Pemakanan

Ulasan Seitan, Pengganti Daging yang Dibuat dari Gandum

Seorang vegetarian atau vegan, pasti akan mengelakkan makan daging. Oleh itu, terdapat banyak pengganti daging alternatif, salah satunya adalah seitan. Apa itu seitan dan adakah faedahnya dimakan? Lihat ulasan berikut.

Apa itu seitan?

Seitan adalah pengganti daging yang popular di kalangan vegetarian. Perkataan "seitan" berasal dari bahasa Jepun yang bermaksud terbuat dari protein, khususnya dari gluten dalam gandum.

Hidangan ini pada asalnya dibuat dari adunan tepung gandum yang dibasuh dengan air sehingga semua biji tepung dikeluarkan, meninggalkan adunan yang kenyal dan melekit, tetapi tidak larut dalam air. Kemudian, doh dibekukan sehingga mesti dipotong-potong sebelum dimasak.

Teksturnya yang cukup padat menjadikan makanan ini sangat mirip dengan daging berbanding protein sayuran lain. Rasanya hambar tetapi cenderung menyerap ramuan atau rempah dengan baik. Anda boleh menghidangkannya panggang, goreng atau kukus.

Apakah faedah kesihatan seitan?

Kaya dengan protein

Seitan dibuat dari gluten, protein utama yang terdapat dalam gandum. Protein ini adalah pilihan yang baik untuk vegetarian dan vegan. Hidangan seitan biasanya mengandungi 15 hingga 21 gram protein, yang setara dengan protein dari ayam atau daging lembu. Protein ini berguna untuk tubuh memperbaiki tisu atau sel yang rosak dan membantu proses pengeluaran hormon.

Tidak kalah dengan sumber protein haiwan yang lain, yang dilaporkan oleh Dr. Kapak, satu hidangan (85 gram) seitan mengandungi nutrien berikut:

  • Protein: 15 gram
  • Besi: 0.9 miligram
  • Kalsium: 40 miligram
  • Natrium: 250 miligram
  • Serat: 1 gram

Di samping itu, seitan mempunyai karbohidrat yang sangat rendah, iaitu sekitar 8 gram kerana proses yang menyebabkan kanji hilang. Hampir semua biji-bijian gandum bebas lemak, jadi seitan juga mengandung sejumlah kecil lemak, yaitu sekitar 0,5 gram.

Mudah diproses

Seitan mempunyai rasa hambar sehingga lebih mudah dicampur dengan semua makanan dan rempah campuran. Teksturnya juga padat dan kenyal sehingga tidak mudah pecah ketika diproses.

Anda boleh memotongnya menjadi beberapa keping, sehingga sesuai untuk menumis. Atau boleh dijadikan sup, disalut dengan serbuk roti dan kemudian digoreng, atau dibakar dan dipanggang seperti sate.

Selain itu, anda tidak perlu ragu untuk menambahkan seitan ke makanan lain kerana rendah kalori, gula, dan lemak

Selamat untuk orang yang mempunyai alahan soya

Banyak pengganti daging yang popular, seperti tauhu atau tempe, dibuat dari kacang soya. Walau bagaimanapun, makanan ini tidak boleh dimakan oleh orang yang mempunyai alergi soya.

Oleh itu, seitan adalah pengganti daging yang selamat bagi orang yang mengalami alahan soya.

Sesuai untuk penurunan berat badan

Seitan tinggi protein dan rendah kalori sehingga banyak dimakan ketika berdiet. Protein di seitan menurunkan kadar ghrelin yang bertanggungjawab untuk merangsang rasa lapar sehingga anda akan merasa kenyang lebih lama. Kemudian, rendah kalori menjadikan tubuh harus membakar lemak dalam badan untuk bertenaga.

Hati-hati, makan seitan terlalu banyak juga tidak baik

Bagi orang yang mempunyai alergi terhadap gluten atau penyakit seliak, tidak digalakkan mengambil seitan. Sebabnya, seitan akan menyebabkan cirit-birit, mual atau muntah, kembung perut, sakit perut dan keletihan. Seitan yang termasuk dalam makanan yang diproses sering mengandungi natrium yang cukup tinggi.

Walaupun tinggi protein, itu tidak bermakna seitan mempunyai protein lengkap. Seitan tidak mengandungi cukup lisin asid amino yang diperlukan oleh badan sehingga memerlukan makanan lain untuk menambahnya, seperti kacang. Di samping itu, satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan gluten yang banyak boleh memberi kesan buruk pada usus.

Ketika usus berfungsi dengan normal, kemampuan menyaring makanan diatur dengan ketat sehingga zarah makanan yang sedikit pun dapat melewati aliran darah.

Namun, pengambilan gluten terlalu banyak dapat menyebabkan gangguan pencernaan, sehingga usus tidak lagi dapat menyerap nutrien dan sebaliknya mengalami keradangan. Ini boleh berlaku walaupun anda tidak mempunyai intoleransi atau alergi terhadap gluten.