Kesihatan kulit

Cara Menghilangkan Kutu di Rambut Secara Semulajadi •

Kutu kepala adalah masalah yang memalukan bagi sesetengah orang. Oleh kerana itu, anda mungkin merasa enggan ketika membeli ubat kutu. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kutu di rambut secara semula jadi dengan alat dan bahan rumah, anda tahu!

Cara menghilangkan kutu pada rambut secara semula jadi

Walaupun kutu kepala tidak membawa penyakit berbahaya, anda boleh menyebarkan kutu kepala kepada orang lain.

Bukan hanya itu, penampilan nits yang melekat pada helai rambut juga penampilan yang sangat mengganggu. Tidak ketinggalan bahawa penampilannya juga sering disertai dengan gatal yang luar biasa.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan ubat kutu dari farmasi, berikut adalah pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk membantu menghilangkan kutu pada rambut secara semula jadi.

1. Menyisir dengan sisir

Sumber: Pest Wiki

Salah satu cara yang paling biasa untuk menghilangkan kutu adalah menyikat rambut basah menggunakan sisir bergigi halus.

Kaedah ini dapat menjadikan kutu lebih kelihatan dan mudah dibezakan dari kelemumur. Di samping itu, sisir halus dapat menjangkau dan mengangkut nits di helai rambut.

Untuk melakukan ini, basahi rambut anda dengan perapi rambut atau minyak zaitun. Sikat rambut dari kulit kepala hingga hujung rambut sekurang-kurangnya dua kali pada bahagian yang sama.

Proses ini dapat diulang setiap beberapa kali dalam seminggu sehingga tidak ada lagi kutu yang dijumpai. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih praktikal, sisir juga boleh digunakan ketika rambut kering.

2. Menggunakan minyak pati

Beberapa kajian menunjukkan bahawa beberapa minyak pati dari tumbuhan dapat membunuh kutu hingga tercekik.

Dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2018, dua jenis minyak pati lebih berkesan untuk menghilangkan kutu kepala daripada minyak lain, iaitu minyak zaitun dan minyak dari ekstrak anise.

Kedua-duanya berpotensi membunuh kutu dengan mencekiknya dan mencegahnya kembali. Beberapa minyak lain adalah minyak pokok teh, minyak ylang ylang, dan minyak lavender.

Caranya, campurkan empat sudu minyak zaitun dengan 15-20 tetes minyak pati lain pilihan anda. Sapukan campuran pada kulit kepala menggunakan tangan atau bola kapas.

Tutup dengan topi mandi dan biarkan campuran ini berfungsi semalaman, kemudian syampu dan sikat rambut anda pada waktu pagi.

3. Menggunakan ejen smothering

Ejen yang tercekik adalah bahan yang biasa digunakan setiap hari, seperti minyak kelapa atau minyak kelapa Jeli petroleum. BEjen penghilang napas juga dapat membunuh kutu di rambut dengan sukar bernafas dan akhirnya mati.

Keberkesanan minyak kelapa untuk menghilangkan kutu kepala telah dikaji di Brazil. Kajian menunjukkan bahawa menggunakan minyak kelapa ke kulit kepala selama empat jam membunuh sekitar 80% kutu.

Sementara itu, syampu khas untuk membunuh kutu boleh membunuh sebanyak 90 - 97 peratus pada masa yang sama.

Penggunaan kedua-dua bahan ini serupa dengan cara menggunakan topeng rambut. Sapukan minyak kelapa atau Jeli petroleum pada rambut, urut sebentar, kemudian tutup dengan topi mandi dan biarkan semalaman.

Setelah rambut kering, gunakan sisir untuk membersihkan kutu kepala dan telur yang masih melekat.

Perlu tahu, Jeli petroleum boleh menjadikan rambut sangat berminyak dan sukar dikeluarkan. Oleh itu, pastikan untuk mencucinya beberapa kali sehingga rasa melekit hilang.

Sebelum menghilangkan kutu di rambut dengan cara semula jadi

Selalunya, bahan semula jadi tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya. Walau bagaimanapun, anda harus memastikan bahawa anda tidak mempunyai reaksi alergi terhadap salah satu ramuan.

Dipetik dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, penggunaan bahan yang sama hanya boleh diulang maksimum dua kali. Bahan semula jadi dapat menjadikan tubuh anda kebal terhadap khasiatnya apabila digunakan dalam jangka masa yang lama.

Bukan hanya menghilangkan kutu kepala, anda juga harus membersihkan benda-benda di sekitar anda. Terutama benda yang dekat atau sering bersentuhan dengan kepala seperti pakaian atau sarung bantal.

Ingat, keberkesanan pelbagai bahan semula jadi masih memerlukan kajian lebih lanjut. Sekiranya kaedah semula jadi tidak berfungsi untuk menghilangkan kutu di rambut, jangan ragu untuk membeli ubat kutu di farmasi.