergerakan bayi dalam rahim mulai meluncur ke bawah dan ke bawah adalah salah satu tanda pertama bahawa badan anda bersiap untuk bersalin. Namun, apa yang berlaku ketika hampir tiba waktu bersalin tetapi bayi belum jatuh ke pelvis? Apa yang boleh dilakukan oleh ibu-ibu? Lihat petua di bawah, OK?

Memahami pergerakan bayi ke pelvis

Ketika badan mula bersiap untuk bersalin, bayi akan tenggelam ke dalam pelvis. Gerakan bayi yang merosot ke pelvis ini disebut menjatuhkan atau keringanan.

Pergerakan ini bermaksud bahawa bayi memusingkan badannya untuk meletakkan kepalanya sehingga turun menuju ke saluran kelahiran. Bayi perlu mencapai kedudukan optimum dalam rahim untuk melalui saluran kelahiran.

bayi turunia boleh berlaku beberapa minggu sebelum persalinan bermula, antara minggu ke-34 dan ke-36 kehamilan. Walau bagaimanapun, bagi sebilangan wanita, pergerakan bayi di dalam rahim dapat terjadi hanya beberapa jam sebelum kelahiran bermula.

Sekiranya anda merasakan bayi anda turun, doktor boleh memeriksa kedudukan bayi dan meramalkan kapan kelahiran akan bermula.

Setiap kehamilan adalah berbeza. Bagi sebilangan wanita, waktu bersalin tidak terlalu jauh ketika pergerakan bayi di dalam rahim merosot. Walau bagaimanapun, yang lain mungkin masih jauh.

Sebilangan calon ibu yang lain mungkin tidak pernah merasakan bayi dalam kandungan turun sehingga detik terakhir sebelum melahirkan.

Apa yang boleh dilakukan untuk membantu bayi turun ke pelvis?

Sekiranya bayi kelihatan tidak turun ke pelvis walaupun selepas kehamilan 36 minggu, anda boleh melakukan perkara berikut.

  • Nikmati aktiviti fizikal ringan untuk membuka serviks. Contohnya, berjalan kaki dan berjongkok. Walau bagaimanapun, jangan terlibat dalam aktiviti yang terlalu berat.
  • Elakkan duduk bersila kerana ini boleh mendorong bayi masuk semula. Duduk dengan lutut dan bersandar ke depan boleh membuatkan bayi anda bergerak ke pelvis.
  • Menggunakan bola gim wanita hamil (bola kelahiran) untuk membantu memindahkan bayi ke pelvis dan juga mengurangkan sakit belakang dan pinggul.
  • Squats membantu dalam membuka pelvis dan menguatkan otot pelvis. Ini membantu menggerakkan bayi lebih dekat ke pelvis. Walau bagaimanapun, elakkan kedudukan berjongkok.
  • Berbaring di sebelah kiri anda dengan bantal di antara lutut anda.
  • Berenang dengan perut menghadap ke atas. Elakkan sakit dada jika terdapat rasa sakit pada pelvis.
  • Sekiranya pekerjaan anda membuatkan anda duduk atau berdiri di satu tempat untuk jangka masa yang lama, pastikan anda berehat dan bergerak dengan seimbang. Sekiranya anda duduk terlalu lama, bangun dan berjalan-jalan selama beberapa minit. Sekiranya anda sudah lama berdiri, berehat sebentar dan cari tempat duduk.

Bercakap dengan doktor anda sebelum mencuba salah satu petua di atas atau jika anda mengesyaki bahawa bayi tidak bergerak ke kawasan pelvis.