Kesihatan kulit

Cara Meluruskan Rambut atau Pelurus untuk Menjaga Kesihatan Rambut

Rambut yang sihat mempunyai kecantikan tersendiri. Namun, sebilangan orang mungkin menginginkan rambut lurus kerana dianggap senang diurus. Sebenarnya, ada pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk meluruskan rambut atau yang sering disebut pelurus.

Pilihan cara meluruskan rambut

Sebelum ini, meluruskan rambut mungkin memerlukan masa yang lama kerana menggunakan bahan semula jadi. Tetapi sekarang, kemajuan teknologi telah mengubahnya.

Terdapat beberapa jenis rawatan yang dikatakan menjadikan rambut anda lebih lurus. Setiap jenis mempunyai sebatian dan kaedah kimia yang berbeza. Anda boleh mendapatkannya melalui rawatan rambut di salun dan juga di rumah.

Berikut adalah beberapa cara untuk meluruskan rambut yang memerlukan peralatan di salun agar lebih berkesan.

1. Mengembalikan semula

Salah satu cara untuk meluruskan rambut dengan peralatan di salun adalah membalas semula. Membangun semula Ini dilakukan dengan mengubah struktur folikel rambut untuk mengubah bentuknya.

Anda lihat, rambut terdiri daripada protein yang dihubungkan oleh ikatan yang menentukan struktur rambut. Hasilnya, setiap orang akan mempunyai jenis rambut yang berbeza bergantung pada ikatannya, sama ada rambut lurus, kerinting, atau bergelombang.

Cara pelurus rambut ini melonggarkan ikatan rambut dan memecahkannya. Dengan cara itu, rambut lebih senang digayakan menjadi lebih lurus.

Tempoh prosedur ini adalah sekitar 3 - 8 jam, bergantung pada panjang dan struktur rambut anda. Proses membalas semula Ia agak rumit dan bermula dari mencuci rambut, meluruskan rambut dengan papan plastik, hingga meluruskan rambut anda semula.

Walaupun agak popular, kaedah meluruskan rambut ini tentunya mempunyai risiko tersendiri kerana rambut akan terdedah kepada panas dalam jangka masa yang lama. Di samping itu, kesan dari membalas semula juga hanya sah selama 6-7 bulan.

2. Melicinkan

Berlainan daripada membalas semula, melicinkan adalah cara meluruskan rambut dengan menggunakan formaldehid yang disapu pada rambut. Setelah diaplikasikan, rambut akan 'disetrika' dengan suhu tertentu untuk mengunci rambut agar tetap lurus.

Walaupun tidak sesuai untuk semua rambut dan separa kekal, melicinkan Gunakan bahan yang tidak terlalu kuat. Dengan cara itu, risiko kerosakan rambut juga berkurang.

Formaldehid yang digunakan dalam pelurus rambut ini akan memutuskan ikatan hidrogen molekul keratin.

Kemudian, rambut kering akan mempunyai keratin baru kerana formaldehid mengikat filamen keratin untuk menjadikannya lurus. Inilah yang menjadikan rambut melicinkan menjadi lebih lurus dan berkilat.

Sifat ini separa kekal. Maksudnya, kaedah meluruskan rambut ini hanya bertahan antara 2-5 bulan. Kaedah yang juga disebut rawatan keratin biasanya disarankan untuk pemilik rambut bergelombang dan kerinting kerana tidak akan terlalu banyak mengubah struktur rambut.

//wp.hellohealth.com/health-living/beauty/natural-how-to-lengthen-hair/

3. Meluruskan rambut

Bagi sesetengah orang, meluruskan rambut hampir menjadi salah satu keperluan harian mereka. Sebabnya, pelurus sangat berguna untuk mengatur dan merapikan gaya rambut.

Kaedah meluruskan rambut ini menggunakan alat yang berfungsi serupa dengan besi, yang menghasilkan panas untuk menghilangkan kusut.

Berlainan daripada melicinkan dan membalas semula, pelurus tidak memerlukan bahan kimia. Walau bagaimanapun, kesannya hanya bertahan dalam masa yang singkat, iaitu 1-2 hari selepas penggunaan.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan terdapat bahaya yang sering terjadi akibat pelurusan rambut, termasuk:

 • rambut menjadi kering,
 • keguguran rambut,
 • kulit kepala gatal, dan
 • jenis dan tekstur rambut asli perlahan-lahan hilang.

Itulah sebabnya, anda tidak boleh sembrono memperbaiki rambut anda secara sembarangan. Terdapat pelbagai petua yang boleh dilakukan untuk merawat rambut walaupun sering diluruskan, yaitu:

 • gunakan perapi atau vitamin rambut sebelum meluruskan,
 • tetapkan suhu seterika serendah mungkin, dan
 • lakukan penjagaan rambut sekerap mungkin, seperti topeng rambut.

4. Pelurus rambut yang lain

Sebagai tambahan kepada tiga kaedah di atas, anda juga boleh meluruskan rambut dengan bantuan alat lain tanpa bahan kimia, termasuk:

 • sisir pelurus rambut atau sisir panas , dan
 • kipas pengering.

Bahaya meluruskan rambut dengan bahan kimia aktif

Bahan kimia dan alat yang digunakan untuk meluruskan rambut menjadikan rambut lebih teratur. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai kesan sampingan yang dilaporkan mempengaruhi kesihatan rambut dan kulit kepala.

Sekiranya anda sering meluruskan rambut anda dengan alat dan bahan kimia tertentu dalam masa terdekat, ada kemungkinan mengalami:

 • kulit kepala gatal,
 • ada sensasi terbakar di kulit kepala,
 • keguguran rambut,
 • parut pada kulit kepala,
 • batang rambut melemah dan menipis,
 • warna rambut berubah, begitu juga
 • tindak balas alahan terhadap bahan kimia.

Itulah sebabnya, alat pelurus rambut dan bahan kimia tidak boleh terlalu kerap digunakan agar tidak menyebabkan keadaan di atas.

Cara semula jadi untuk meluruskan rambut

Alat dan bahan penggayaan rambut yang digunakan dalam melicinkan , membalas semula , dan pelurus pasti boleh merosakkan rambut. Sebabnya, rambut akan terdedah kepada haba dan sebatian kimia yang boleh membahayakan kesihatan rambut dan menjadikannya kering.

Masalah seperti rambut pecah, rambut gugur, dan kelemumur boleh berlaku jika pelurus rambut tidak digunakan dengan betul. Tidak perlu risau, anda boleh mencuba alternatif lain dengan menggunakan kaedah dan bahan semula jadi

Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang boleh digunakan untuk meluruskan rambut.

1. Gunakan perapi selepas mencuci

Cara paling mudah untuk meluruskan rambut secara semula jadi adalah dengan menggunakan perapi. Perapi rambut mengandungi minyak, humektan (bahan pelembap), dan alkohol khas yang menjadikan rambut lembut dan lembut.

Bukan hanya itu, beberapa perapi juga mengandungi protein khas yang dapat menyatukan hujung rambut yang patah. Hasilnya, rambut kelihatan lebih tebal. Pakar mengesyorkan menggunakan perapi setiap kali anda mencuci rambut.

//wp.hellohealth.com/healthy-living/beauty/hair-care/washing-the-right/

2. Menggabungkan minyak pati dan produk penjagaan rambut

Anda mungkin pernah mendengar jiran atau rakan terdekat anda mengesyorkan minyak pati untuk rambut yang lebih lurus. Kaedah ini mungkin tidak terbukti secara saintifik, tetapi bahan aktif dalam minyak pati tentu bermanfaat untuk rambut.

Anda boleh mencampurkan beberapa tetes minyak, seperti serai, lavender, atau argan, ke dalam syampu dan perapi rambut semasa mencuci rambut. Kemudian, gunakan campuran seperti biasa.

Anda pasti memerlukan proses yang tidak singkat. Walau bagaimanapun, kaedah ini lebih selamat dari bahaya kerosakan rambut daripada alat-alat penata rambut.

3. Menggunakan topeng rambut

Sumber: Kehidupan Hidup

Topeng rambut diciptakan untuk menghasilkan rambut yang berkilat dan kelihatan sihat. Sebabnya, topeng rambut membantu menyuburkan rambut dan mengunci kelembapan, vitamin, dan antioksidan pada rambut.

Selain itu, cara meluruskan rambut secara semula jadi ini juga membantu menguatkan rambut agar tidak gugur dan mudah pecah.

Anda boleh membuat topeng di rumah menggunakan bahan semula jadi. Contohnya, topeng yang diperbuat daripada telur dan minyak zaitun dikatakan berkesan meluruskan rambut kerana kedua-duanya dapat mengembalikan protein rambut agar lebih mudah diuruskan.

Cara membuat topeng telur dan minyak zaitun:

 • Pukul 2 telur dan 3 sudu minyak zaitun hingga sebati
 • Sapukan campuran pada rambut
 • Biarkan selama 1 jam
 • Bilas rambut dengan syampu

Anda boleh menggunakan topeng rambut setiap 2-3 kali dalam dua minggu. Sekiranya bahan semula jadi di rumah tidak mencukupi, anda juga boleh membeli topeng rambut yang dijual secara komersial.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu yang berkaitan dengan penyakit kulit kepala, berjumpa dengan doktor anda sebelum berusaha meluruskan rambut atau meluruskannya. Baik dengan alat dan menggunakan bahan semula jadi.