Kesihatan ENT

Gendang telinga yang pecah boleh sembuh sendiri atau tidak, betul-betul?

Gegendang telinga adalah bahagian terpenting dari deria pendengaran yang membolehkan anda menerima suara dari luar. Sekiranya gendang telinga pecah atau rosak, anda pasti akan mengalami pendengaran. Gendang telinga yang pecah umumnya dapat diatasi dengan mengambil antibiotik secara berkala. Namun, sebilangan orang mendakwa bahawa telinga mereka bertambah baik walaupun mereka belum sempat merawatnya. Jadi, adakah benar bahawa gendang telinga yang pecah dapat sembuh dengan sendirinya? Ketahui jawapannya melalui tinjauan berikut.

Bolehkah gendang telinga yang pecah sembuh dengan sendirinya?

Gendang telinga yang pecah dalam istilah perubatan disebut perforasi timpani. Keadaan ini berlaku apabila membran timpani terkoyak dan berlubang. Membran timpani itu sendiri adalah tisu nipis yang membelah telinga tengah dan saluran telinga luar.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan gegendang telinga pecah. Ini boleh berlaku apabila anda mengalami jangkitan telinga tengah (otitis media) atau mendengar suara kuat, sama ada guruh, letupan, atau tembakan.

berita baik, Gendang telinga yang pecah dapat sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan, anda tahu. Sebilangan besar kes pecah gendang telinga bersifat sementara kerana lubang pada gendang telinga mempunyai keupayaan untuk menutup sendiri. Akibatnya, fungsi pendengaran anda secara beransur-ansur dapat kembali normal dan membolehkan anda mendengar dengan jelas lagi.

Biasanya, gendang telinga yang pecah akan sembuh sendiri dalam beberapa minggu hingga tiga bulan. Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada penyebab gegendang telinga anda pecah.

Sekiranya disebabkan oleh jangkitan telinga, gendang telinga anda biasanya akan sembuh sebaik sahaja jangkitan itu dirawat. Doktor anda akan menetapkan antibiotik, baik ubat oral atau titisan telinga, untuk merawat jangkitan telinga anda. Semakin cepat jangkitan telinga dirawat, semakin cepat gendang telinga anda akan kembali berfungsi normal.

Bagaimana saya boleh membuat gendang telinga saya sembuh dengan cepat?

Walaupun gendang telinga yang pecah dapat sembuh dengan sendirinya, ini tidak bermakna anda hanya duduk dan menunggu sehingga gendang telinga anda sembuh sepenuhnya, anda tahu. Sebabnya, anda perlu memastikan telinga anda kering untuk mempercepat penyembuhan.

Ini bermakna anda tidak digalakkan berenang atau menyelam sehingga gendang telinga anda sembuh sepenuhnya. Begitu juga ketika mandi, anda harus menggunakan penutup kepala untuk mengelakkan air masuk ke telinga. Anda juga boleh menutup saluran telinga dengan kapas yang dilapisi jeli petroleum untuk mengelakkan air masuk ke telinga.

Buat masa ini, elakkan perjalanan dengan kapal terbang untuk mengelakkan tekanan tinggi di telinga (barotrauma). Sekiranya terdapat perkara-perkara tertentu yang memerlukan anda menaiki kapal terbang, gunakan penutup telinga (penutup telinga) atau kunyah untuk mengekalkan keseimbangan tekanan di telinga dalam dan luar. Dengan begitu, masalah gendang telinga anda dapat diatasi dengan baik dan mencegahnya berulang.

Gendang telinga yang pecah tidak akan sembuh, apa yang harus saya lakukan?

Sekiranya anda masih mengalami pendengaran yang agak mengganggu, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor biasanya akan memberi:

1. Ubat penahan sakit

Apabila gendang telinga yang pecah menyebabkan anda sakit, doktor akan menetapkan ubat penahan sakit yang kerap. Ubat ini berfungsi untuk melindungi telinga anda dari jangkitan yang berterusan. Anda biasanya akan diberi parasetamol atau ibuprofen, mengikut keadaan kesihatan anda.

2. Patch

Sekiranya masalah gendang telinga anda tidak hilang walaupun mengambil ubat, anda biasanya akan dirujuk ke doktor THT (telinga, hidung dan tekak). Doktor mungkin akan meletakkan tampalan untuk menutup lubang di gendang telinga anda.

Tampalan Ini berfungsi untuk mendorong pertumbuhan tisu gendang telinga dan menutup lubang yang ada. Dengan begitu, masalah pendengaran anda secara beransur-ansur akan berkurang dan kembali normal.

3. Pembedahan timpanoplasti

Tympanoplasty adalah prosedur pembedahan yang menutup lubang terbuka pada membran timpani atau gendang telinga. Kaedah ini adalah pilihan terakhir yang diambil setelah semua usaha gagal merawat gendang telinga yang pecah.

Untuk menutup lubang di gendang telinga, doktor biasanya akan mengambil tisu anda sendiri dari bahagian badan tertentu. Oleh kerana ia adalah jenis pembedahan kecil, anda tidak perlu dimasukkan ke hospital atau anda boleh pulang ke rumah sebaik sahaja operasi selesai sementara menunggu tempoh pemulihan.