Ubat dan Makanan Tambahan

resorcinol •

Resorcinol ubat apa?

Untuk apa resorcinol?

resorcinol adalah ubat yang berfungsi dengan memecahkan kulit yang kasar, bersisik, atau mengeras. resorcinol juga membunuh kuman pada kulit untuk membantu melawan jangkitan.

Resorcinol topikal (untuk kulit) digunakan untuk merawat kesakitan dan gatal yang disebabkan oleh luka dan goresan kecil, luka bakar, gigitan serangga, racun ivy, selaran matahari, atau kerengsaan kulit yang lain. Resorcinol topikal juga digunakan untuk merawat jerawat, eksim, psoriasis, seborrhea, jagung, kapalan, ketuat, dan penyakit kulit yang lain.

resorcinol juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang mungkin tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimana menggunakan resorcinol?

Gunakan tepat seperti yang disarankan pada label, atau seperti yang ditentukan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam dos yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan mengambil mulut. Resorcinol topikal hanya digunakan untuk kulit. Jangan gunakan ubat ini pada luka terbuka atau pada kulit yang terbakar matahari, terbakar angin, kering, pecah-pecah, atau kulit yang jengkel.

Dos ubat ini bergantung pada keadaan anda semasa rawatan. Ikuti arahan pada label atau arahan doktor anda untuk berapa banyak ubat yang hendak digunakan dan berapa kerap menggunakannya.

Cukup gunakan ubat untuk menutup kawasan yang akan dirawat, dan sapukan dengan lembut.

Tubuh anda mungkin menyerap resorcinol melalui kulit jika anda menggunakan terlalu banyak atau jika anda menggunakannya di kawasan kulit yang luas. Kulit yang tergores atau jengkel juga dapat menyerap lebih banyak ubat.

Basuh tangan anda selepas menggunakan ubat ini, kecuali jika anda merawat keadaan kulit di tangan anda.

Resorcinol topikal dapat menggelapkan rambut berwarna terang.

Hubungi doktor anda jika gejala anda tidak bertambah baik, atau jika gejala anda bertambah buruk semasa menggunakan resorcinol topikal.

Bagaimana resorcinol disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.