Gigi dan Mulut

Apakah Prosedur Pemeriksaan Plak Gigi? •

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut adalah dengan memeriksa plak untuk mengelakkan masalah gigi pada masa akan datang. Bagaimana anda memeriksa plak pergigian? Apa yang mesti disediakan? Lihat ulasannya di bawah.

Definisi pemeriksaan plak gigi

Pemeriksaan diri plak gigi dilakukan menggunakan produk yang akan mengotorkan plak pada gigi anda. Plak adalah lapisan melekit yang melekat pada gigi anda, tergelincir di antara gigi anda dan di celah antara gigi dan gusi anda.

Plak boleh mengeras menjadi tartar. Noda dari produk pergigian ini akan menunjukkan seberapa kerap anda menyikat dan membersihkan benang.

Plak terbentuk oleh bakteria yang menetap di gigi. Bakteria ini bertindak balas terhadap gula dan pati dalam makanan yang anda makan untuk menghasilkan asid dan bahan lain yang menyebabkan kerosakan pada gigi, gusi, dan tulang anda. Asid akan merosakkan enamel gigi dengan memecah mineral dari enamel (demineralisasi).

Berikut adalah produk yang boleh anda gunakan di rumah.

  • Mendedahkan tablet
  • Menyatakan penyelesaian
  • Mendedahkan sapuan

Produk ini akan mengotorkan plak yang hilang semasa anda menggosok gigi dan menggunakan benang untuk membersihkan antara gigi dan gusi anda.

Teknik menyikat dan flosing yang baik akan memecahkan plak dan mencegah bakteria menetap dengan asid sehingga merosakkan gigi.

Bilakah saya mesti menjalani pemeriksaan plak gigi?

Plak menumpuk pada gigi setiap hari dan perlu dibersihkan. Plak yang tersisa akan melekat di sepanjang alur dan permukaan atas gigi, antara gigi, dan celah gusi.

Pemeriksaan dilakukan untuk membantu anda mengenal pasti plak yang terlewat dan memperbaiki cara menyikat dan membersihkan benang sehingga tidak ada lagi plak yang hilang.

Sekiranya plak gigi tidak dikeluarkan, ia boleh menyebabkan kerosakan gigi dan pendarahan pada gusi (gingivitis), mengakibatkan kawasan gigi bengkak dan kemerahan.

Memeriksa plak akan membantu anda menjaga kesihatan mulut dan gigi anda dengan lebih baik.

Persiapan sebelum menjalani pemeriksaan plak gigi

Gelas pergigian khas akan mengembun jika terlalu lama di dalam mulut anda. Bilas gelas terlebih dahulu dengan air suam untuk mengatasi masalah ini.

Mendedahkan tablet boleh menyebabkan pipi dan bibir menjadi merah. Tablet juga akan menjadikan bahagian dalam mulut dan lidah menjadi merah.

Doktor gigi mengesyorkan menggunakan tablet pendedahan pada waktu malam sehingga pada keesokan harinya, perubahan warna pada wajah anda telah hilang sepenuhnya. Anda memerlukan alat seperti:

  • salah satunya: mendedahkan dalam bentuk tablet, cecair, atau gel, dan
  • gelas pergigian khas untuk memeriksa bahagian mulut yang sukar dijangkau

Anda boleh mendapatkan semua alat di atas di pejabat atau farmasi doktor gigi terdekat.

Bagaimana proses pemeriksaan plak gigi?

Gosok gigi dan benang seperti biasa. Selepas itu, gunakan produk pendedahan yang anda ada. Ikuti arahan penggunaan yang tertera pada label produk. Bersihkan mulut anda dengan air bersih. Periksa sebarang plak yang tinggal.

Mendedahkan produk akan mengotorkan plak pada gigi anda. Gusi anda juga boleh diwarnai dengan pewarna pada produk yang dinyatakan, tetapi ini biasa.

Gunakan cermin gigi, jika ada, untuk memeriksa gigi di dalam mulut. Sekiranya terdapat kesan noda, ulangi menyikat dan flos sehingga seluruh kawasan gigi bersih.

Memeriksa dengan menggunakan pendedahan akan membantu anda membersihkan kawasan yang terlepas.

a. Mendedahkan tablet

Kunyah tablet dan biarkan cair untuk dicampur dengan air liur anda. Berkumurlah dengan larutan tablet yang dinyatakan, sampai ke kawasan gigi dengan lidah anda. Lakukan ini selama 30 saat, kemudian buang penyelesaiannya.

b. Pendedahan Cecair

Berkumurlah cecair pendedahan selama 30 saat, kemudian buang.

c. Memaparkan swab

Sapukan gel secara merata pada gigi menggunakan cotton bud. Aplikasi boleh diulang sehingga anda tidak lagi menemui plak berwarna setelah menyikat dan menggosok. Anda boleh menggunakan gel ini sebulan sekali untuk memastikan anda membersihkan plak dengan teliti.

Apa yang perlu saya lakukan setelah menjalani pemeriksaan plak gigi?

Mendedahkan produk akan mewarnakan mulut dan lidah anda sekurang-kurangnya sehari selepas menggunakan produk tersebut. Pewarna ini tidak berbahaya.

Kebanyakan orang menggunakan tablet pendedahan pada waktu malam sehingga keesokan harinya perubahan warna semakin pudar dari masa ke masa.

Beberapa tablet yang mendedahkan akan menimbulkan noda kemerahan yang dapat mengotorkan pakaian anda. Pastikan selalu membaca arahan penggunaan pada label produk.

Beberapa produk yang didedahkan mengandungi pewarna yang boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.

Apakah maksud keputusan ujian saya?

a. Biasa

Tidak ada plak atau serpihan makanan yang tersekat pada gigi.

b. Tidak normal

Tablet akan mengotorkan kawasan plak berwarna merah gelap. Mendedahkan bentuk ubat kumur akan mewarnai kawasan plak menjadi oren terang.

Plak yang berwarna menunjukkan bahawa anda melalui tempat-tempat ini semasa membersihkan gigi. Ulangi menggosok gigi untuk menghilangkan plak dengan teliti.