Kesihatan mental

4 Jenis Masalah Kesihatan Kerana Terlalu Sering Memainkan Telefon Pintar •

Bermain terlalu lama telefon pintar bukan sahaja membuat kita kehilangan masa, tetapi juga boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah kesihatan. Pada masa kini, hampir semua orang mempunyai telefon pintar. Laporan SUPR yang dikeluarkan melalui kajian Nielsen Informate Mobile Insight oleh Vserv mendapati bahawa sekitar 61 peratus pengguna telefon pintar di Indonesia berumur kurang dari 30 tahun.

Laporan tersebut menyatakan bahawa pengguna telefon pintar menghabiskan purata 129 minit sehari di hadapan skrin. Sebenarnya, satu dari lima pengguna telefon pintar di Indonesia menggunakan sekitar 249 MB data setiap hari, sehingga termasuk dalam kriteria untuk penggemar data / pengguna tamak.

Selain menjadi alat komunikasi, telefon pintar kini menjadi sumber maklumat, penolong di saat-saat canggung, mengisi keheningan, bahkan untuk menghilangkan tekanan. Oleh itu, tidak jarang banyak orang lebih suka bermain telefon pintar pada waktu lapang seperti berehat atau sebelum tidur. Namun, adakah benar jika telefon pintar mampu menghilangkan tekanan atau sebaliknya?

Gangguan psikologi yang berkaitan dengan penggunaan telefon pintar

Satu kajian menyatakan bahawa telefon pintar sebenarnya dapat meningkatkan tekanan kerana sering membuat anda merasa perlu untuk segera mengkaji dan menanggapi setiap mesej atau pemberitahuan yang masuk.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda alami sekiranya anda berlebihan telefon pintar:

1. Kebimbangan Bateri Rendah

Apa yang anda buat pada bateri WL Adakah anda sudah mencapai 15 peratus? Biarkan saja atau panik dan cari pengecas atau Bank kuasa? Sekiranya jawapan anda panik, maka anda mungkin akan mengalami kebimbangan bateri rendah aka kerisauan kerana bateri lemah.

2. Sindrom Getaran Phantom

Pernahkah anda merasakan telefon anda bergetar atau menyangka ia berdering ketika tidak? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami sindrom getaran hantu. Satu kajian mendapati bahawa semakin cemas anda untuk terus berhubung melalui telefon anda, semakin besar kemungkinan anda salah menafsirkan gatal sebagai pemberitahuan tentang mesej atau panggilan masuk.

3. Nomofobia

Adakah anda terlepas telefon pintar adakah perkara yang paling anda takuti? Sekiranya demikian, maka anda mungkin mengalami nomofobia. Nomophobia adalah sindrom ketakutan tidak memegang telefon bimbit. Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa orang yang terlibat dalam aktiviti ketika telefon bimbit mereka mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi dan bahkan dapat meningkatkan kegelisahan.

4. Takut Hilang (FOMO)

Masalah kesihatan lain adalah FOMO, ketakutan kehilangan maklumat terkini dari internet atau media sosial. Kajian dari University of Essex mendapati bahawa ciri-ciri orang yang telah dijangkiti FOMO adalah mereka yang selalu memeriksa akaun media sosial mereka setiap masa untuk melihat apa yang dilakukan oleh orang lain, bahkan sehingga mengabaikan aktiviti mereka sendiri.

FOMO juga boleh ditafsirkan sebagai kemunculan kebimbangan apabila melihat orang lain melakukan aktiviti yang lebih menyeronokkan dan lebih bahagia. Akibatnya, mereka yang menghidap FOMO sering membandingkan kehidupan mereka dengan orang lain yang dapat membuat mereka merasa tidak bahagia, cemburu, dan bahkan tertekan.

Mengelakkan masalah kesihatan kerana penggunaan telefon bimbit

Tidak ada salahnya menggunakan telefon pintar. Cuma, jika telefon bimbit benar-benar menjadikan anda tidak peduli dengan persekitaran, malas melakukan aktiviti, dan membuat anda ketagih, maka anda perlu segera membatasi penggunaannya. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan penggunaan telefon pintar anda secara berlebihan:

  • Bangun dan bergerak. Menggunakan terlalu banyak telefon pintar tidak jarang akan membuat anda malas bergerak. Oleh itu, anda perlu memaksa diri sedikit untuk bangun dan melakukan aktiviti fizikal, walaupun hanya aktiviti ringan seperti berjalan kaki pada waktu petang, yoga, atau menunggang basikal.
  • Berseronok. Walaupun bermain telefon pintar dapat memberikan kesenangan. Tetapi ingat juga, lakukan aktiviti selain menatap skrin telefon pintar seperti memasak, melukis, dan bertemu rakan, akan memberikan kesenangan lain yang dapat menjadikan hidup anda lebih bahagia dan lebih berwarna.
  • Matikan telefon pintar sebelum tidur. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, cubalah ganti aktiviti bermain telefon bimbit ini dengan membaca buku atau mendengar muzik. Gunakan telefon pintar sebelum tidur sebenarnya membuat otak anda terus berfungsi sehingga akan terus membuat anda terjaga dan menjadikannya lebih sukar untuk tidur.

Jangan biarkan kemajuan teknologi membuat anda lupa bahawa teknologi sebenarnya ada untuk memudahkan manusia berkomunikasi, bukan membuat anda bergantung, tidak berdaya, atau bahkan mengalami masalah kesihatan ketika telefon pintar tiada api.