Kesihatan pernafasan

Bahaya bronkitis yang perlu anda perhatikan |

Bronkitis adalah keadaan keradangan pada lapisan saluran pernafasan yang membawa udara ke dan dari paru-paru (bronkial). Keadaan ini biasanya tidak membimbangkan. Walau bagaimanapun, dalam situasi tertentu, bronkitis dapat menimbulkan sejumlah komplikasi. Apakah bahaya atau komplikasi yang boleh menyebabkan bronkitis?

Apakah komplikasi bronkitis?

Bahaya bronkitis, baik jenis akut dan kronik, dapat mengintai penghidapnya. Walau bagaimanapun, bahaya yang timbul biasanya berlaku pada orang dengan bronkitis kronik kerana penyakit ini jangka panjang dan memerlukan perhatian khusus.

Berikut adalah bahaya komplikasi bronkitis yang berpotensi menyerang anda:

1. Mudah dijangkiti jangkitan

Orang dengan bronkitis lebih mudah terkena jangkitan bakteria saluran udara dan paru-paru. Dikutip dari laman web Rady Children Hospital-San Diego, beberapa orang dengan bronkitis kronik boleh mengalami komplikasi dalam bentuk jangkitan pernafasan kekal.

Sekiranya anda menghidap bronkitis kronik, ia memerlukan masa lebih lama untuk merawat jangkitan lain. Akibatnya, gejala yang muncul dapat bertahan lebih lama dan menjadi teruk (memburukkan atau memburukkan lagi gejala).

Bronkitis kronik meningkatkan risiko jangkitan paru-paru. Oleh itu, disarankan agar anda mendapat vaksin influenza setiap tahun.

2. Radang paru-paru

Salah satu bahaya bronkitis adalah radang paru-paru. Penyebab bronkitis yang paling biasa adalah virus. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ia boleh menyebabkan penurunan sistem imun badan. Ini kemudian memudahkan bakteria masuk, menyebabkan radang paru-paru.

Pneumonia adalah jangkitan pada kantung udara paru-paru anda (alveoli). Kantung udara boleh diisi dengan cecair atau nanah. Walaupun serupa, radang paru-paru menyebabkan gejala yang berbeza daripada bronkitis.

Pneumonia

Gejala ini merangkumi:

 • Batuk
 • Demam
 • Menggigil

Orang dengan bronkitis boleh menjadi lebih mudah terkena radang paru-paru kerana pada dasarnya penyakit ini berlaku kerana sistem ketahanan badannya lemah.

Kumpulan umur berikut lebih rentan terhadap bahaya bronkitis dalam bentuk radang paru-paru, iaitu:

 • Umur di bawah 2 tahun atau lebih dari 65 tahun.
 • Telah mengalami strok.
 • Kesukaran menelan.
 • Menghidap asma, fibrosis, diabetes, kegagalan hati, atau keadaan perubatan lain.
 • Mempunyai pergerakan terhad.
 • Sementara tempoh penyembuhan mempengaruhi sistem imun.
 • Adakah menerima terapi atau rawatan untuk barah.
 • Perokok.
 • Peminum alkohol.

Dalam beberapa kes, bronkitis juga dapat berkembang menjadi radang paru-paru walaupun menggunakan antibiotik untuk rawatan bronkitis. Ini kerana antibiotik yang dimakan hanya berguna untuk mengobati bakteria penyebab bronkitis, sementara bakteria penyebab pneumonia masih dapat berkembang.

3. Pneumonia aspirasi

Sekiranya anda menghidap bronkitis, anda akan mengalami batuk yang berterusan. Ini dapat meningkatkan risiko tersedak semasa mengunyah makanan di mulut.

Apabila anda tersedak, makanan akan memasuki paip yang salah dan bergerak ke paru-paru anda. Keadaan ini berpotensi menyebabkan bahaya bronkitis lain, iaitu pneumonia aspirasi.

Keadaan ini dapat diubati dengan prosedur penghisap dengan tiub khas. Walau bagaimanapun, jangka hayat apabila anda mendapat pneumonia aspirasi bergantung pada usia dan situasi lain.

4. Penyakit jantung

Jurnal Perubatan Dalaman menyebutkan bahawa jangkitan pernafasan, termasuk bronkitis, radang paru-paru, hingga selesema biasa dapat meningkatkan risiko seseorang terkena serangan jantung. Ini adalah bahaya lain yang disebabkan oleh bronkitis yang juga perlu anda perhatikan.

Kajian itu meneliti 578 orang yang mengalami serangan jantung kerana penyumbatan arteri koronari. Orang-orang kemudian memberi maklumat mengenai sejarah jangkitan pernafasan mereka dan berapa kerap mereka menghidapnya.

Akibatnya, mereka mengaku mengalami beberapa gejala jangkitan pernafasan sebelum mengalami serangan jantung. Gejala ini merangkumi sakit tekak, batuk, demam, sinus, dan gejala selesema lain.

Kajian menyimpulkan bahawa jangkitan pernafasan, termasuk bronkitis, adalah pencetus serangan jantung akut. Risiko ini mungkin dapat dikurangkan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikannya.

Bagaimana untuk mengelakkan bahaya yang disebabkan oleh bronkitis?

Salah satu langkah pencegahan komplikasi bronkitis adalah mengenali gejala anda. Sekiranya anda mengalami gejala bronkitis, penting untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Doktor akan segera memeriksa sama ada jangkitan pada sistem pernafasan anda telah merebak ke paru-paru atau tidak. Doktor anda juga boleh memeriksa anda secara berkala untuk melihat apakah bronkitis anda telah bertambah baik atau semakin teruk.

Komplikasi dari bronkitis boleh menjadi ancaman kepada sesiapa sahaja. Keadaan yang dinyatakan di atas boleh memburukkan keadaan kesihatan umum anda. Untuk mengelakkan komplikasi, anda disarankan menjalani rawatan bronkitis yang disarankan oleh doktor dan menjalani kehidupan yang sihat, untuk bersenam dengan tekun terutama bagi penghidap bronkitis.