Kesihatan Muskuloskeletal

Cara Menjaga Kesihatan Otot untuk Menghindari Sakit dan Sakit

Manusia menggunakan otot badannya dari bangun pada waktu pagi hingga kembali tidur. Otot yang sihat dan kuat membolehkan anda bergerak bebas dan menikmati pelbagai aktiviti. Agar anda mengelakkan pelbagai gangguan otot, seperti sakit otot, kekejangan otot, otot lemah, berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kesihatan otot yang dapat dilakukan dalam aktiviti seharian.

Cara menjaga kesihatan otot yang patut dicuba

Menjaga kesihatan otot tidak hanya harus dilakukan dengan membesarkan badan Gim yang memerlukan kos yang tinggi. Terdapat beberapa petua lain untuk menjaga kesihatan otot, seperti berikut:

1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Percaya atau tidak, ternyata kelebihan berat badan juga tidak baik untuk kesihatan otot anda. Ini kerana berat badan yang melebihi had normal boleh memberi tekanan yang lebih besar pada otot-otot badan. Oleh itu, badan harus bekerja lebih keras.

Ia juga menyebabkan otot-otot badan menjadi lebih mudah letih dan tegang dengan cepat. Kesannya, anda akan merasa tidak selesa pada otot semasa anda bergerak.

Untuk menjaga kesihatan otot, anda perlu mengekalkan berat badan yang ideal. Caranya, cubalah menjalani diet berkhasiat yang seimbang dan hadkan pengambilan makanan yang tinggi lemak tepu dan kolesterol.

Selain itu, untuk mengelakkan salah satu penyebab sakit otot ini, anda juga perlu melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Anda boleh melakukan sekurang-kurangnya lima kali seminggu. Tujuannya, untuk membakar kalori tambahan yang menyebabkan kenaikan berat badan.

Ketika berat badan anda berada dalam julat normal, anda berusaha untuk memastikan otot anda tidak sakit dan mencegah masalah kesihatan yang lain.

2. Keperluan air yang mencukupi

Kekurangan pengambilan air boleh mempengaruhi penyerapan nutrien oleh otot. Otot anda akhirnya tidak dapat menyerap kalium dan magnesium yang diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan elektrolit.

Kekurangan pengambilan air, terutama selepas bersenam, akan membuat badan anda cepat letih dan menyebabkan kekejangan otot. Sebenarnya, dehidrasi juga boleh mencetuskan kelemahan otot dan kehilangan koordinasi badan.

Oleh itu, untuk menjaga kesihatan otot, anda perlu memenuhi keperluan cecair badan setiap hari. Salah satu cara untuk memenuhi keperluan cecair badan anda adalah dengan mengambil sekurang-kurangnya dua liter air atau setara dengan lapan gelas air mineral.

Dengan memperhatikan pengambilan cecair, anda berusaha untuk menjaga kesihatan otot dan juga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

3. Amalkan postur badan yang betul

Salah satu penyebab sakit otot adalah kebiasaan melakukan postur tubuh yang salah, sama ada berdiri, duduk, atau berbaring. Sekiranya anda ingin mengatasi rasa sakit tanpa menggunakan ubat sakit otot, cubalah membiasakan diri dengan sikap yang baik.

Salah satu kaedah termudah untuk menjaga kesihatan otot boleh dimulakan dengan membetulkan postur duduk anda. Sekiranya anda terbiasa duduk membongkok, sudah tiba masanya untuk menghentikan tabiat buruk ini. Sebabnya, postur yang salah akan memberi beban tambahan pada tulang dan otot sehingga kedua-duanya perlu bekerja lebih keras.

Ketika berada dalam posisi duduk, cubalah duduk tegak sambil merehatkan bahu. Semasa memandu kereta, gunakan tempat duduk belakang untuk menyokong belakang anda. Semasa berdiri, jangan membungkuk dan bersandar di lutut. Biasakan berdiri tegak dengan bahu yang santai.

4. Bersenam secara berkala

Menurut University of Michigan, jika anda ingin menjaga kesihatan otot, senaman teratur boleh menjadi pilihan untuk anda. Semua jenis pergerakan dalam sukan memang dapat melatih otot, tetapi ada beberapa jenis latihan yang boleh dilakukan dan lebih berkesan untuk menjaga kesihatan otot.

Contohnya, senaman aerobik seperti berjoging Berenang, dan bulu tangkis cukup berkesan untuk meningkatkan kekuatan otot, menjaga kesihatan jantung, dan membakar lemak.

Cara lain untuk menjaga kesihatan otot adalah dengan melakukan latihan ketahanan. Selain meningkatkan kekuatan, latihan ini juga dapat meningkatkan jisim otot badan dan menguatkan otot jantung. Anda boleh memulakan dengan mengangkat berat secara beransur-ansur.

Pastikan memanaskan dan menyejukkan badan setiap hari sebelum dan selepas bersenam. Kebiasaan mengabaikan pemanasan dan penyejukan juga boleh menyebabkan kecederaan otot, salah satu penyebab sakit otot dan kesakitan.

Lakukan setiap pergerakan dengan betul, kerana tanpa pemanasan dan penyejukan dengan betul, risiko anda mengalami sakit otot atau mialgia menjadi lebih besar.

5. Makan makanan yang menyuburkan otot

Makanan yang baik dan sihat bagi otot tidak semestinya kaya dengan protein, tetapi juga mengandungi karbohidrat dan lemak yang seimbang. Sekiranya anda merangkumi sukan aktif atau aktiviti fizikal, anda perlu meningkatkan penggunaan makanan ini untuk menggantikan kalori yang hilang.

Contoh makanan yang kaya dengan nutrien yang boleh anda cuba ialah telur, salmon, tuna, dada ayam, daging merah, kacang dan kekacang, dan keju. Anda boleh mengambil serbuk protein jika diperlukan, tetapi sesuaikan jumlahnya mengikut keperluan badan anda.

Untuk menjaga kesihatan otot, perhatikan juga pengambilan vitamin dalam badan, seperti vitamin D yang dapat membantu penyerapan kalsium dalam tubuh, jadi baik untuk kesihatan otot dan tulang. Sebabnya, kekurangan vitamin D juga boleh menyebabkan sakit otot.

Sebenarnya, anda tidak perlu terburu-buru melakukan pelbagai petua di atas. Sudah tentu, anda boleh menggunakan pelbagai cara untuk menjaga kesihatan otot di atas dengan menjadikannya sebahagian daripada aktiviti dan rutin harian anda.

Perlahan-lahan tetapi pasti, amalkan gaya hidup sihat yang tidak hanya akan memberi manfaat kepada kesihatan otot anda, tetapi juga untuk kesihatan tubuh secara keseluruhan.