Kehamilan

Cara Merawat Kesemutan di Lengan dan Jari Semasa Kehamilan •

Mati rasa atau kesemutan di lengan dan jari yang disebabkan oleh simptom terowong karpal (CTS) atau sindrom karpal. Terowong karpal adalah terowong kecil yang bergerak dari pergelangan tangan ke telapak tangan bawah. Di dalam terowong karpal adalah saraf median, yang memancarkan sensasi rasa atau sentuhan dan mengawal pergerakan jari. Saraf median yang terjepit akibat pembengkakan dan kenaikan berat badan wanita hamil boleh memicu mati rasa atau kesemutan di ibu jari, telunjuk, tengah, dan bahagian jari manis.

Nasib baik, sensasi kesemutan yang biasanya dialami oleh wanita hamil masih berada pada tahap yang wajar. Secara amnya, gangguan ini mula muncul ketika usia kehamilan pada bulan kelima dan keenam atau beberapa bulan terakhir sebelum melahirkan.

Untuk menghilangkan rasa mati rasa atau kesemutan, anda boleh mencuba beberapa langkah mudah seperti berikut:

  • Kompres kawasan yang mengalami kebas atau kesemutan menggunakan kompres sejuk untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan. Elakkan kompres panas, yang boleh membuat bengkak bertambah teruk.
  • Urut atau rendam tangan anda dalam semangkuk air dengan beberapa tetes ekstrak herba, seperti minyak zaitun, minyak chamomile, ekstrak lavender atau ekstrak kelapa. Selain melegakan kebas dan kesemutan, ekstrak herba juga menjadikan tubuh lebih santai.
  • Lakukan senaman ringan dengan tenaga pengajar yang terlatih. Walaupun tanpa tenaga pengajar, anda masih boleh bersenam di rumah dengan melakukan pergerakan ringan setiap hari. Rawatan kiropraktik pada pergelangan tangan mungkin disyorkan dalam beberapa kes.

Berikut adalah dua jenis senaman ringan untuk mengelakkan mati rasa atau kesemutan:

Pusing bahu

Tujuan: Untuk menguatkan otot punggung, melegakan sakit punggung atas, dan mengurangkan rasa mati rasa atau kesemutan di lengan dan jari.

  1. Rehatkan lengan anda dan angkat bahu ke telinga anda.
  2. Pusingkan bahu ke belakang sebanyak mungkin.
  3. Rehatkan bahu dan kembali ke posisi awal.

Berbaring di satu pihak

  1. Cuba selalu berbaring di satu sisi setiap kali anda tidur atau berehat.
  2. Jepit bantal dengan kedua lutut untuk mengurangkan ketegangan di punggung bawah.
  3. Elakkan menggunakan tangan dan bukannya bantal semasa tidur. Simptom sindrom terowong karpal (CTS) biasanya bertambah teruk pada waktu malam.
  4. Tukar posisi tidur setiap kali anda merasa sakit. Cuba berjabat tangan sehingga rasa sakit atau mati rasa reda.

Sekiranya boleh, elakkan pekerjaan yang memerlukan lengan untuk mengulangi pergerakan yang sama dalam jangka masa yang panjang. Kerana pergerakan ini dapat memperburuk kebas atau kesemutan.

Cuba duduk dengan mengangkat tangan, misalnya menonton televisyen sambil meletakkan tangan anda di belakang sofa.

Makanan tambahan vitamin B6 dapat membantu melegakan simptom, tetapi anda masih harus mengutamakan pengambilan nutrien yang seimbang berbanding suplemen buatan. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan semasa mengandung.

Sekiranya rasa sakit semakin teruk, doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit ringan. Kebas dan bengkak biasanya akan hilang setelah bayi dilahirkan. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya kesakitan berterusan.